Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ιδέες για εύκολο και υγιεινό πρωινό

 berakfast-386-1Το πρωινό αποτελεί, αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο γεύμα όλων μας! Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Αγγλικός όρος για το πρωινό («breakfast») σημαίνει «σπάσιμο της νηστείας» («break the fast»). Ο οργανισμός, μετά την ολονύκτια νηστεία και αφού έχει καταναλώσει όλη την αποθηκευμένη ενέργεια, έχει ανάγκη νέα εφόδια για να μπορέσει να ξεκινήσει σωστά την μέρα του.

Από τι θα πρέπει να αποτελείται το πρωινό γεύμα; Εδώ είναι ένας οδηγός…
• Μία μερίδα υδατάνθρακα ολικής άλεσης
• Μία μερίδα τροφίμου που περιέχει ασβέστιο
• Μία μερίδα φρούτου
• Μπορεί να περιλαμβάνει και μία μερίδα πρωτεΐνης, όπως κρέας, αυγό, αλλά δεν είναι αναγκαίο για τους περισσότερους ανθρώπους.
Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται ένα υγιεινό πρωινό, στο μυαλό τους έρχονται λίγες επιλογές που συνήθως είναι και βαρετές.
Υπάρχουν όμως άφθονες επιλογές για εύκολο, γρήγορο και υγιεινό πρωινό και είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε κάτι θρεπτικό το πρωί, για πολλούς λόγους…

5 λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να καταναλώνουμε υγιεινό πρωινό
1. Αυξάνει το μεταβολισμό μας
2. Ενισχύει την πρόσληψη μας σε θρεπτικά συστατικά (κυρίως ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο)
3. Βοηθάει στην αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας την πείνα
4. Βοηθάει στο να έχουμε καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
5. Έλεγχος βάρους

Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες για εύκολο, γρήγορο και υγιεινό πρωινό που μπορείτε δοκιμάσετε…
1. Πολύσπορο ψωμί με λίγο φυστικοβούτυρο, κομματάκια μπανάνας, σταφίδες και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών
2. Δημητριακά ολικής άλεσης αναμειγμένα με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και 1 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
3. Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αναμειγμένο με κομματάκια μήλου, διάφορα berries και δημητριακά ολικής άλεσης. Συνοδέψτε με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
4. Φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης, τυρί cottage και κομματάκια ανανά. Συνοδέψτε με ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτου
5. Δημητριακά ολικής άλεσης με σταφίδες, μπανάνα και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.
6. Ψωμί ολικής άλεσης, καπνιστό σολομό και ροδέλες ντομάτας. Συνοδέψτε με 2 βερίκοκα ή άλλο φρούτο και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.
7. Ομελέτα με λαχανικά και τριμμένο τυρί light πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης και 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτου
8. Μαγειρεμένες νιφάδες βρώμης (porridge) με σταφίδες, αποξηραμένα cranberries, κομματάκια μπανάνας και γάλα σόγιας
9. 1 μπάρα δημητριακών, 1 πορτοκάλι και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών
10. Smoothie φρούτων – προσθέστε φράουλες, ακτινίδιο και μπανάνα στο μπλέντερ, ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο και 1 φλιτζάνι θρυμματισμένο πάγο
11. Βάφλα ολικής άλεσης με μια λεπτή στρώση φυστικοβούτυρο, σταφίδες και σουσάμι. Συνοδέψτε με μια κούπα πράσινο τσάι
12. Φρουτοσαλάτα με 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και λίγο μέλι (ιδανική πρόταση για καλοκαίρι)
Συνοψίζοντας, ένα ισορροπημένο πρωινό είναι απαραίτητο στη διατροφή μας. Η ένταξη κατάλληλων τροφίμων στο πρωινό μας γεύμα συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των απαιτήσεων μας σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ενισχύοντας την καλή υγεία.


Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών
www.facebook.com/pages/Δαμβουνέλη-Αλεξάνδρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Χάστε βάρος χωρίς δίαιτα

woman-diet-386Όταν λες "δίαιτα," οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε "στέρηση". Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα προγράμματα διατροφής τείνουν να εστιάζουν στα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγουμε προκειμένου να χάσουμε βάρος. Ας δοκιμάσουμε μια πιο θετική προσέγγιση. Ξεχάστε αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει να περιορίσετε- αντί γι’ αυτό, επικεντρωθείτε σε αυτά που πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο. Δεν θα νιώθετε ότι στερείστε, και ναι, θα ξεφορτωθείτε τα περιττά κιλά!

Τρώτε περισσότερο πρωινό. Το έχετε ξανακούσει, αξίζει όμως να το επαναλάβουμε. Το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος απ’ αυτούς που παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Τείνουν επίσης να τρώτε λιγότερες θερμίδες όλη την ημέρα, και λιγότερα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα σωστό υγιεινό πρωινό με δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ιδανικά πρωινά περιλαμβάνουν ομελέτες με ασπράδια, τα αγαπημένα σας λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά και φρέσκα φρούτα και 1 κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς, ή γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με μούσλι και φρέσκα μούρα.

Βάλτε περισσότερα μπαχαρικά στο φαγητό. Το τηγάνισμα ή το βούτηγμα των τροφίμων στο τυρί δεν είναι οι μόνοι τρόποι για να έχουν τα φαγητά καλή γεύση. Η προσθήκη μπαχαρικών είναι ένας πιο έξυπνος τρόπος για την ενίσχυση της γεύσης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, οι άνθρωποι που κατανάλωναν φαγητά με κόκκινο πιπέρι αισθάνονταν πληρέστεροι και έτρωγαν λιγότερο από εκείνους που δεν είχαν το πιπέρι στο φαγητό τους.
Έχει αποδειχθεί ότι μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη (που βρίσκεται στο κόκκινο πιπέρι, στις πιπεριές τσίλι και στο τσίλι σε σκόνη) βοηθά στην καταστολή της όρεξης. Ένα μπόνους: Η καψαϊκίνη βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού μας. Προσθέστε τσίλι σε σκόνη ή κόκκινο πιπέρι στη σούπα, σε κρέας και λαχανικά.
Ένα άλλο μπαχαρικό που αξίζει να αναφέρουμε είναι το κουρκούμη. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνεδρίαση Ενδοκρινολόγων το 2008 διαπίστωσε ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και διαβήτη. Το κουρκούμη πηγαίνει τέλεια με λαχανικά, κοτόπουλο και πιάτα με κάρυ.

Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες. Αν προσπαθείτε να τρώτε λιγότερο, αλλά δυσκολεύεστε γιατί πεινάτε, ήρθε η ώρα να αυξήσετε τις φυτικές ίνες. Και οι δύο τύποι-διαλυτές και αδιάλυτες-βρίσκονται στα φρούτα, τα δημητριακά και τα λαχανικά. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στην τροφή, το οποίο δίνει σήμα στο γαστρεντερικό σύστημα σας ότι είστε πλήρεις.

Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη και σιγουρευτείτε ότι είναι το σωστό είδος
. Το σώμα σας χρησιμοποιεί περισσότερες θερμίδες όταν χωνεύει πρωτεΐνες από ό, τι όταν επεξεργάζεται το λίπος ή τους υδατάνθρακες, και αυξάνει το μεταβολισμό σας, βοηθώντας σας να χτίσετε και να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα. Άνθρωποι που τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο από όσους τρώνε κυρίως υδατάνθρακες. Το πρόβλημα είναι, οι περισσότεροι από μας λαμβάνουμε άφθονες πρωτεΐνες, αλλά καταναλώνουμε το λάθος είδος (κυρίως επεξεργασμένα κρέατα όπως το χοτ-ντογκ και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα). Καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν τα ψάρια, χωρίς πέτσα γαλοπούλα και το κοτόπουλο, τα φασόλια, φακές, ασπράδια αυγών, σόγια και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Καταναλώστε τροφές με όγκο. Αν αγαπάτε τις μεγάλες μερίδες, το κλειδί είναι να τρώτε τροφές πλούσιες σε όγκο (αυτές που είναι φορτωμένες με νερό ή ίνες έτσι ώστε να καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο πιάτο σας και στο στομάχι σας!). Για περίπου 150 θερμίδες, μπορείτε να έχετε 20 ζελεδάκια ... ή μπορείτε να έχετε 4 φλιτζάνια ποπ κορν μικροκυμάτων. Το ¼ του φλιτζανιού σταφίδες έχει περίπου 130 θερμίδες ... όπως και 1 ½ φλιτζάνια ωμά σταφύλια. Μια ωραίου μεγέθους ψητή πατάτα έχει περίπου 150 θερμίδες.Τις ίδιες θερμίδες περιέχουν μόλις 10 πατατάκια!

Περισσότερη γεύση, λιγότερες θερμίδες.
Σίγουρα, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων με μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή (αποβουτυρωμένο γάλα αντί για πλήρες, μαγιονέζα μειωμένης θερμιδικής αξίας, αντί της κανονικής, κλπ.). Αυτό λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους, αλλά αν διαπιστώσετε ότι οι light εκδοχές από τα αγαπημένα σας τρόφιμα δε σας ταιριάζουν, βρείτε νέους τρόπους για να προσθέσετε γεύση στα πιάτα σας. Για παράδειγμα, η salsa είναι όχι μόνο για τα tacos: Δοκιμάστε τη σε μια πατάτα (αντί για βούτυρο ή κρέμα γάλακτος) ή ακόμη και πάνω από ψάρι ή κοτόπουλο. Βάλτε στο σάντουιτς σας 1/5 φρέσκο αβοκάντο (πουρέ ή σε φέτες) αντί μαγιονέζα ή 2 κ.σ. χούμους. Χρησιμοποιείστε για ντιπ για τα λαχανικά σας γιαούρτι αναμεμειγμένο με κομμένο αγγούρι, σκόρδο και άνηθο αντί για σάλτσες που περιέχουν βούτυρο.

Κοιμηθείτε περισσότερο.
Έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν την όρεξη και την πείνα (ιδίως, σας κάνουν να ποθείτε λιπαρές τροφές και θερμιδικές βόμβες όπως ντόνατς και πατάτες). Μια 15-ετή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν μόνο 5 ώρες κάθε βράδυ είχαν 16% χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης (τα χαμηλά επίπεδα που συνδέονται με την παχυσαρκία), σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 8 ώρες. Στόχος σας τουλάχιστον 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ.

Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών
www.facebook.com/pages/Δαμβουνέλη-Αλεξάνδρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ηρεμία εξασκείται

woman-calm-386Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας δίνει καθημερινά πολλές αφορμές για να εκνευριζόμαστε. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips και προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας γιατί όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η εσωτερική ηρεμία είναι θέμα εξάσκησης.
- Ντυθείτε στα λευκά, εκτός από το ότι μας χαρίζει γαλήνια όψη, το λευκό χρώμα μας βοηθά στην αποστασιοποίηση από την ένταση.
- Προσπαθήστε να χαλαρώνετε, γιατί η ηρεμία κατακτάται με εξάσκηση. Προσποιηθείτε αρχικά τον ήρεμο και σιγά σιγά θα δείτε να σας γίνεται τρόπος ζωής.
- Μιλήστε χαμηλόφωνα, μιας και χαρακτηριστικό των ήρεμων ανθρώπων είναι να μην φωνάζουν.
- Να πίνεται γάλα μιας και αποτελεί ένα ηρεμιστικό ρόφημα, χαλαρώνοντας τους μυς.
- Να κοιτάτε μακριά, επειδή οι βολβοί των ματιών μας χαλαρώνουν όταν κοιτάζουν τον ορίζοντα.
- Αν έχετε την δυνατότητα ασχοληθείτε με την κηπουρική μιας και τα φυτά βοηθούν στο άδειασμα του μυαλού μας από τις αρνητικές σκέψεις. Η κηπουρική ζεσταίνει το σώμα μας, ηρεμεί την αναπνοή μας, χαλαρώνει τους μυς από τις εντάσεις και μας γεμίζει ενέργεια.
- Φροντίστε να φτάνεται νωρίτερα στα ραντεβού σας, έτσι ώστε να έχετε μεγαλύτερη άνεση χρόνου και να μην αγχώνεστε.
- Ταχτοποιηθείτε και βάλτε τέλος στην τυχόν ακαταστασία που υπάρχει γύρω σας, έτσι κερδίζετε χρόνο μιας και δεν χρειάζεται να ψάχνεται τα πράγματα σας και μένετε ήρεμοι.
- Αν περιμένετε όρθιοι σε μια ουρά κάντε μετεώριση, δηλαδή μείνετε στην στάση προσοχής και φανταστείτε ένα σκοινί να σας τραβάει προς τα πάνω, έτσι θα αισθανθείτε ελαφρύτεροι και θα μειωθεί το άγχος σας.
- Αν η κουβέντα που κάνετε με τον συνομιλητή σας, σας προκαλεί ένταση πιέστε τη γλώσσα στον ουρανίσκο σας, έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση που δημιουργείται στα σαγόνια σας.
- Αν πρέπει να ολοκληρώστε ένα τεράστιο όγκο δουλειάς σήμερα, χαλαρώστε τις ορθώσεις σας και ακουμπήστε τα ακροδάχτυλα των χεριών σας και παραμείνετε χαλαροί σε αυτή την στάση για 1 λεπτό.
- Κάνετε μασάζ στους κροτάφους, όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα. Τα περισσότερα σημεία βελονισμού για χαλάρωση βρίσκονται εκεί. Εξασκείτε την πίεση εκπνέοντας και μετά χαλαρώνετε εισπνέοντας.
- Υιοθετήστε ένα ζώο, αν είστε φιλόζωοι. Τα κατοικίδια βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες, μιας και ανεβαίνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό μας.
- Τέλος, αθληθείτε με όποια μορφή άσκησης εσάς σας ευχαριστεί, ακόμα και ένας περίπατος στην φύση μας φέρνει απίστευτη χαλάρωση.


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ξυπόλυτοι το καλοκαίρι;

bare-feet-386Ναι, αλλά όχι πάντα
Το καλοκαίρι τα παπούτσια συνήθως µας καταπιέζουν. Βγάλτε τα, αλλά υπό όρους.
Που να περπατήσετε
Στην άµµο…

Το περπάτηµα στην άµµο βοηθά να ενεργοποιηθούν οι νευρικές απολήξεις στις φτέρνες (µε παρόµοιο τρόπο όπως στη ρεφλεξολογία), γεγονός που συντελεί στην ολιστική αντιµετώπιση µιας πληθώρας διαταραχών όπως πονοκέφαλοι, στοµαχικά προβλήµατα, µυϊκοί πόνοι κ.λπ. Συγχρόνως µε αυτό τον τρόπο καταπολεµάται και η πλατυποδία, καθώς η άµµος παίρνει το σχήµα της φτέρνας και µετατρέπεται στο ιδανικό υπόβαθρο για σωστή βάδιση. Επιπλέον η άµµος που βρέχεται από τη θάλασσα είναι πλούσια και σε αλάτι, που έχει στυπτικές και αντιµικροβιακές ιδιότητες µε αποτέλεσµα να προστατεύει την επιδερµίδα του ποδιού από δερµατίτιδες και µυκητιάσεις, αρκεί βέβαια η παραλία να είναι καθαρή.
…και στο σπίτι
Ξυπόλυτοι µπορείτε να περπατήσετε και στο σπίτι σας ή σε άλλους ελεγχόµενους χώρους (δωµάτιο ξενοδοχείου κ.λπ.), αρκεί το πάτωµα να είναι καθαρό. Και σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιούνται οι νευρικές απολήξεις της φτέρνας (αν και σε µικρότερο βαθµό απ’ ό,τι στην άµµο) ωφελώντας γενικά τον οργανισµό.
Και πού όχι
Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε χώρους όπως πισίνες ξενοδοχείων, καθώς κινδυνεύετε από µυκητίαση και να εκδηλώσετε την ασθένεια που είναι γνωστή ως «πόδι του αθλητή». Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να περπατάτε ξυπόλυτοι σε αποδυτήρια γυµναστηρίων και οργανωµένων παραλιών. Και φυσικά δεν πρέπει να περπατάτε χωρίς παπούτσια στα σοκάκια του νησιού στις διακοπές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τραυµατισµού από σπασµένα γυαλιά κ.λπ.
Συµβουλές για διαβητικούς
Οι ασθενείς µε διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν να περπατούν ξυπόλυτοι στην άµµο και γενικά όπου υπάρχει κίνδυνος να τραυµατιστούν, καθώς κάθε φαινοµενικά ασήµαντος τραυµατισµός µπορεί να βάλει την υγεία τους σε περιπέτειες. Αυτό συµβαίνει επειδή τα άτοµα µε διαβήτη που υποφέρουν και από διαβητικό πόδι παρουσιάζουν περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια και δεν αντιλαµβάνονται τον πόνο, οπότε δεν καταλαβαίνουν καν αν έχουν χτυπήσει. Η πληγή ωστόσο που δεν κλείνει µετατρέπεται σε µια µονίµως ανοιχτή πύλη εισόδου για µικρόβια, τα οποία αυξάνουν τους κινδύνους για το πόδι τους.

Της Αλεξίας Σβώλου
Με τη συνεργασία των Τάσου Τερζόπουλου, φυσικοθεραπευτή, Πηνελόπης Τυµπανίδου, δερµατολόγου - αφροδισιολόγου, διδάκτορα στο Πανεπιστήµιο του Λονδίνου,
και Χρήστου Μανέ, πρόεδρου της ΕταιρΕίας Μελέτης Παθήσεων ∆ιαβητικού Ποδιού και διευθυντή του ∆ιαβητολογικού Κέντρου στο νοσοκοµείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Παγωτό γρανίτα vs κλασικό παγωτό

ice-cream-386-2Όσο η θερµοκρασία ανεβαίνει, η επιθυµία για κάτι δροσιστικό αυξάνεται και το πρώτο πράγµα που µας έρχεται στο µυαλό είναι το παγωτό. Τι είναι καλύτερο να προτιµήσουµε όµως;
Ξυλάκι Γρανίτα φράουλα
Ενέργεια: 98kcal
Υδατάνθρακες: 24gr
Τα µοναδικά υλικά της γρανίτας είναι νερό, φρούτα και ζάχαρη, ενώ δεν περιέχει καθόλου γάλα ή κρέµα γάλακτος. Έτσι δεν περιέχει καθόλου λιπαρά.
Οι φράουλες που χρησιµοποιούνται για την παρασκευή της είναι πλούσιες σε βιταµίνη C, που ενισχύει την άµυνα του οργανισµού.
Συµβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισµού λόγω του υψηλού περιεχοµένου της σε νερό.
Βασικό συστατικό της γρανίτας αποτελεί η ζάχαρη, της οποίας η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί µε καρδιαγγειακά, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.
ice-cream-386-1Ξυλάκι βανίλια µε επικάλυψη µαύρης σοκολάτας
Ενέργεια: 227kcal
Υδατάνθρακες: 29gr
Πρωτεΐνες: 6gr
Συνολικά λιπαρά: 10gr
Κορεσµένα λιπαρά: 4gr
Χοληστερόλη: 230mg
Ασβέστιο: 117mg
Φώσφορο: 174 mg
Είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταµίνες (Α, D, Ε), οι οποίες µεταξύ άλλων έχουν αντιοξειδωτική δράση και ενισχύουν την όραση, καθώς και σε καζεΐνη (πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας), που είναι υπεύθυνη για την ανάπλαση των κυττάρων και τη µυϊκή ενδυνάµωση.
Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταµίνες Β, ασβέστιο και φώσφορο, συµβάλλει στη λειτουργία του µεταβολισµού και στην ενίσχυση της µνήµης και δηµιουργεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση.
Η επικάλυψη µαύρης σοκολάτας εφοδιάζει τον οργανισµό µε µαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και ουσίες που προκαλούν ευφορία και έχουν αντικαταθλιπτική δράση.
Τόσο το γάλα όσο και η επικάλυψη σοκολάτας αυξάνουν την περιεκτικότητά του σε κορεσµένο λίπος και χοληστερόλη, που έχουν συσχετιστεί µε αυξηµένο κίνδυνο δυσλιπιδαιµιών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Της Γεωργίας Καπώλη,
Κλινικής ∆ιαιτολόγου - ∆ιατροφολόγου, Μ.Sc., Επιστηµονικησ συνεργάτιδασ ∆ιαιτολογικού Τµήµατος EUROMEDICA ΚΟΣΜΗΤΙΚΗ, Χαλάνδρι,
Επιστηµονικής ∆ιευθύντριας Κέντρου ∆ιαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ» Νεµέας Κορινθίας
Με τη συνεργασία του ∆ηµήτρη Γρηγοράκη, M.Sc., κλινικού διαιτολόγου - διατροφολόγου, επιστηµονικού δ/ντή Κέντρου ∆ιαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «Απίσχνανσις - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», www.apisxnansis.gr



myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι τροφές που νικoύν τον ήλιο

 woman-bear-386Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας. Η σωστή διατροφή όμως μπορεί να συμβάλει στην προστασία μας.

H απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από τον οργανισμό μας με τη βοήθεια της διατροφής μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τους κινδύνους που κρύβει ο ήλιος για το δέρμα μας και να αποκτήσουμε ένα υγιές μαύρισμα. Μάθετε ποιες τροφές μπορούν να καταπολεμήσουν τις βλαβερές του συνέπειες.

Οι πιο ισχυροί σύμμαχοι

• Βιταμίνη Α (β-καροτένιο). Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ μειώνει την ξηροδερμία και την ευερεθιστότητα.
Πηγές: Συκώτι, κρόκος αβγού, σπανάκι, ντομάτα, πατάτα, καρότο, μπρόκολο, πεπόνι.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βοηθούν στη λίπανση της επιδερμίδας. Ιδιαίτερα η βιταμίνη Β5 προσφέρει στον οργανισμό ενυδάτωση και αντοχή στη θερμότητα.
Πηγές: Ξηροί καρποί, πουλερικά, ψάρια, αβγά, λαχανικά, γιαούρτι, ζυμαρικά, δημητριακά.

Βιταμίνη C. Συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και του κολλαγόνου της επιδερμίδας και συντελεί στη γρήγορη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.
Πηγές: Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.

• Βιταμίνη Ε. Ενισχύει το μαύρισμα και προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος. Η έλλειψή της προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα της επιδερμίδας.
Πηγές: Σολομός, ελαιόλαδο, αμύγδαλα.

• Ιχνοστοιχεία.
Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Πηγές: Γαρίδες, μύδια, χταπόδι, κοτόπουλο, κάσιους, ρύζι, καρύδια.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Βελτιώνουν την κεράτινη στιβάδα του δέρματος.
Πηγές: Σολομός, ηλιέλαιο, σαρδέλες.

Ενυδατωθείτε
Καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σημαντική είναι και η ενυδάτωση, καθώς, αν δεν καταναλώνουμε αρκετά υγρά,
η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά όπως και ο κίνδυνος για δερματικά εγκαύματα.
Γι’ αυτό:

• Αυξήστε την καθημερινή κατανάλωση υγρών (π.χ. χυμοί, γάλα, νερό).
• Αποφύγετε το αλκοόλ.
• Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ και γιαούρτι.
• Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά (γλυκά, κόκκινο κρέας, σάλτσες, τηγανητά), καθώς αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας.

Της Γεωργίας Καπώλη, κλινικής διαιτολόγου - διατροφολόγου, Μ.Sc., επιστημονικής διευθύντριας Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «Απίσχνανσις - Λόγω Διατροφής» Νεμέας Κορινθίας


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Tα καλύτερα θρεπτικά συστατικά για αδυνάτισμα

woman-salad-386Δείτε πως να χρησιμοποιήσετε το φαγητό για γρήγορα αποτελέσματα απώλειας βάρους!

Μονοακόρεστα λίπη
Η αντικατάσταση μέρους των υδατανθράκων στη διατροφή σας με μονοακόρεστα λίπη θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε και να απαλλαγείτε από το κοιλιακό λίπος.
Καλές πηγές: αβοκάντο, ξηροί καρποί macadamia και ελαιόλαδο. Οι τροφές αυτές είναι επίσης πλούσιες σε σημαντικές θρεπτικές ουσίες όπως αντιοξειδωτικά (ελαιόλαδο), φυτικές ίνες (αβοκάντο), και Β-βιταμίνες (ξηροί καρποί macadamia).

EGCG
Επιγαλλοκατεχίνη ή EGCG είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο πράσινο τσάι (και σε πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους που κυκλοφορούν σήμερα). Η EGCG αυξάνει τη θερμογένεση ή την παραγωγή θερμότητας μέσω της επιπλέον καύσης θερμίδων και της χρήσης του αποθηκευμένου λίπους για ενέργεια. Επίσης, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η EGCG μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των νέων λιποκυττάρων.
Που θα τη βρείτε: Οι μεγαλύτερες επιδράσεις της EGCG στην απώλεια βάρους παρατηρείται όταν συνδυάζεται με καφεΐνη, όπως συμβαίνει φυσικά στο πράσινο τσάι.

Raspberry Ketone
Η Raspberry Ketone είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα κόκκινα σμέουρα και έρευνες έχουν δείξει ενδιαφέροντα αποτελέσματα όσο αφορά την απώλεια λίπους. Η Rasberry Ketone μπορεί να αυξήσει την παραγώγη της ορμόνης αδιπονεκτίνης, η οποία αυξάνει τις καύσεις, και εμποδίζει την αύξηση των λιπώδων ιστών.
Από πού θα την πάρετε: Δεν μπορείτε να πάρετε αρκετή από αυτήν την ουσία μόνο τρώγοντας σμέουρα αλλά θα χρειαστεί να πάρετε συμπυκνωμένη Rasberry Ketone από συμπλήρωμα (διαθέσιμο σε καταστήματα υγιεινών τροφών).

Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA)
Δοκοσαεξανοϊκό οξύ ή DHA είναι ένα από τα δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Το DHA μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή των νέων λιπωδών κυττάρων.
Από πού θα το πάρετε: Για να πάρετε περισσότερο DHA από τη διατροφή σας, μπορείτε να φάτε περισσότερο λιπαρό ψάρι ή απλά να πάρετε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου. Αν είστε χορτοφάγος, πάρτε ένα συμπλήρωμα DHA με βάση τα φύκια για να αποκομίσετε τα ίδια οφέλη.

Οξικό οξύ
Το ξύδι, μια ήπια μορφή του οξικού οξέος, έχει ισχυρές ιδιότητες μείωσης του σακχάρου. Μια μελέτη στην Ιταλία διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες πρόσθεσαν 1 κουταλιά ξύδι στο γεύμα τους (όπως στο dressing της σαλάτας) παρουσίασαν 30 τοις εκατό μείωση στα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ο έλεγχος σακχάρου στο αίμα αποτελεί βασικό στοιχείο για την απώλεια βάρους και διατήρηση υγιούς σώματος.

Πρωτεΐνη
Πρωτεΐνη από πηγές, όπως άπαχο βοδινό κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια βοηθούν στη μείωση του βάρους. Τα αμινοξέα που αποτελούν την πρωτεΐνη προκαλούν το σώμα σας να απελευθερώσει την ορμόνη γλυκαγόνη η οποία έχει ιδιότητες καύσης του λίπους και σταθεροποίησης των επιπέδων ενέργειας. Επίσης διεγείρει το σώμα σας να απελευθερώσει την ορμόνη κορεσμού CCK. Αυτό και μόνο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χρειάζεται το σώμα σας περισσότερη ενέργεια για να χωνέψει τις πρωτεΐνες σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή το λίπος την καθιστά απαραίτητη σε κάθε γεύμα σας.
Από πού θα την πάρετε: Οι επιλογές είναι ατελείωτες, αλλά οι άπαχες πρωτεΐνες όπως το ελληνικό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το τυρί cottage, το ψητό κοτόπουλο, τα ψάρια είναι οι καλύτερες επιλογές.

Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι μία από τις πιο ισχυρές ενώσεις που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Η καφεΐνη εμποδίζει την καταστροφή μιας ένωσης που ονομάζεται κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη (cAMP) , η οποία είναι υπεύθυνη για την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.
Από πού θα την πάρετε: Μαύρο τσάι έναντι του πράσινου και ελαφριά καβουρδισμένο καφέ για μια μεγαλύτερη δόση καφεΐνης.

Φυτικές ίνες:
Oι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες για την απώλεια βάρους, γιατί επιβραδύνουν την πέψη, επιτρέποντας παρατεταμένη ενέργεια και σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον οι ίνες μπορούν να βελτιστοποιήσουν ορμόνες που απελευθερώνονται κατά την πέψη και που είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματα της πείνας και του κορεσμού.
Από πού θα τις πάρετε: Δοκιμάστε να πάρετε τις ίνες σας από ακατέργαστες τροφές όπως προϊόντα ολικής άλεσης και όχι από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία. Η επεξεργασία των ινών μπορεί να αλλάξει τη χημική τους δομή, που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα τους να προκαλούν κορεσμό και να μειώνουν τη χοληστερόλη.


Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών

www.facebook.com/pages/Δαμβουνέλη-Αλεξάνδρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Καλοκαίρι στην Ψυχή σας

woman-summer-386Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές πολλοί άνθρωποι καταβάλλονται από ένα αίσθημα μελαγχολίας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τη συναισθηματική μας υγειά και να προσαρμοστούμε ομαλά στις συνηθισμένες απαιτήσεις της καθημερινότητας;

Αγαπήστε τον εαυτό σας. Η ιδέα της αγάπης προς τον εαυτό σας μπορεί να φαίνετε εγωκεντρική. Η μοντέρνα ψυχολογία όμως το θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να βρούμε την ευτυχία στη ζωής μας. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στον εαυτό μας είναι βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης. Μας επιτρέπει να δεχτούμε τα ελαττώματα μας και να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στον εαυτό μας βοηθά να πιστέψουμε ότι θα τα καταφέρουμε ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Ας μην ξεχνάμε ότι η εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας καθρεφτίζεται στις σχέσεις μας με τους άλλους. Αν απορρίπτουμε και μισούμε μέρη του εαυτού μας τότε βιώνουμε καταστάσεις απόρριψης. Όταν αγαπούμε και αποδεχόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο τότε ζούμε σε μια πραγματικότητα με αποδοχή και αγάπη. Αντιμετωπίστε τη ζωή με χαμόγελο. Υιοθετήστε μια θετική στάση ζωής αντιμετωπίζοντας τις καθημερινές δυσκολίες με χαμόγελο και αισιοδοξία. Το γέλιο μειώνει τη νευρική ένταση, φτιάχνει τη διάθεση και τονώνει το ηθικό μας.

Όταν γελάμε ενεργοποιούνται οι ενδοφρίνες (οι ορμόνες της ευχαρίστησης ) προκαλώντας μια αίσθηση ηρεμίας. Αποφορτίζει τις στιγμές έντασης και μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσομε τις δύσκολες καταστάσεις ψύχραιμα. Σύμφωνα με έρευνες οι χαμογελαστοί και αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αυτό τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα αναπόφευκτα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Δείτε λοιπόν τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά για να έχετε μια πιο καλή συναισθηματική υγεία. Ερωτευτείτε. Ο έρωτας είναι πηγή έμπνευσης και κινητήρια δύναμη. Επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η καλή ποιότητα της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας συναντάται συχνότερα στα ζευγάρια.

Μια ευτυχισμένη σχέση που χαρακτηρίζεται από αγάπη, αλληλοεκτίμηση, από ισχυρό αίσθημα αφοσίωσης και καλή ποιότητα επικοινωνίας μειώνει το στρες, μας γεμίζει με πολύ αισιοδοξία και διάθεση για τη ζωή άλλα παράλληλα επιδρά θετικά και στη μακροζωία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το Εθνικό Ινστιτούτο Μακροβιότητας των ΗΠΑ αποδεικνύοντας ότι τα ζευγάρια που βιώνουν έναν ευτυχισμένο γάμο ή μακροχρόνια σχέση ζουν περισσότερο, παθαίνουν λιγότερες καρδιακές προσβολές και αναρρώνουν ταχύτερα από μια ίωση. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι οι γυναίκες που βιώνουν μια ευτυχισμένη έγγαμη ζωή ωφελούνται στον ψυχισμό τους όσο περισσότερο χρόνο περνούν με τον σύντροφο τους. Δραστηριοποιηθείτε. Θέστε μικρούς στόχους που μπορείτε να υλοποιήσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και ασχοληθείτε με πράγματα που σας φτιάχνουν τη διάθεση και σας χαλαρώνουν. Ξεκινήστε επίσης μια νέα δραστηριότητα ή ένα καινούργιο χόμπι που θα σας δώσει ζωντάνια και ενέργεια.

Της Ρούλας Καλμπένη

 
myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Περίοδος στην παραλία



woman-beach-386Να μπούμε ή να μην μπούμε στο νερό με περίοδο;
Η απάντηση είναι θετική και η παραπληροφόρηση δεν μπορεί να μας κρατήσει άλλο μακριά από τη θάλασσα.

1. Επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα τις ημέρες της περιόδου;

Όταν η ροή είναι φυσιολογική, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για το μπάνιο στη θάλασσα κατά τις ημέρες τις περιόδου. Ωστόσο, αν η γυναίκα έχει βαριά περίοδο (μεγάλη ροή, δυσμηνόρροια κ.λπ.), καλό είναι να αποφεύγεται, ειδικά τις πρώτες μέρες.

2. Οι μέρες αυτές είναι πιο επικίνδυνες για λοιμώξεις;

Εφόσον τηρούνται κάποιοι κανόνες (χρήση ταμπόν, συχνή αλλαγή μαγιό) οι πιθανότητες για λοιμώξεις δεν αυξάνονται.

3. Κάθε πότε πρέπει να αλλάζει η γυναίκα μαγιό;

Το μαγιό πρέπει να αλλάζεται σε κάθε περίπτωση μετά το μπάνιο, ωστόσο ειδικά κατά τις ημέρες της περιόδου θα πρέπει να αλλάζεται όσο το δυνατό συχνότερα.

4. Η χρήση ταμπόν είναι ακίνδυνη;

Εφόσον γίνεται σωστά, ναι. Αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες του προϊόντος. Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνεται η πιθανότητα λοιμώξεων, κυρίως λόγω της κατακράτησης υγρών (αίματος) για περισσότερες ώρες, τα οποία μπορεί να γίνουν μολυσματικά.

5. Η επαφή με το νερό μπορεί να προκαλέσει πόνο;
Κάποιες φορές οι γυναίκες αναφέρουν ότι, ειδικά τις πρώτες μέρες της περιόδου, μπορεί να πονούν λίγο παραπάνω. Ωστόσο, ο πόνος αυτός δεν οφείλεται στην επαφή με το νερό, αλλά πρόκειται για πόνο της περιόδου, ο οποίος ούτως ή άλλως θα υπήρχε.

6. Μπορεί να προκληθεί διακοπή της περιόδου;
Είναι δυνατό να προκληθεί διακοπή της περιόδου για μία μέρα και να ξαναξεκινήσει μετά. Δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση για το τι προκαλεί αυτή τη διακοπή, πιθανώς όμως να οφείλεται σε κάποια αγγειοσύσπαση που προκαλείται από την επαφή με το νερό, ειδικά όταν αυτό είναι κρύο. Αυτό ωστόσο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην υγεία της γυναίκας.

7. Η παραμονή στον ήλιο και τη ζέστη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αιμορραγίας;
Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ ηλιοθεραπείας και περιόδου.

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Στέφανου Χανδακά, μαιευτήρα - ενδοσκοπικού χειρουργού - γυναικολόγου, λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο, επιστημονικού συνεργάτη του μαιευτηρίου Ιασώ


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Κάνε πεντικιούρ μόνη σου

pedicure-386Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και απόκτησε το τέλειο πεντικιούρ ισάξιο του επαγγελματικού.
Άπλωσε πάνω στα νύχια σου λαδάκι ή ενυδατική κρέμα.
Βύθισε τα πόδια σου σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό και μια κουταλιά μαγειρική σόδα για 15 λεπτά. Έτσι θα τα βοηθήσεις να μαλακώσουν οι σκληρύνσεις.
Αμέσως μετά σκούπισε με μια πετσέτα απαλά και αφαίρεσε τα σκληρά σημεία με μια ράσπα τρίβοντας προς μια κατεύθυνση.
Κόψε τα νύχια σου τετράγωνα και όχι άλλο σχήμα για να μην μπαίνουν μέσα στο δέρμα τα νύχια.
Με το ειδικό εργαλείο σπρώξε τα πετσάκια προς τα κάτω και αφαίρεσε τα με μία ειδική πένσα.
Χρησιμοποιώντας μια χάρτινη λίμα, λίμαρε τα νύχια σου ακολουθώντας επίσης μια συγκεκριμένη φορά.Άπλωσε σε ένα βαμβάκι ασετόν και καθάρισε την επιφάνεια των νυχιών σου.
Τρίψε τα νύχια σου με ένα buffer και τα πλαϊνά.
Διαχώρισε τα δάχτυλα των ποδιών σου με το ειδικό σφουγγαράκι ή αν δεν έχεις ξεχώρισέ τα με χαρτί.
Άπλωσε πρώτα μια διάφανη βάση και έπειτα το χρώμα της επιλογής σου, αφήνοντας ένα χιλιοστό έτσι ώστε να μην λερωθεί το δέρμα.
Για να διαρκέσει περισσότερο το χρώμα ολοκληρώστε με top coat.
Αν λερωθήκατε, διορθώστε το με λίγο ασετόν που έχετε βάλει πάνω σε μία μπατονέτα.
Είστε έτοιμες να αποκαλύψετε τα πόδιά σας!

myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Έξυπνοι τρόποι για να φάμε νόστιμα, υγιεινά και ελαφρά

woman-salad-386Ένα ισορροπημένο γεύμα πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες (άμυλο ολικής αλέσεως, πρωτεΐνη και φρέσκα φρούτα ή λαχανικά).
Η σαλάτα σας θα αποτελείται από 2 φλ. του τσαγιού ωμά λαχανικά ή 1 φλ. του τσαγιού βραστά ή ψητά λαχανικά ή σούπα. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

10 ελαφριές καλοκαιρινέςεπιλογές για ενα γεύμα
1. Ντάκο με 1 ντομάτα τριμμένη, 1 αγγουράκι , 60 γρ. ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού, 5 ελιές, κάπαρη και ρίγανη.
2. Ομελέτα με 3 ασπράδια και 1 κρόκο με 1 ντομάτα, 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά, 1 φλ. σπανάκι ή κομμένο κολοκυθάκι σε ροδέλες ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό της αρεσκείας σας. Μπορείτε να προσθέσετε 2 κ.σ. γάλα 1.5% [για να φουσκώσει η ομελέτα σας] ή/και 1 κ.σ. τυρί τριμμένο χαμηλό σε λιπαρά (<14% λιπαρά).
3. 1-2 σουβλάκια κοτόπουλου, 1 πίτα ολικής αλέσεως ψητή και μία μερίδα σαλάτα
4. Σαλάτα με 90 γρ. σολομό καπνιστό ή φρέσκο ή τόνο σε νερό στραγγισμένο και ½ αβοκάντο μικρού μεγέθους, 4 λιαστές ντομάτες, 2-3 φύλλα σπανάκι ή ρόκα, 2 κουταλάκια κουκουνάρι και 2-3 παξιμαδάκια κριθαρένια [40γρ συνολικά].
5. Σαλάτα με ανάμικτα λαχανικά της αρεσκείας σας με 1 φλυτζ. πένες ολικής αλέσεως βρασμένες χωρίς βούτυρο ή λάδι και 90 γρ. μοσχάρι φιλέτο ή κοτόπουλο ψητό χωρίς την πέτσα.
6. 90 γρ. μπιφτέκι ή 90 γρ. κοτόπουλο φιλέτο σε πίτα ολικής αλέσεως ψητή με 4 φέτες ντομάτας, 2 κουταλιές άπαχο γιαούρτι και 1 κουταλιά ψιλοκομμένο αγγουράκι.
7. 1 κεσεδάκι κατσικίσιο γιαούρτι χωρίς την πέτσα ή πρόβειο ή αγελαδινό 0-2% με 2 κουταλιές βρώμη ή δημητριακά πρωινού πλούσια σε φυτικές ίνες και 1 φρούτο. Μπορείτε να προσθέσετε ½ -1 κ.γ. μέλι ή 8-10 τεμάχια αμύγδαλα άψητα και ωμά.
8. Πατατοσαλάτα με 1 μέτρια πατάτα βραστή, 1 καρότο τριμμένο, 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, ½ κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο, 60 γρ. τυρί κότατζ ή οποιοδήποτε άλλο τυρί χαμηλό σε λιπαρά (<14% λιπαρά), 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, ρίγανη και κάπαρη.
9. Ψητά λαχανικά (1 μελιτζάνα μικρή, 1 πιπεριά, 1 μικρό κολοκύθι, 2-3 μανιτάρια πλευρώτους ) με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι , 60 γρ. ανθότυρο, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή παξιμάδι 50γρ
10. Σαλάτα ρόκα, 2-3 λιαστές ντομάτες, 3 αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα και dressing με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. μουστάρδα, 1 κ.γ. μέλι ή ½ κ.γ. πετιμέζι και 1 κ.γ. μπαλσάμικο ξύδι.


Θανοπούλου Νίκολη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
 6947823244  - thanopoulou.nikoli@gmail.com
www.my-nutridiet.blogspot.com


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο ρόλος της Βιταμίνης D στο αδυνάτισμα

slim-summer-386Η βιταμίνη D, που συνήθως αναφέρεται ως «βιταμίνη του ήλιου» παράγεται φυσικά στο σώμα από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, και επίσης βοηθά στη διατήρηση επαρκών επιπέδων των άλλων σημαντικών μετάλλων στον οργανισμό. Στους ενήλικες η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί οστεομαλακία η οποία χαρακτηρίζεται από αδύναμα, εύθραυστα οστά, κατάγματα, οστικό πόνο, και γενικευμένη αδυναμία. Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη νευρομυϊκή λειτουργία και επίσης δρα ως αντιφλεγμονώδες.

Νέα έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη D δεν υποστηρίζει μόνο ισχυρά, υγιή οστά και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της καύσης θερμίδων ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έκαναν μια κλινική μελέτη σε 38 ανθρώπους για να δουν αν τα επίπεδα της βιταμίνης D ενός ατόμου θα μπορούσε πραγματικά να είναι ένας προγνωστικός δείκτης της ικανότητας του να χάσει λίπος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ξεκινώντας με ένα ανεπαρκές επίπεδο βιταμίνης D, είναι πιθανό ότι αυτό μπορεί να αναστείλει την ικανότητα ενός ατόμου να χάσει βάρος με δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Αν και αυτή η μελέτη ήταν απλά μια μελέτη παρατήρησης, και δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ βιταμίνης D και απώλειας βάρους, έχουν γίνει περίπου 300 μελέτες κατά το παρελθόν για τη βιταμίνη D και τις ικανότητές της. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ βιταμίνης D και απώλεια βάρους λόγω των ευρημάτων.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D για ενήλικες γυναίκες ηλικίας 19-70 ετών είναι 600 IU. Όπως πάντα, είναι καλύτερο να λαμβάνετε τις θρεπτικές ουσίες από φυσικές τροφές.

Τροφές που παρέχουν βιταμίνη D
Η διαιτητική βιταμίνη D παρέχεται κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ειδικότερα από το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι και τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί (ειδικά το τυρί Ελβετίας) και βούτυρο και κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες. Επιπλέον τροφές αποτελούν το μουρουνέλαιο, ο εμπλουτισμένος με βιταμίνη D χυμός πορτοκάλι (ελέγξτε την ετικέτα, καθώς η προστιθέμενη ποσότητα βιταμίνης D ποικίλλει) και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Θυμηθείτε ότι υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D όπως η αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, η βλάβη στην καρδιά και νεφρική βλάβη. Έτσι, προσπαθήστε να κρατήσετε την πρόσληψη εντός του συνιστώμενου εύρους και μη χρησιμοποιείτε κανένα συμπλήρωμα διατροφής για να χάσετε βάρος. Η απώλεια βάρους απαιτεί μια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες και τακτική άσκηση.

Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών
www.facebook.com/pages/Δαμβουνέλη-Αλεξάνδρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 
myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Τελικά τι είναι ευτυχία;

couple-happy-summer-386 Όσο και αν προσπαθήσουμε να την ορίσουμε, στο μόνο που μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι είναι πως η ευτυχία είναι υποκειμενική. Ο καθένας μας θέτει τα δικά του κριτήρια για το πως, πότε, με τι ή με ποιους την νιώθει.
Για κάποιους είναι πιθανόν συνυφασμένη με τις επίγειες απολαύσεις ή με το συναίσθημα της χαράς και της ευφορίας. Για άλλους είναι η σχέση με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και για άλλους η επίτευξη στόχων ή ακόμα και το αίσθημα ότι ανήκουν κάπου ή είναι ταγμένοι σε ένα σκοπό. Ή και όλα αυτά μαζί...
Το σίγουρο είναι ότι η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, ούτε μας χτυπάει ξαφνικά από το πουθενά. Είναι όμως στιγμές που γεμίζουν με χαρά και αισιοδοξία τη ζωή μας. Είναι το αίσθημα ολοκλήρωσης και πληρότητας που αισθανόμαστε με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας μας.
Εξάλλου, ανάλογα με τη φάση της ζωής μας στην οποία βρισκόμαστε, τα κριτήρια μας για το τι ορίζουμε ως ευτυχία διαφοροποιούνται. Κάτι που μας έκανε ευτυχισμένους στα είκοσι μπορεί να μην μας κάνει πια ευτυχισμένους στα τριάντα ή στα σαράντα μας. Καθώς αλλάζουμε οι ίδιοι αλλάζουν και οι ανάγκες μας, οπότε και όλα όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι.
Κάποιες φορές μάλιστα για να προσεγγίσουμε την ευτυχία πρέπει
πρώτα να περάσουμε από τη δυστυχία του πόνου ή της απώλειας. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι. Πριν όμως ξεκινήσουμε το κυνήγι της ευτυχίας θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε προς τα πού πρέπει να κοιτάξουμε.
Γεννιόμαστε ή γινόμαστε ευτυχισμένοι;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που είναι από τη φύση τους πιο αισιόδοξοι και λιγότερο επιρρεπείς στο στρες μπορούν να γίνουν πιο εύκολα ευτυχισμένοι από άλλους που δεν έχουν έμφυτη τη θετική σκέψη, είναι απαισιόδοξοι ή υπερβολικά αγχώδεις ή ανήσυχοι. Ακόμα όμως και οι δεύτεροι, παρόλο που είναι πιθανόν να δυσκολεύονται περισσότερο, μπορούν να βρουν τρόπους μέσα από το δικό τους μοντέλο σκέψης για να αισθανθούν ευτυχισμένοι. Το ίδιο ισχύει και γι' αυτούς που ταυτίζουν την ευτυχία με τη συσσώρευση υλικών αγαθών, κυρίως επειδή έτσι έχουν μάθει από την οικογένειά τους. To πρόβλημα είναι ότι γι' αυτούς μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να αναγνωρίσουν το αληθινό πρόσωπο της ευτυχίας και να νιώσουν την αίσθηση της απόλυτης και πραγματικής πληρότητας.


Της Φλώρας Κασσαβέτη

myworld 
Διαβάστε περισσότερα » »

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Αποτρίχωση με Λέιζερ - τα μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε.


Η ανεπιθύμητη τριχοφυία ήταν πάντα ένα ζήτημα που αφορούσε πολλές γυναίκες και αρκετούς άνδρες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που λόγω φυλετικής ιδιοσυστασίας υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αυξημένης τριχοφυίας (συγκριτικά πχ με λαούς της βόρειας Ευρώπης). Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν ήταν μάλλον επώδυνες και κυρίως χωρίς μόνιμο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δοκιμάζουν την αποτρίχωση με laser ή με IPL, με ποικίλα αποτελέσματα.

Ας δούμε κάποιες βασικές αρχές των lasers και των IPL σε συνδυασμό με πρακτικές συμβουλές για καλύτερα και συντομότερα αποτελέσματα.


Στόχος αποτρίχωσης:

Στόχος όλων των πηγών φωτός στην αποτρίχωση είναι η μελανίνη ( η σκούρα χρωστική δέρματος), που είναι συγκεντρωμένη στο θύλακο της τρίχας, οπότε δίνοντας κατάλληλη ενέργεια και διάρκεια παλμού που απορροφάται από αυτή, καταστρέφουμε την τρίχα χωρίς να καίμε το γύρω δέρμα. Στην πράξη, μελανίνη υπάρχει και στην επιδερμίδα οπότε το φως που δίνουμε ‘ ξεγελιέται’ δεν συγκεντρώνεται όλο στο θύλακο αλλά πάει και στο γύρω δέρμα, με τελικό αποτέλεσμα τη μειωμένη αποτελεσματικότητα και την πιθανότητα εγκαύματος. Γι’ αυτό το λόγο ιδανικός συνδυασμός για αποτρίχωση είναι το λευκό δέρμα με σκούρα τρίχα.


Συσκευές αποτρίχωσης και πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα

Στην Ελλάδα σε γενικές γραμμές υπάρχουν 3 κατηγορίες lasers για αποτρίχωση (ανάλογα με το μήκος κύματος που χρησιμοποιούν) και τα IPL ( intense pulsed light= έντονο παλμικό φως)) που ΔΕΝ είναι lasers. Θεωρητικά για την εφαρμογή των lasers απαιτείται ιατρική παρουσία και αξιολόγηση των παραμέτρων και του αποτελέσματος, ενώ για τα IPL αρκεί η αισθητικός. Στην Ελλάδα συνήθως δεν τηρούνται και πολύ αυστηρά τα παραπάνω κριτήρια.

Οι τρεις κατηγορίες lasers είναι ο αλεξανδρίτης στα 755nm,το διοδικό στα 800-810nm και το Nd-YAG στα 1064nm. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματος τόσο βαθύτερα πηγαίνει η δέσμη της ακτινοβολίας (οπότε θερμαίνει και καταστρέφει ολόκληρο το θύλακο της τρίχας) αλλά δυστυχώς τόσο λιγότερο απορροφάται από τη μελανίνη (οπότε συγκεντρώνεται λιγότερο στην τρίχα). Συνεπώς ο αλεξανδρίτης μένει πιο επιφανειακά αλλά ‘έλκεται από το σκούρο’ οπότε είναι ιδανικός για σκούρες τρίχες σε λευκό δέρμα, ενώ σε σκούρο ή μαυρισμένο δέρμα μπορεί να κάνει εύκολα έγκαυμα) .

Τα πιο μεγάλα μήκη κύματος πάνε βαθύτερα αλλά δεν απορροφώνται τόσο καλά από τη μελανίνη. Συνεπώς το διοδικό και το Nd-YAG laser είναι καλύτερα για πιο σκούρα δέρματα που έχουν περισσότερη μελανίνη στην επιδερμίδα (πιο δύσκολο να προκληθεί έγκαυμα) και για πιο βαθειές τρίχες (πχ ανδρικές) αλλά πονάνε και περισσότερο.

Τα IPL δεν έχουν ένα μήκος κύματος όπως στα lasers αλλά ένα μεγάλο εύρος από τα 590-1200 nm οπότε δεν απορροφώνται μόνο από τη μελανίνη. Είναι αρκετά αποτελεσματικά σε ανοιχτόχρωμα δέρματα, σε μη ορμονοεξαρτώμενες περιοχές (όπως μασχάλες και μπικίνι) αλλά μπορεί να προκαλέσουν εύκολα έγκαυμα αν ανεβάσουμε την ένταση. Γενικά χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες από τα lasers ενώ δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, γι'αυτό έχουν πάρει έγκριση για μείωση τριχοφυίας και όχι μόνιμη αποτρίχωση.

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για αποτρίχωση είναι ότι ακόμα και αν ΄καούν’ όλες οι τρίχες στην περιοχή αποτρίχωσης (δηλαδή η ένταση και το βάθος του φωτός είναι αρκετό και η ακρίβεια του χειριστή κατά τη συνεδρία πλήρης ώστε να επηρεάσει όλες τις τρίχες ) μόνο το 15-20% του συνόλου θα φύγει μόνιμα . Αυτό συμβαίνει γιατί μόνο τόσες τρίχες βρίσκονται στην αναγενή φάση του κύκλου ζωής τους (φάση ανάπτυξης) και αν τις χτυπήσουμε σωστά δεν θα εμφανιστούν πάλι. Οι υπόλοιπες θα πέσουν μεν (όλες αν έγινε σωστά η αποτρίχωση) αλλά θα ξαναβγούν μετά από 4-8 εβδομάδες ανάλογα με την περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες ανά περιοχή.

Το τρίτο και πολύ βασικό στοιχείο είναι αν οι τρίχες βρίσκονται σε ορμονοεξαρτώμενες ή μη περιοχές. Στις μη ορμονοεξαρτώμενες περιοχές που είναι το μπικίνι, τα χέρια (αντιβράχια) οι μασχάλες και οι κνήμες η αποτρίχωση αν γίνει σωστά (δηλαδή με επαρκή ενέργεια, χρόνο παλμού, καλή ψύξη και σωστά μεσοδιαστήματα συνεδριών) αρκούν 6-8 συνεδρίες (υπολογίστε οτι αφαιρείται οριστικά το 15-20% των τριχών που μένουν από την προηγούμενη φορά). Για αυτό το λόγο μπορούμε να υποσχεθούμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και φυσικά κόστος στις ενδιαφερόμενες όπως επίσης μια σοβαρή έκπτωση αν χρειαστούν περισσότερες φορές.

Αντίθετα στις ορμονοεξαρτώμενες περιοχές όπως το πρόσωπο (ιδίως πηγούνι,λαιμός) στο στήθος ή την κοιλιά το να δίνουμε αριθμό συνεδριών είναι παρακινδυνευμένο καθώς οι τρίχες μπορεί να ξαναβγαίνουν συνεχώς και είναι πιο σωστό να ορίζουμε εξαρχής ποσό χρημάτων με κριτήριο το τελικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από αριθμό συνεδριών που θα χρειαστούν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από το είδος της περιοχής, ακόμα και αν έχουμε πετύχει ένα άριστο αποτέλεσμα (μείωση τριχοφυίας 90-95%) στον αρχικό κύκλο συνεδριών, θα χρειαστεί στη συνέχεια μια συντήρηση περίπου 1 φορά το 6μηνο για να διατηρηθεί το καλό αποτέλεσμα.




iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Πείτε ναι στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι

woman-sun-beach-386Αν και έχουµε εκπαιδευτεί να αποφεύγουµε τον ήλιο για τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρµα µας, ήρθε η ώρα να βάλουµε µέτρο στην αποφυγή του, γιατί ο ήλιος δεν χαρακτηρίζεται τυχαία «πηγή ζωής».
Ήδη από το 1995 το έγκυρο επιστηµονικό περιοδικό The Lancet φιλοξένησε δηµοσιεύµατα που επισήµαναν τα ιδιαίτερα χαµηλά ποσοστά εµφάνισης της βιταµίνης D στο αίµα των κατοίκων µεσογειακών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Η επισήµανση αυτή είχε ιδιαίτερη επιστηµονική αξία, δεδοµένου ότι η κύρια πηγή της βιταµίνης D είναι ο ήλιος, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αυτή που µετατρέπει την προβιταµίνη D στο αίµα µας σε ενεργή βιταµίνη D. Η ηλιόλουστη λοιπόν Μεσόγειος «έπασχε» και συνεχίζει να «πάσχει» από έλλειψη της βιταµίνης D, ενώ οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών, µε την περιορισµένη ετήσια ηλιοφάνεια, παρουσιάζουν ικανοποιητικά ποσοστά της συγκεκριµένης βιταµίνης στο αίµα.
Γιατί υποφέρουµε από έλλειψη της βιταµίνης D;
Πιθανή εξήγηση για τα χαµηλά ποσοστά βιταµίνης D στο αίµα των Ελλήνων είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής που µας περιορίζει σε κλειστούς χώρους αλλά και η εκτεταµένη χρήση αντηλιακών µε ιδιαίτερα υψηλό δείκτη. Περνάµε τον περισσότερο χρόνο µας µέσα στα σπίτια, στα αυτοκίνητα, στα γραφεία, σε εµπορικά κέντρα χειµώνα - καλοκαίρι και εφαρµόζουµε πλέον όλοι µας, µικροί - µεγάλοι, αντηλιακά µε ιδιαίτερα υψηλό δείκτη προστασίας. Ένας ακόµη παράγοντας που πιθανολογείται ότι αναχαιτίζει την επίδραση του ήλιου στο σχηµατισµό της βιταµίνης D είναι η µόλυνση της ατµόσφαιρας, που εµποδίζει τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι σκανδιναβικές χώρες, από την άλλη, που ζουν υπό το καθεστώς µειωµένης έως και ανύπαρκτης ηλιοφάνειας ορισµένους µήνες του χρόνου, φροντίζουν να εµπλουτίζουν τα τρόφιµά τους µε βιταµίνη D και «κυνηγούν» κυριολεκτικά τον ήλιο µε την πρώτη ευκαιρία, ενώ ενδεχοµένως να τρέφονται περισσότερο µε πολύ λιπαρά ψάρια και µουρουνόλαδο, µοναδική διατροφική πηγή της συγκεκριµένης βιταµίνης.
Ηµερήσια συνιστώµενη ποσότητα της D;
Το Ινστιτούτο Υγείας της Αµερικής αλλά και της Ευρώπης και η Αµερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν διπλασιασµό των µονάδων στα παιδιά από 200 µονάδες σε 400 µονάδες ηµερησίως, ενώ για τους ενήλικες η συνιστώµενη ηµερήσια δόση είναι 800 µε 1.000 µονάδες από 400 που ήταν το πρότερο καθεστώς. Η D δεν έχει τοξικότητα και για υγιείς η ανώτερη ηµερήσια συνιστώµενη δόση φτάνει και στις 2.000 µονάδες.
Που ειναι ευεργετική η δράση της βιταµίνης D;
Τα τελευταία χρόνια δηµοσιεύονται ολοένα και περισσότερες επιδηµιολογικές µελέτες που τονίζουν τη σχεδόν επαναστατική δράση της βιταµίνης D στην πρόληψη αλλά και στην αντιµετώπιση ορισµένων ασθενειών, και µάλιστα χρόνιων, που απειλούν τη ζωή.
• Μυοσκελετικές Παθήσεις
Είναι ήδη γνωστή εδώ και χρόνια η συµβολή της D στην απορρόφηση του ασβεστίου για την πρόληψη και αντιµετώπιση της οστεοπόρωσης, αλλά το καινούργιο που έχει προστεθεί ως επιστηµονική γνώση είναι ότι η D βοηθά και την ενδυνάµωση του µυϊκού συστήµατος, γεγονός
σηµαντικό για την αποφυγή πτώσεων που µπορούν να αποβούν µοιραίες για έναν οστεοπορωτικό ασθενή.
• Μορφές καρκίνου
Mελέτες σε γυναίκες µε καρκίνο µαστού έδειξαν ότι παρουσίαζαν χαµηλά επίπεδα βιταµίνης D. Ανάλογες µελέτες έχουν γίνει και στον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου, γεγονός που οδηγεί στο συµπέρασµα ότι η έλλειψή της αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Εκτός όµως από την προληπτική της δράση, φαίνεται πως η D εµποδίζει και τον πολλαπλασιασµό των καρκινικών κυττάρων.
• Αυτοάνοσα νοσήµατα
Η βιταµίνη D φαίνεται πως έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσολογικό σύστηµα και εξαιτίας αυτής της δράσης βοηθά στην αντιµετώπιση παθήσεων όπως η ψωρίαση –η D χρησιµοποιείται ήδη στη φαρµακευτική αντιµετώπιση της νόσου–,
η πολλαπλή σκλήρυνση, ο διαβήτης τύπου 1 και φλεγµονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn). Αξίζει να σηµειωθεί πως χώρες µε µικρό γεωγραφικό πλάτος –το σηµείο 0 είναι στον Ισηµερινό– παρουσίασαν χαµηλά ποσοστά αυτοάνοσων παθήσεων όπως σκλήρυνση κατά πλάκας ή και διαβήτη τύπου 1 και αυτό στάθηκε η αφορµή για περαιτέρω επιδηµιολογικό έλεγχο.
• Λοιμώδεις νόσοι
Η D δρα και αντιµικροβιακά διότι προάγει τη σύνθεση µιας πρωτεΐνης που καταστρέφει τα µικρόβια, συµβάλλοντας έτσι στην αντιµετώπιση της φυµατίωσης αλλά και άλλων λοιµωδών νόσων.
• Υπέρταση - Καρδιαγγειακά…
Η «δυναµική» των δράσεων της βιταµίνης D φαίνεται ανεξάντλητη, καθώς συντελεί στη µείωση της υπέρτασης και στην αντιµετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.
Η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια συγκαταλέγονται επίσης στις ασθένειες που η βιταµίνη D βοηθά ή προλαµβάνει, ενώ η δυνατότητά της να προάγει την έκκριση της ινσουλίνης βοηθά και στην αντιµετώπιση του διαβήτη τύπου 2.
• Εγκυμοσύνη - γαλουχία
Έχει διαπιστωθεί πως τα νεογνά αλλά και τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν χαµηλά ποσοστά βιταµίνης D στο αίµα εξαιτίας της χαµηλής περιεκτικότητας της D στο µητρικό γάλα. Είναι λοιπόν απαραίτηττη η προσθήκη της συγκεκριµένης βιταµίνης σε συµπληρώµατα ήδη από τη βρεφική ηλικία, αφού η επάρκειά της στον οργανισµό της εγκύου και του βρέφους έχει ευεργετική δράση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Τα αντηλιακά µπλοκάρουν την D;
Τα αντηλιακά µε µεγάλο βαθµό προστασίας εµποδίζουν πλήρως τη δράση του ήλιου στο σχηµατισµό της D. Σύµφωνα µε τους ειδικούς και σε συµφωνία µε τους δερµατολόγους, 10 µε 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό βοηθούν στην ενδεικνυόµενη ηµερήσια πρόσληψη της D για υγιείς χωρίς η έκθεση αυτή να δηµιουργεί κάποιο δερµατολογικό πρόβληµα. Το χειµώνα που οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι κάθετες, η έκθεση στον ήλιο είναι επιβεβληµένη χωρίς αντηλιακό για περισσότερο χρονικό διάστηµα.
Tip
Για τη µέτρηση της D στο αίµα υπάρχει ειδική εξέταση, η οποία δεν έχει ενταχθεί στο κρατικό τιµολόγιο. Το κόστος της είναι €40-50.

Της Βάννας Μαρκετάκη
Με τη συνεργασία του Γιώργου Τρόβα, ενδοκρινολόγου, εργαστήριο έρευνας μυοσκελετικών παθήσεων «Θ. ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗσ», πανεπιστήμιο Αθηνών


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Απρόσκλητοι επισκέπετες


ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, Σ’ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ Η ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΟΛΗ, ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ. ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΤΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ
Κλειστό ντεκολτέ
Ποια δεν θέλει ένα απαλό, μαυρισμένο ντεκολτέ; Ομως, ο «εχθρός» παραμονεύει. Το όνομά του είναι ποικιλόχρους πιτυρίαση και πρόκειται για έναν ανθρωπόφιλο μύκητα, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τον ήλιο και την υγρασία και προκαλεί λευκούς - καφέ αντιαισθητικούς λεκέδες που κάνουν το ντεκολτέ μας να μοιάζει με παλιό, ξεθωριασμένο χάρτη. Ευτυχώς, τα αντιμυκητιακά φάρμακα που κυκλοφορούν είναι δραστικά και, αν ακολουθήσει κανείς πιστά τις οδηγίες του γιατρού, η ασθένεια αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και το δέρμα επανέρχεται γρήγορα στην φυσική του κατάσταση.
Κόκκινα μάτια
 
Η εαρινή επιπεφυκίτιδα απειλεί τόσο την υγεία των ματιών μας, όσο και τις διακοπές μας. Μεταδίδεται μέσω μολυσμένων ρούχων ή αντικειμένων και εκδηλώνεται με έντονη φαγούρα στα μάτια, η οποία θεραπεύεται μόνη της σε δύο με τρεις εβδομάδες. Για να ανακουφιστούμε -και να απαλλαγούμε από την ασθένεια- πρέπει να κάνουμε συχνές πλύσεις με χαμομήλι, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό κολλύριο και να τηρούμε με αυστηρότητα τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Εάν παρόλα αυτά οι ενοχλήσεις επιμείνουν, θα πρέπει να ζητήσουμε την βοήθεια οφθαλμιάτρου.
 
Ακατάστατη διατροφή
 
Οταν παρεκκλίνουμε από τις καθημερινές συνήθειες μας, το πεπτικό μας σύστημα απειλείται. Τα ελαφριά κρυολογήματα που περνούν σχεδόν απαρατήρητα, τα κρύα νερά και αναψυκτικά που πίνουμε συνεχώς, τα παγωτά και η αλλαγή του συνηθισμένου διαιτολόγιού μας μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του πεπτικού συστήματος με συνέπεια την πρόσκαιρη, κακή λειτουργία του στομάχου. Δυσπεψία σημαίνει ότι το στομάχι δεν είναι σε θέση να χωνέψει καλά τις διάφορες τροφές. Μια απλή «δυσπεψία» είναι δυνατόν να προκαλέσει αρκετά ισχυρούς πόνους στο στομάχι και στην κοιλιά, ναυτία, πονοκεφάλους, δύσπνοια και ίσως διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Προσοχή λοιπόν. Το καλύτερο φάρμακο είναι η τακτική, ισορροπημένη διατροφή ακόμα και στις διακοπές μας. 

- Ευγενία Καλτεζιώτη

gynaikamag
Διαβάστε περισσότερα » »

Το καλοκαίρι στην… ακµή του


woman-summer-386Σας ταλαιπωρεί η ακµή; Ακολουθήστε τις συµβουλές µας και βγείτε ασπροπρόσωπη στις διακοπές.

Μύθος & αλήθεια
Ο ήλιος µπορεί να θεραπεύσει την ακµή ή να απαλύνει τα σηµάδια της όπως πιστεύουν πολλοί; ∆ιάφοροι ερευνητές ήδη τείνουν προς την αντίθετη άποψη. Αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι ότι το καλοκαίρι η ακµή µπορεί να φαίνεται λιγότερο, αφού ο ήλιος µπορεί να καλύψει εν µέρει τις βλάβες, µια και δίνει χρώµα στην επιδερµίδα µε αποτέλεσµα τα σπυράκια να φαίνονται λιγότερο. Υπάρχουν όµως περιπτώσεις που το πρόβληµα χειροτερεύει γιατί ο ήλιος µπορεί να διεγείρει τους σµηγµατογόνους αδένες µε αποτέλεσµα αυτοί να παράγουν περισσότερο σµήγµα.
Η κατάλληλη περιποίηση
Το δέρµα µε ακµή χρειάζεται και αυτό καλλυντική περιποίηση, µε ειδικά όµως προϊόντα που θα το προστατέψουν και ταυτόχρονα θα συµβάλουν στον έλεγχο του προβλήµατος. Αρκεί βέβαια όλα αυτά να είναι ανάλογα µε τη µορφή της ακµής, τη θεραπεία που προηγήθηκε, την ένταση και την έκταση των βλαβών καθώς και µε το φύλο και την ηλικία του ατόµου.
Τι να κάνετε 
• Καθαρίζετε το πρόσωπό σας κάθε πρωί µε σκέτο νερό και το βράδυ µε γαλάκτωµα ή µε ουδέτερο σαπούνι µε pH 5.5.
• Φοράτε αντηλιακό µε δείκτη προστασίας 50+ που είναι απαραίτητο κάθε ηλιόλουστη µέρα. Εφαρµόστε το 30 λεπτά πριν βγείτε και αν είστε στην παραλία (και εποµένως είστε συνεχώς εκτεθειµένες στον ήλιο) ανανεώνετέ το κάθε µισή ώρα. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιµοποιήσετε ένα αντηλιακό προϊόν µε χρώµα για κάλυψη και φωτοπροστασία.
• Ξεπλένετε το πρόσωπό σας αφού βγείτε από τη θάλασσα ή την πισίνα.
• Για το µακιγιάζ χρησιµοποιείτε µη λιπαρά προϊόντα σε λεπτή στρώση.

Πείτε «όχι» στα... 
• Καλλυντικά µε άρωµα γιατί µπορούν να προκαλέσουν κοκκινίλες.
• Προϊόντα µακιγιάζ µε ιριδίζοντα µικροστοιχεία, γιατί είναι ερεθιστικά.
 
Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ





myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Σωστή διατροφή και στην παραλία


summer-drink-386Η θάλασσα ''ανοίγει'' την όρεξη. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να πάρουμε μια μια τις ταβέρνες ούτε να πηγαίνουμε στο μπαρ και ν 'αρχίσουμε τα ντόνατς, το club sandwich με τηγανητές πατάτες, το σάντουιτς με λουκάνικο, τα αναψυκτικά, τα παγωτά κτλ... Τα καλά νέα είναι ότι οι επιλογές για «ελαφριά» σνακ είναι πολλές, αρκεί μια μικρή οργάνωση της τσάντας που θα πάρετε μαζί σας ή μια καλή επιλογή από κάποιο φούρνο, καφετέρια ή το μπαρ της παραλίας.

Τι θα μπορούσατε να καταναλώσετε για να καταπολεμήσετε την πείνα σας στην παραλία ενώ παράλληλα να χαρίσετε στο σώμα σας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από σνακ και μικρογεύματα καλής ποιότητας;

Οι παρακάτω εύκολες προτάσεις θα καλύψουν όλες τις προϋποθέσεις για σωστή οργάνωση της διατροφής στην παραλία.
1. Σε πλαστικά σακουλάκια ανακατέψτε διάφορους ξηρούς καρπούς με σταφίδες, ξερά φρούτα και δημητριακά. Οι ξηροί καρποί να είναι ανάλατοι διότι το αλάτι θα εντείνει τη δίψα που προκαλείται ούτως ή άλλως από τη ζέστη. Οι μερίδες που θα δημιουργήσετε με τα σακουλάκια βοηθούν να μην παρασυρθείτε τσιμπολογώντας μεγάλες ποσότητες.
2. Φρέσκα φρούτα: αποτελούν το πιο υγιεινό σνακ που θα μπορούσατε να επιλέξετε, τα οποία εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν, ταυτόχρονα ενυδατώνουν το σώμα. Διαλέξτε ποικιλία χρωμάτων, πχ. πεπόνι, ροδάκινα, κεράσια τα οποία είναι πλούσια βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, καροτίνη και βιταμίνη C, ενώ αποτελούν και καλή πηγή φυτικών ινών. Οι χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι μια καλή εναλλακτική.
3. Σάντουιτς σε ψωμάκια ολικής άλεσης ή αραβικές πίτες με γαλοπούλα, κασέρι, τόνο, τυρί φέτα. Θα το κάνετε ακόμα πιο υγιεινό αν προσθέστε και δυο φέτες τομάτας ή φύλλα μαρουλιού. Αποφύγετε τη μαγιονέζα και σάλτσες που έχουν βάση αυτή, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά.

Ιδέες για σάντουιτς

Σάντουιτς σε ψωμάκια ολικής αλέσεως ή αραβικές πίτες με:
• τυρί και λίγο κοτόπουλο βραστό ή ψητό ή φέτες γαλοπούλας ή άλλο άπαχο αλλαντικό και λαχανικά (πχ ντομάτα, μαρούλι) ή
• τόνο ή καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα light, και λαχανικά (πχ αγγούρι)
• φυστικοβούτυρο. Προσοχή στην ποσότητα: 1-2 κουταλιές σούπας αρκούν!
• Αβοκάντο (αλείψτε αβοκάντο στο ψωμί – όχι όλο το αβοκάντο αλλά ¼ του αβοκάντο). Προσθέστε λεμόνι και φρέσκο πιπέρι. Δοκιμάστε επίσης να τρίψετε λίγα αμύγδαλα για έξτρα πρωτεΐνη και ασβέστιο.
4. Διαλέξτε μπάρες δημητριακών, οι οποίες θα σας δώσουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και θα σας κρατήσουν για να μην πεινάτε.
5. Κριτσίνια ή κρακεράκια ολικής, πολύσπορα, σικάλεως, με επικάλυψη σουσαμιού είτε ηλιόσπορων είτε παρεμφερών καρπών. Θρεπτικά και νόστιμα. Όμως προσοχή! Προτιμήστε μικρές συσκευασίες γιατί τα καταναλώνουμε με μεγάλη ευκολία και σε μεγάλες ποσότητες προσδίδουν πολλές θερμίδες.
6. Από το φούρνο επιλέξτε κουλούρι με σουσάμι, σταφιδόψωμο, ελαιόψωμο, κριτσίνια πολύσπορα.
7. Από το μπαρ της παραλίας επιλέξτε φρουτοσαλάτες, γιαούρτι, δροσιστικά μιξ φρούτων ή απλά τοστ με γαλοπούλα και κασέρι – όλα πολύ καλές επιλογές.

Προτεινόμενα ροφήματα για την παραλία
Καταναλώστε άφθονο νερό.
Αν θέλετε να πιείτε κάτι διαφορετικό από νερό, προτιμήστε το κρύο τσάι που είναι χαμηλό σε θερμίδες και σας παρέχει άφθονα υγρά.
Δοκιμάστε ροφήματα όπως smoothies που έχουν βάση το γιαούρτι και τα φρούτα, ή δοκιμάστε χυμούς ανάμεικτους από φρέσκα φρούτα εποχής.
Προσοχή στο αλκοόλ! Η συνιστώμενη ποσότητα ανέρχεται σε 2 μερίδες την ημέρα για τους άνδρες και μία για τις γυναίκες. Τα κοκτέιλ που σερβίρονται πέρα από ότι είναι πλούσια σε αλκοόλ, είναι και πλούσια σε θερμίδες (περίπου 300-400kcal ανά μερίδα).
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερσιτιστείτε στην παραλία, γι΄αυτό οι ποσότητες τροφής θα πρέπει να είναι μικρές, φτωχές σε λιπαρά, και να λαμβάνονται ανά 2-3 ώρες.


Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών

www.facebook.com/pages/Δαμβουνέλη-Αλεξάνδρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Πως να µην αισθάνεσαι άβολα ανάµεσα σε δεσµευµένους


woman-thinking-386Είσαι ελεύθερη. Αλλά οι φίλοι σου είναι δεσµευµένοι. Είναι λογικό να αισθάνεσαι «λίγο άβολα» όταν βρίσκεσαι ανάµεσά τους. Mπορείς όµως να κάνεις κάτι γι’ αυτό;

Βήµα 1: αποδέξου το
Κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του περνάει από διαφορετικές φάσεις. Έτσι υπάρχουν ελεύθεροι, σε σχέση, παντρεµένοι, χωρισµένοι κ.ο.κ. Κάθε κατάσταση έχει τις ιδιαιτερότητές της και τις ανάγκες της. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να νιώθουµε άβολα όταν είµαστε σε διαφορετική φάση από τους άλλους. Εξάλλου, τα δεδοµένα αλλάζουν διαρκώς. Πρέπει δηλαδή να αποδεχτούµε ότι κάποιοι αυτή τη στιγµή της ζωής τους είναι σε µια συγκεκριµένη κατάσταση και εµείς σε κάποια άλλη, την οποία όµως δεν χρειάζεται να «δαιµονοποιούµε».
Βήµα 2: βρες τι φταίει
Αν το να είµαστε µόνοι δεν είναι επιλογή µας, θα πρέπει να προσπαθήσουµε να καταλάβουµε τι φταίει και γιατί νιώθουµε έτσι, θέτοντας απλά ερωτήµατα στον εαυτό µας. Νιώθουµε, για παράδειγµα, ότι δεν τα έχουµε καταφέρει; Ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι; Προσδιορίζοντας λοιπόν τις αιτίες, αντιλαµβανόµαστε σε ποιο βαθµό έχουµε εµείς ευθύνη και σε ποιο βαθµό είναι θέµα τύχης. Το πιο πιθανό είναι να καταλήξουµε στο συµπέρασµα ότι πρόκειται για µια φάση που θα περάσει, οπότε και θα νιώσουµε καλύτερα.
Βήµα 3: στην πράξη
Το ότι οι φίλοι µας είναι δεσµευµένοι δεν σηµαίνει ότι δεν µπορούµε να κάνουµε παρέα µαζί τους. Ωστόσο, απαιτείται µια αναπροσαρµογή στις παρέες µας. ∆εν µπορούµε να είµαστε συνέχεια µε ζευγάρια. Θα πρέπει να αναζητήσουµε παρέες που είναι στην ίδια κατάσταση µε εµάς και εποµένως έχουµε κοινές αναφορές, κοινούς προβληµατισµούς και στόχους. Έτσι κρατάµε τις ισορροπίες και δεν νιώθουµε µειονεκτικά. Μια µέση λύση είναι ίσως να κάνουµε παρέα µε τα δεσµευµένα ζευγάρια µε τα οποία έχουµε πιο στενή σχέση και να αποφεύγουµε τους λιγότερο στενούς φίλους που είναι δεσµευµένοι ή να βγαίνουµε µαζί τους εφόσον υπάρχουν και άλλοι αδέσµευτοι στην παρέα.
 
Της ∆ήµητρας Βγενοπούλου
Με τη συνεργασία της ∆ρ Ίλιας Θεοτοκά, κλινικής ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτριας της Ψυχιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκοµείο


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »