Τρίτη 30 Απριλίου 2013

3 τροφές που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της περιόδου

ygeia-diatrofi-periodos-trofes-386Γνωρίζατε ότι μερικές ιδιαίτερα θρεπτικές τροφές, μπορούν να μειώσουν τους πόνους της περιόδου; ΚΙ όμως ναι! Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές.
Καλά λίπη: Τα καλά λίπη που βρίσκονται  στο αβοκάντο, στον σολομό, στους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν τους πόνους της περιόδου. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του κάθε κυττάρου του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να μειώνουν το πρήξιμο στο στήθος, τους πόνους στην κοιλιά αλλά και τις γενικότερες ενοχλήσεις.
Γιαούρτι: Ένα γιαούρτι, κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα του ασβεστίου στον οργανισμό μας τις δύσκολες μέρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας τα επίπεδα του ασβεστίου πέφτουν, τα οποία προκαλούν πρήξιμο του σώματος και κακή διάθεση.
Μπανάνες: Ένα φρούτο απαραίτητο για τις δύσκολες μέρες, καθώς περιέχει ποτάσιο. Τα χαμηλά επίπεδα ποτάσιου στον οργανισμό μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας και να προκαλέσουν κράμπες.
Ξεχάστε λοιπόν τιε μέρες που κλεινόσασταν στο σπίτι σας λόγω των συμπτωμάτων της περιόδου σας και αντιμετωπίστε αυτές τις μέρες σαν όλες τις άλλες

 myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ομορφιά, χρόνια δεν κοιτά

Μυστικά για να παραμείνεις για πάντα νέα!
Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε ή να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, μπορούμε όμως να δούμε παρεούλα 5 πολύτιμα μυστικά, που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε για πάντα νέες!

Αν λοιπόν θέλετε να παραμείνετε για πάντα λαμπερές και όμορφες δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις πολύτιμες αυτές συμβουλές.
Υπάρχουν 5 τροφές που κάνουν θαύματα, αρκεί να τις αγαπήσετε και φυσικά να τις προτιμήσετε.

Το γνωστό σε όλους μας μηλαράκι. Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει νέα, όπως λένε και οι παλαιότεροι από εμάς.
Σας διατηρεί νέα γιατί; Η φλαβονόλη που περιέχουν τα μήλα σε μεγάλες ποσότητες είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Πέρα από το γεγονός πως σας προφυλάσσουν από την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων, τα μήλα φροντίζουν ιδιαίτερα την υγεία του τριχωτού της κεφαλής σας και προλαμβάνουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης το υπέροχο αυτό φρούτο που αγαπούν μικροί-μεγάλοι, προσλαμβάνει το Αλτζχάιμερ και μειώνει τη χοληστερίνη. Επίσης βοηθά στην επίτευξη γρήγορου βάρους!

Μία ντοματούλα την ημέρα….ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ!

H ντοματούλα δεν ξεχωρίζει μόνο για την μυρωδιά της αλλά και για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον δικό σας οργανισμό. Ας δούμε αναλυτικά: Η κόκκινη οργανική ουσία λικοπίνη που υπάρχει στις τομάτες έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση που κάνει πολύ καλό στη όρασή σας. Μια μέτρια ντομάτα περιέχει βιταμίνη C, K και Α, σίδηρο και κάλιο ενώ συγχρόνως μπορεί να εξασφαλίσει στον ανθρώπινο οργανισμό περίπου το 50% των καθημερινών αναγκών του σε βιταμίνη C.
Φρούτα του Δάσους. Τα ξεχωριστά αυτά, πολύχρωμα φρούτα δημιουργούν τη διαφορά και βοηθούν υπερβολικά τη δική σας εμφάνιση. Γιατί; Βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων, του καρκίνου, της γλυκόζης στο αίμα αλλά δρουν θετικά και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και στη βελτίωση της όρασης. Για παράδειγμα: Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει 100 μιλιγκράμ βιταμίνης C όσο δηλαδή και ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού.
Τα μπαχάρια! Τα γευστικότατα μπαχάρια που αλλάζουν τη διάθεσή σας αλλά και τη γεύση σας. Σας κρατούν πάντα νέα γιατί; Μπαχαρικά όπως είναι η κανέλα προσφέρουν τόσα στην υγεία και ευεξία σας που δεν συγκρίνονται με την μικρή ποσότητα που χρειάζεται να καταναλώσετε καθημερινά. Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα και τη χοληστερίνη ενώ βελτιώνει την καλή λειτουργία του εντέρου εξαιτίας του σιδήρου που περιέχει. Η πάπρικα και το κόκκινο πιπέρι βοηθά στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Και για το τέλος σας προσφέρουμε ένα ποτήρι…..

Λευκό τσάι! Ένα ποτήρι λευκό τσάι βοηθά στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και κακή χοληστερόλη , προστατεύει την καρδιά, δυναμώνει τα οστά και δόντια και διατηρεί την φρεσκάδα της επιδερμίδας.

fe-mail
Διαβάστε περισσότερα » »

Scrub με καφέ για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

gynaika-omorfia-scrub-kyttaritida-kafes-386Σταματήστε να ξοδεύετε τα λεφτά σας σε ακριβές αντι-κυτταριτιδικές κρέμες του εμπορίου και φτιάξτε μία εξίσου αποτελεσματική μόνες σας.
Είναι αποτελεσματική: Διότι τα περισσότερα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας περιέχουν καφεΐνη για να εντείνουν την κυκλοφορία, για να κάνουν βαθύ καθαρισμό στους πόρους του δέρματος, αλλά και για να λειτουργήσουν ως διουρητικά, αποβάλλοντας τα περιττά υγρά από το σώμα σας.
Θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι φρέσκο καφέ- της προτίμησής σας
½ φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
½ φλιτζάνι αλάτι
½ φλιτζάνι λάδι καρύδας
Ανακατέψτε τα υλικά και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις στους μηρούς τους γλουτούς και σε όποια άλλη περιοχή χρειάζεται. Το scrub αυτό θα μαλακώσει το δέρμα σας αλλά και τις λιπώδεις περιοχές του σώματός σας.

myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

4 αναζωογονητικά τρόφιμα που βοηθούν να παραμένετε ενυδατωμένοι

enidatosi-386Αυξήστε την πρόσληψη νερού με αυτές τις ενυδατικές τροφές!
Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι και προσπαθείτε να πίνετε νερό όλη την ημέρα, αλλά μερικές φορές δυσκολεύεστε. Γι 'αυτό και προσπαθήστε να τρώτε τρόφιμα, όπως αγγούρια και φράουλες, που μπορούν να συμβάλουν στην πρόσληψη υγρών, συμβάλλοντας στην πρόληψη των πονοκεφάλων και της νωθρότητας που προκαλούνται από την αφυδάτωση. Ένας άλλος καλός λόγος να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού; Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό βοηθά στο να νιώθουμε ικανοποιημένοι με λιγότερες θερμίδες. Εδώ είναι τέσσερα ενυδατικά τρόφιμα για να αυξήσετε την πρόσληψη σας σε νερό.
Αγγούρια
Με 95% περιεκτικότητα σε νερό, ένα φλιτζάνι φέτες αγγουριού ξεδιψά, σχεδόν όπως ένα ποτήρι νερό. Τα αγγούρια παρέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα φυτικών ινών και βιταμίνη C (περίπου 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ανά φλιτζάνι). Μην περιορίζετε την κατανάλωση αγγουριών μόνο στις σαλάτες. Εμπνευστείτε και κάντε δροσιστικές συνταγές: ντιπ, σούπες, τουρσί κτλ.
Πράσινη σαλάτα
2 φλιτζάνια πράσινη σαλάτα έχουν λιγότερες από 15 θερμίδες και περιέχουν περισσότερο από 90% νερό. Επίσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτένιο, αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος.
Φράουλες
Οι φράουλες, από τα πιο πλούσια φρούτα σε βιταμίνη C, παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των νέων κυττάρων. Και, δεδομένου ότι περιέχουν 91% νερό, συμβάλουν σημαντικά προς την κατεύθυνση της απαιτούμενης συνολικής σας πρόσληψης σε υγρά. Μπορείτε να τις καταναλώσετε σκέτες ή να τις προσθέσετε στις σαλάτες σας και σε διάφορες άλλες συνταγές.
Καρπούζι
Με 92% περιεκτικότητα σε νερό, το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και, όταν είναι κόκκινο (μερικά είναι χρώματος πορτοκαλί ή κίτρινο), περιέχει επίσης λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και μερικούς τύπους καρκίνου .

Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών
www.facebook.com/pages/Δαμβουνέλη-Αλεξάνδρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

3 Λάθη που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας

diatrofi-diaita-metavolismos-prwteini-386Έχετε δοκιμάσει όλες τις δίαιτες που υπάρχουν; Προσέχετε πάρα πολύ τι τρώτε, αλλά χάνετε πολύ δύσκολα κιλά; Τότε μάλλον επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας. Δείτε εδώ ποια λάθη κάνουν οι περισσότερες γυναίκες όταν θέλουν να χάσουν κιλά επειδή επιβραδύνουν τον μεταβολισμό τους.
Τρώτε το λάθος πρωινό: Είναι γνωστό ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, γι αυτό και δεν πρέπει να το παραμελείτε. Πολλοί όμως έχουν παρατηρήσει ότι μετά το πρωινό, τους ανοίγει πολύ η όρεξη με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο. Το «υγιεινό πρωινό» που καταναλώνετε, είτε είναι δημητριακά είτε φρούτα, γεμίζει το σώμα σας με υδατάνθρακες, οι οποίοι σας ανοίγουν την όρεξη αργότερα με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο από όσο πρέπει. Μειώστε λοιπόν την κατανάλωση υδατανθράκων στο πρωινό σας και προσθέστε αρκετή πρωτεΐνη. Προτιμήστε να καταναλώνετε περίπου 30 γρ. πρωτεΐνης, όπως μία κούπα cottage cheese, 2 αυγά ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Συνοδεύστε τα με λίγη βρώμη ή μια μπανάνα.
Δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη: Οι περισσότερες γυναίκες δεν καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν το μεταβολισμό τους. Προσπαθήστε να καταναλώνετε γύρω στα 30 γρ. πρωτεΐνης στο πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και το βραδινό σας.
Τρώτε λιγότερο: Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες όταν κάνουν δίαιτα. Ο σκοπός δεν είναι να μην τρώτε, αλλά να τρώτε σωστά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να σαμποτάρετε τον μεταβολισμό σας είναι να γεμίσετε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά, ώστε να περιορίζετε της περιόδους πείνας που σας κάνουν κακό.
myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Κοιμάσαι καλά; Νιώθεις καλά!

koimasai kala_386Ο ύπνος και η ψυχική μας διάθεση χαρακτηρίζονται από μια αμφίδρομη σχέση. Όσο ο πρώτος επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση άλλο τόσο και αυτή επηρεάζει τον ύπνο.

O ύπνος είναι ένα διάλειμμα για να ξεκουραστούμε σωματικά, ψυχικά και νοητικά και να χαλαρώσουμε. Πολλές φορές όμως δεν έρχεται παρά τις απεγνωσμένες μας προσπάθειες ή, ακόμα και αν έρθει, μπορεί να μην είναι ικανοποιητικός. Και τότε ξεκινούν τα προβλήματα. Άλλοι χρειάζεται... να μετρήσουν προβατάκια, άλλοι να περιμένουν να ξημερώσει και άλλοι ξυπνούν πριν ακόμα λαλήσει ο πετεινός. Οι διαταραχές του ύπνου όμως έχουν επιπτώσεις στην ψυχική μας διάθεση, στις δραστηριότητές μας και κατ’ επέκταση στην ποιότητα της ζωής μας.

Ύπνος και ψυχική διάθεση...
Ο καλός ύπνος έχει ευεργετική επίδραση στη διάθεση. Το σώμα, η ψυχή και το μυαλό ξεκουράζονται και το νευρικό σύστημα ηρεμεί με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευδιάθετοι, πιο κινητικοί και πιο δραστήριοι. Τι γίνεται όμως όταν ο ύπνος μας δεν είναι ικανοποιητικός; «Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα και στη διάθεση και στην κινητοποίηση του ατόμου μέσα στην ημέρα, προκαλεί διαταραχές προσοχής, συγκέντρωσης και μνήμης, αίσθηση κούρασης και αυξημένη τάση για παθητικότητα.
Ως αποτέλεσμα, το άτομο μπορεί να αποκτήσει ακόμα και αίσθηση χαμηλής αυτοεκτίμησης και ενοχών, αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του. Επιπλέον, ο φόβος μήπως η διαταραχή του ύπνου επηρεάσει τη γενικότερη υγεία του προκαλεί ένα παραπάνω άγχος εντείνοντας το πρόβλημα», εξηγεί η Δρ Ίλια Θεοτοκά, ψυχοθεραπεύτρια.

…και αντίστροφα!
Παρόλο που η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου επηρεάζουν την ψυχική μας διάθεση, ισχύει και το αντίστροφο: η ψυχική μας διάθεση επηρεάζει τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου. Ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη και ψυχιατρικές διαταραχές όπως οι ψυχώσεις και η σχιζοφρένεια σχετίζονται άμεσα με τις διαταραχές του ύπνου. Έτσι, όταν η ψυχική μας διάθεση δεν είναι καλή, ο ύπνος δεν έρχεται ή ακόμα και αν έρθει δεν είναι ικανοποιητικός.

Διαταραχές του ύπνου
1. Αϋπνία
Μπορεί να εμφανίζεται με μία από τις παρακάτω μορφές:
• Πρωινή αφύπνιση
Αποτελεί χαρακτηριστικό των καταθλιπτικών ατόμων, τα οποία ενώ κοιμούνται κανονικά το βράδυ, ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί και δεν μπορούν να κοιμηθούν ξανά.
• Διακεκομμένος ύπνος
Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές, τα οποία ναι μεν κοιμούνται, αλλά ξυπνούν ανά διαστήματα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται.
• Καθυστερημένη επέλευση
Παρουσιάζεται κυρίως σε περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών και χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ο ύπνος καθυστερεί να έρθει. Στη σκέψη των απαιτήσεων της επόμενης ημέρας τα άτομα αγχώνονται περισσότερο και η αϋπνία επιδεινώνεται.
2. Υπερυπνία
Στους καταθλιπτικούς παρατηρείται και τάση για ύπνο παραπάνω από το φυσιολογικό. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να νιώθουν κουρασμένοι.

3. Αντιστροφή του ύπνου
Τα άτομα με σοβαρές διαταραχές, όπως ψυχώσεις και σχιζοφρένεια, δεν κοιμούνται τη νύχτα αλλά τη μέρα.

Φαύλος κύκλος
Όσοι πάσχουν από διαταραχές ύπνου ασχολούνται πολύ με το ότι δεν κοιμήθηκαν καλά και έχουν άγχος για την απόδοση της επόμενης μέρας. Αυτό τους αγχώνει ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται. Έτσι μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο και όσο προσπαθούν να κοιμηθούν τόσο αγχώνονται και όσο αγχώνονται τόσο δεν μπορούν να κοιμηθούν. Επειδή το να ξεφύγει κανείς από αυτό τον κύκλο δεν είναι εύκολο, όσοι αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα για μεγάλο διάστημα και βλέπουν τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους καλό είναι να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού.

Aλλες αιτίες
• Η κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο ναι μεν φέρνει εύκολα ύπνο, χωρίς όμως αυτός να είναι ποιοτικός (κρατάει λίγες ώρες και μετά δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς).
• Η χρήση ουσιών και ορισμένες παθήσεις (νευροεκφυλιστικές, καρδιαγγειακές, ενδοκρινολογικές, βακτηριακές λοιμώξεις, αναπνευστικές διαταραχές και πόνοι από μυοσκελετικές νόσους) έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου. Ακόμα και κάποια ηρεμιστικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά να διακόπτονται, μπορεί να προκαλούν ανάλογα προβλήματα..

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία της Δρ ιλιας Θεοτοκά, κλινικής ψυχολόγου - ψυχοθεραπεύτριας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο

myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Οι σκέψεις μιας μητέρας που έχει 2 γιους με εγκεφαλική παράλυση

Δημοσιεύθηκε από:Δέσποινα Κωστοπούλου Ψυχολόγος

 
 
Το κείμενο που θα διαβάσετε είναι οι σκέψεις μιας μητέρα που έχει δυο γιους με εγκεφαλική παράλυση. Κάποιοι διαβάζοντας το κείμενο θα μπορούσαν να πουν ότι πρόκειται για μια κραυγή απόγνωσης. Εμείς θα σας πούμε ότι είναι ένα αισιόδοξο κείμενο που περικλείει ακριβώς την έννοια της λέξεως “μητέρα”. Περικλείει την αγάπη, την δύναμη, την ένταση, το κουράγιο που μπορεί να έχει μια μητέρα. Η συγκεκριμένη γυναίκα, δεν ταυτίζεται μόνο με την λέξη μητέρα, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ΜΑΜΑ...

Της ψυχολόγου Δέσποινας Κωστοπούλου
 
Βοηθούσα στο σχολείο των παιδιών και κάποιος με ρώτησε αν εργάζομαι στο σχολείο. Του είπα "Ω, όχι, είμαι απλά μια μαμά". Ωστόσο, καθώς αυτές οι λέξεις είχαν ήδη ξεφύγει απ' τα χείλη μου κατάλαβα πώς δεν ήταν καθόλου αληθινές. Απ' τη στιγμή που τα αγόρια μου έχουν εγκεφαλική παράλυση, δεν θα έχω ΠΟΤΕ τη δυνατότητα να είμαι απλά μια μαμά. Θα είμαι πάντα κάτι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από μία ΜΑΜΑ.
 
Η αναπηρία των γιων μου σημαίνει ότι ποτέ δεν θα είμαι απλά μια μαμά.

Τι σημαίνει η εγκεφαλική παράλυση για μένα; Νομίζω ότι μπορώ να το συνοψίσω σε μία μόνο πρόταση.

Δεν είμαι απλά μια μαμά.

- Θα είμαι και φυσιοθεραπεύτρια. Θα τεντώνω και θα σπρώχνω τα κορμάκια τους στο μάξιμουμ, ελπίζοντας ότι οι προσπάθειές μου θ' αποδώσουν.

- Θα είμαι και εξερευνήτρια, ερευνώντας τον τεράστιο ορίζοντα των δυνατοτήτων, ψάχνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις που ακόμη δεν τις έχω φανταστεί.

- Θα είμαι και γιατρός που θ'ανταγωνίζεται τους καλύτερους του είδους στην ιατρική ορολογία και στο πώς αυτή εφαρμόζεται.

- Θα είμαι και υπεύθυνος προγράμματος μιας και κάθε λεπτό της ημέρας πρέπει να χρησιμοποιείται γι’αυτά που πρέπει να γίνουν.

- Θα είμαι και συνήγορος που θα προσπαθεί να εξασφαλίσει ποιοτική ιατρική περίθαλψη και ευκαιρίες εκπαίδευσης.

- Θα είμαι και πολεμιστής ενάντια στη λέξη "δεν μπορώ".

- Θα είμαι και αθλήτρια, σπρώχνοντας την καρέκλα και σηκώνοντας βάρη.

- Θα είμαι και βοηθός φροντίδας, ταΐζοντας και φροντίζοντας την προσωπική τους υγιεινή.

- Θα είμαι και νοσοκόμα, δίνοντας τους τα φάρμακα και αξιολογώντας τα αποτελέσματα.

- Θα είμαι και σταυροφόρος για περισσότερη συμπόνια κι αποδοχή.

- Θα είμαι και αγρότισσα, φυτεύοντας σπόρους ελπίδας για να βοηθήσω άλλους γονείς με παιδιά σαν τα δικά μου.

- Θα είμαι και οικοδόμος , φτιάχνοντας ένα σπίτι που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

- Θα είμαι και οραματίστρια του τι μπορεί να γίνει, όχι του τι γίνεται τώρα.

- Θα είμαι και δασκάλα στους άλλους, εξηγώντας τι είναι η εγκεφαλική παράλυση και ποιες οι επιδράσεις της.

- Θα είμαι και ορειβάτης, δίνοντας κίνητρα στα παιδιά μου να ξεπεράσουν τους περιορισμούς τους και να φτάσουν νέα ύψη.

- Θα είμαι και ιεροκήρυκας, θα κηρύττω ότι η πίστη… ο Θεός είναι δυνατός και ικανός να σε βοηθήσει να τα βγάλεις πέρα στις πιο δύσκολες πλευρές της ζωής σου.

- Θα είμαι και παρηγορήτρια, βοηθώντας τα παιδιά μου όταν πέφτουν, όταν χρειάζονται υποστήριξη ή όταν πληγώνονται απ’ τη σκληρή πραγματικότητα του πώς θα λειτουργήσουν σ’αυτό το μεγάλο κόσμο.

- Θα είμαι και οικονομικός διευθυντής, ψάχνοντας τρόπους να κάνω τα λεφτά να φτάσουν για τις αυξημένες τους ανάγκες.

- Θα είμαι και κωμικός, θα γελάω εκεί που οι άλλοι θα έκλαιγαν.

- Θα είμαι και αναζητητής συγκινήσεων, ψάχνοντας τρόπους να βάλω λίγη περιπέτεια στη ζωή μας, να ζήσουμε τη ζωή μας παρά τους περιορισμούς.

- Θα είμαι και επενδυτής για τις υποσχέσεις του αύριο, ενώ θα δρέπω τις μικρές ανταμοιβές του σήμερα.

- Θα είμαι και μαέστρος, διευθύνοντας την απαιτητική λειτουργία της οικογένειάς μου.

- Θα είμαι και συγγραφέας, γράφοντας για όλα αυτά.

- Θα είμαι αυτά και άλλα πολλά.

Βλέπετε λοιπόν ότι το αποτέλεσμα της εγκεφαλικής παράλυσης, όπως νομίζω, είναι πως πάντα θα είμαι κάτι περισσότερο από απλά μία μαμά. Ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από μια τυπική μαμά. Θα έχω τις ίδιες αρετές και τις ίδιες αδυναμίες. Ναι, θα είμαι ίδια με τόσους πολλούς τρόπους – θα έχω τις ίδιες ελπίδες και τα ίδια όνειρα για τα παιδιά μου - αλλά αναμφισβήτητα θα είμαι διαφορετική.

Μάλλον θα είμαι κι εγώ ιδιαίτερη, ακριβώς σαν τα παιδιά μου.

Υπάρχουν μέρες που εύχομαι να μπορούσα να είμαι κι εγώ "απλά μια μαμά".

Πάντως, τις περισσότερες μέρες, μ’αρέσει που είμαι περισσότερα από μία μαμά γιατί οι ανταμοιβές είναι μεγάλες. Έχω κερδίσει μεγαλύτερη επίγνωση του τι είναι και τι δεν είναι σημαντικό στη ζωή. Εκτιμώ τα απλά πράγματα. Βλέπω αξία σε κάθε ορόσημο που κερδίζεται. Βλέπω την ομορφιά του απλά να υπάρχεις – όχι του τι έχεις ή τι είσαι ικανός να πετύχεις.

Βλέπω τη δύναμη των ανθρώπων. Πώς ένα τόσο μικρό παιδάκι μ’εγκεφαλική παράλυση μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο μου και τον κόσμο πολλών άλλων με θετικό τρόπο. Αισθάνομαι ότι δεν είμαι μόνη γιατί υπάρχουν παρα πολλές "όχι απλά μαμάδες" σαν και μένα. Τα παιδιά τους δεν προσδιορίζονται από τους περιορισμούς τους. Είναι μαμάδες και παιδιά που επιλέγουν να ξεπεράσουν τις περιστάσεις.

Όχι, δεν δουλεύω... δεν πληρώνομαι. Αλλά κάνω πολλά επαγγέλματα. Νομίζω αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εκφράσω τι σημαίνει εγκεφαλική παράλυση για μένα.

Με κάνει κάτι περισσότερο από μία Μαμά.
 
Δέσποινα Κωστοπούλου
Ψυχολόγος  

iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Μύθοι & αλήθειες για το τσιγάρο

stop-smoking-386Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Ακόµα καπνίζεις! Ή προσπαθείς να το κόψεις… Ή καπνίζεις ελαφρά τσιγάρα ή ένα-δύο περιστασιακά, πιστεύοντας ότι έτσι κάνεις λιγότερο κακό στην υγεία σου. Μην έχεις αυταπάτες. Όσο περισσότερα γνωρίζεις για τον «άσπονδο» φίλο σου τόσο πιο πιθανό είναι να τον ξεριζώσεις από τη ζωή σου για πάντα.
Το κάπνισµα λίγων τσιγάρων ηµερησίως είναι ασφαλές
∆εν υπάρχει ασφαλής ποσότητα τσιγάρων που µπορεί να καπνίζει κάποιος αποκλείοντας τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσµατος. Εκτός από καρκίνο, το κάπνισµα, ακόµα και σε µικρές ποσότητες, µπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές και πνευµονολογικές παθήσεις. Μελέτη στις ΗΠΑ τονίζει ότι µόνο όσοι κόβουν το κάπνισµα ή όσοι δεν καπνίζουν καθόλου έχουν µικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύµονα. Η µόνη λοιπόν ασφαλής πρακτική είναι η πλήρης και οριστική διακοπή του τσιγάρου.
Μύθος
∆εν υπάρχει ασφαλής ποσότητα τσιγάρων που µπορεί να καπνίζει κάποιος αποκλείοντας τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσµατος. Εκτός από καρκίνο, το κάπνισµα, ακόµα και σε µικρές ποσότητες, µπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές και πνευµονολογικές παθήσεις. Μελέτη στις ΗΠΑ τονίζει ότι µόνο όσοι κόβουν το κάπνισµα ή όσοι δεν καπνίζουν καθόλου έχουν µικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύµονα. Η µόνη λοιπόν ασφαλής πρακτική είναι η πλήρης και οριστική διακοπή του τσιγάρου.
Τα ελαφρά τσιγάρα µειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
Μύθος

Υπάρχει η αντίληψη ότι το κάπνισµα τσιγάρων µε χαµηλή περιεκτικότητα σε πίσσα µειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύµονα. Μελέτες στις ΗΠΑ όµως καταρρίπτουν αυτό το µύθο, τονίζοντας ότι για τους καπνιστές ο κίνδυνος είναι υψηλός, και µάλιστα ο ίδιος για όλους, είτε καπνίζουν τσιγάρα µε πολύ χαµηλή είτε µε µέση περιεκτικότητα σε πίσσα. Όσοι καπνίζουν ελαφρά τσιγάρα καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα ηµερησίως, εισπνέοντας µεγαλύτερη ποσότητα καπνού, την οποία και κρατούν περισσότερη ώρα στους πνεύµονες.
Τα άλλα είδη καπνού δεν είναι τόσο βλαπτικά
Μύθος

Όλες οι µορφές καπνού είναι βλαπτικές. Στριφτό, πίπα, πούρο, τσιγάρο βλάπτουν το ίδιο. Η έκθεση στον καπνό µε οποιοδήποτε τρόπο και µέσο ευθύνεται για το ένα τρίτο όλων των µορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στόµατος, του φάρυγγα, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης.
Ένα τσιγάρο την ηµέρα µπορεί ακόµα και να ωφελεί
Μύθος

Το κεντρικό νευρικό σύστηµα προσαρµόζεται πολύ γρήγορα στη χρήση της νικοτίνης µε αποτέλεσµα ο εγκέφαλος να µαθαίνει να δραστηριοποιείται µε µια ορισµένη δόση την ηµέρα, η οποία όµως µε το πέρασµα του χρόνου αυξάνεται. Αυτό σηµαίνει ότι µε τον καιρό ο καπνιστής έχει ανάγκη όλο και περισσότερη νικοτίνη και άρα να καπνίσει περισσότερα τσιγάρα. Είναι σχεδόν αδύνατο λοιπόν να µείνει στο ένα, αλλά ακόµα και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει επιστηµονική γνώση που να επιβεβαιώνει ότι ένα τσιγάρο την ηµέρα δεν βλάπτει.
Το τσιγάρο βλάπτει περισσότερο τις γυναίκες
Αλήθεια

Ο καρκίνος του πνεύµονα την τελευταία δεκαετία φαίνεται να γίνεται γυναικεία υπόθεση. Οι γυναίκες σήµερα αποτελούν το 50% των νέων περιπτώσεων που ανιχνεύονται ετησίως και το ποσοστό αυτό έχει ανοδική τάση. Επίσης οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες καπνίστριες διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύµονα σε σχέση µε τους άντρες. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα περιστατικά θανάτων από καρκίνο του πνεύµονα είναι περισσότερα από αυτά του καρκίνου του µαστού στον γυναικείο πληθυσµό.
Το τσιγάρο διασφαλίζει αδύνατη σιλουέτα
Μύθος

∆εν υπάρχει καµία απολύτως ένδειξη ότι το κάπνισµα προκαλεί απώλεια βάρους. Πόσοι από εσάς έχετε πρόβληµα βάρους ενώ είστε καπνιστές και πόσοι έχετε χάσει κιλά απλώς επειδή είστε καπνιστές;
Η αντίληψη αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι όσοι διακόπτουν το κάπνισµα µπορεί να αυξήσουν το βάρος τους κατά 5 κιλά περίπου, τα οποία σταδιακά µπορούν να χάσουν τους επόµενους µήνες. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιµο κατά την προσπάθεια διακοπής καπνίσµατος το άτοµο να υποστηρίζεται από διαιτολόγο ή να προσέχει τη διατροφή του.
Ο καλύτερος τρόπος για να κόψεις το τσιγάρο είναι να µειώσεις σταδιακά τον αριθµό τους
Μύθος

Έχει αποδειχτεί ότι µόνο ένας στους δέκα καταφέρνει να κόψει το τσιγάρο µόνος του. Ένα τσιγάρο µάλιστα αρκεί για να γυρίσει ο πρώην καπνιστής πίσω στο πακέτο. Ο καλύτερος τρόπος για να κόψεις το κάπνισµα είναι να απευθυνθείς σε κέντρο διακοπής καπνίσµατος, αφού η στατιστική δείχνει ότι η οργανωµένη υποστήριξη αυξάνει σηµαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για διακοπή του καπνίσµατος.
Αν καπνίζεις τσιγάρα για πολλά χρόνια, η ζηµιά έχει γίνει, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το κόψεις
Μύθος

Ο ανθρώπινος οργανισµός έχει τη µοναδική ικανότητα να επιδιορθώνει τον εαυτό του. Ακόµα κι αν κάποιος είναι καπνιστής για δεκαετίες, το ανοσολογικό του σύστηµα µπορεί να διορθώσει κάποιες από τις βλάβες που έχουν προκληθεί εφόσον σταµατήσει να εκτίθεται στη βλαπτική επίδραση του καπνού. Επίσης η έγκαιρη διακοπή εµποδίζει την επιπλέον βλάβη και µειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης άλλων νόσων που σχετίζονται µε το κάπνισµα όπως τα καρδιαγγειακά νοσήµατα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια. Όταν ένας καπνιστής σταµατήσει το κάπνισµα, ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο µειώνεται κατά 33% ανά δεκαετία, ενώ την τρίτη δεκαετία ελαχιστοποιείται. Εποµένως όσο νωρίτερα πάρει κανείς την απόφαση να κόψει το τσιγάρο τόσο νωρίτερα θα ωφεληθεί από αυτή την πρωτοβουλία.
∆εν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές καρκίνο του πνεύµονα λόγω τσιγάρου
Αλήθεια

Μόνο ένας καπνιστής στους δέκα θα νοσήσει από καρκίνο του πνεύµονα. ∆εν είναι όµως ο καρκίνος του πνεύµονα η µόνη θανατηφόρα νόσος που σχετίζεται µε το κάπνισµα. Είναι εξίσου αλήθεια ότι οι 8 στους 10 καπνιστές υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται άµεσα ή έµµεσα µε το κάπνισµα, δηλαδή άλλες µορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήµατα.
Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου βλάπτει ακόµα κι αν κάποιος δεν είναι καπνιστής
Αλήθεια

Έχει παρατηρηθεί ότι ένας µη καπνιστής που συµβιώνει µε καπνιστή έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του πνεύµονα σε σχέση µε τον γενικό πληθυσµό. Ανάλογα επιβαρυντικά αποτελέσµατα έχουν διαπιστωθεί και για τους µη καπνιστές που εργάζονται σε περιβάλλον καπνιστών.

Της Φλώρας Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Συρίγου, Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας - Ογκολογίας


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Βάζετε προτεραιότητες

woman-386Σταματήστε να προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μαζί. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην κάνετε τίποτα.
Πότε θα καταλάβετε ότι αυτό που προκαλεί το χάος γύρω σας είναι η κακή σας συνήθεια να κάνετε πολλά πράγματα μαζί; Είναι σίγουρα δύσκολο να ικανοποιείτε και τον εαυτό σας και όλους τους άλλους, όμως είναι σίγουρο και ότι η λύση είναι μόνο μία: να βάλετε επιτέλους προτεραιότητες.
1. Ξεκαθαρίστε τι είναι πιο σημαντικό. Επειδή πολύ συχνά οι προτεραιότητές μας υπαγορεύονται από άλλους, π.χ. στο χώρο της δουλειάς, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τι τελικά μετράει περισσότερο για σας. Να είστε εντάξει με τους γύρω σας ή να ικανοποιείτε πρώτα απ' όλα τις δικές σας ανάγκες; Πριν βιαστείτε να καταλήξετε στο πρώτο, σκεφτείτε πως, αν δεν είστε εσείς καλά, θα είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσετε και τους άλλους.
2. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Κάθε φορά που πρέπει να αποφασίσουμε για κάτι, συνήθως δίνουμε προτεραιότητα σε ό,τι μας φαίνεται σημαντικό εκείνη τη στιγμή και ενεργούμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν όμως οι συνέπειες της απόφασής μας μπορεί να έχουν αντίκτυπο, καλό είναι να σκεφτόμαστε από πριν ποιος μπορεί να είναι αυτός. Βάλτε προτεραιότητες λοιπόν με βάση τους στόχους σας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.
3. Μην πιέζεστε. Επειδή είναι πολύ εύκολο να υποκύψουμε στις απαιτήσεις των πιο διεκδικητικών με αποτέλεσμα να εξυπηρετούμε τελικά τις δικές τους προτεραιότητες, που είναι πολύ πιθανόν να μην είναι οι πιο σημαντικές, βρείτε το χρόνο και το χώρο που χρειάζεστε για να παίρνετε τις αποφάσεις σας χωρίς πίεση και μακριά από άλλες επιρροές.
4. Ακολουθήστε το ένστικτό σας. Αν δεν μπορείτε να καταλήξετε στο ποια από τις προτεραιότητές σας είναι η πιο σημαντική ή η πιο επείγουσα, σκεφτείτε διαφορετικά. Ξεκινήστε από αυτήν που σας «εμπνέει» περισσότερο και που έχετε περισσότερη διάθεση να κάνετε εκείνη τη στιγμή. Τουλάχιστον δεν θα χάσετε πολύτιμο χρόνο μέχρι τελικά να αποφασίσετε.

Της Χρύσας Γιαννόπουλου
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΡ. ΙΛΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑ. ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Scrub με γιαούρτι

scrub-386

Φτιάξτε ένα εύκολο scrub προσώπου και σώματος με υλικά της κουζίνας σας. Χρειαζόμαστε λίγα αλεσμένα καρύδια και ίση ποσότητα γιαουρτιού.
Ανακατεύουμε τα δύο υλικά μας και τα απλώνουμε στο δέρμα μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για ένα λεπτό περίπου.
Έτσι θα καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα μας και θα κάνουμε το δέρμα μας να φαίνεται λαμπερότερο. Με το γιαούρτι θα μας κάνει να αισθανθούμε τόνωση. Μια φόρα την εβδομάδα είναι αρκετό.


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Μάσκα με μέλι και λεμόνι για καθαρό πρόσωπο

gynaika-maska-proswpo-meli-lemoni-386Μία σπιτική μάσκα η οποία θα καθαρίσει και θα μεταμορφώσει την επιδερμίδα σας.
Θα χρειαστείτε: 1 κουτ.της σούπας μέλι και το χυμό ενός λεμονιού.
Εφαρμογή: Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ και εφαρμόζετε τη μάσκα σε νωπή επιδερμίδα. Τη αφήνετε γύρω στα 5-7 λεπτά και μετά ξεβγάζετε με ζεστό νερό. Προσέξτε να έχετε καλά πιασμένα τα μαλλιά σας, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, καθώς η μάσκα θα «κολλάει» αρκετά.
Τα οξέα του λεμονιού θα καθαρίσουν τους πόρους του προσώπου σας και θα διατηρήσουν το PΗ της επιδερμίδας σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Το μέλι με τη σειρά του, περιέχει ένζυμα και ουσίες, οι οποίες έχουν αντιβακτηριδιακή δράση που καθαρίζει το δέρμα σας από τα μαύρα στίγματα.
Ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία και εντυπωσιάστε με την αψεγάδιαστη επιδερμίδα σας.


 myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Εσείς τι θέλετε να γυµνάσετε;

woman-gym-386Περνάτε ώρες στο γυµναστήριο προσπαθώντας να γυµνάσετε ένα συγκεκριµένο σηµείο του σώµατός σας; Μάθετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.
«Τα χέρια µου είναι µια χαρά, τα πόδια µου θέλουν δουλειά», «είµαι ευχαριστηµένη σε γενικές γραµµές µε το σώµα µου, πλέον θέλω να επικεντρωθώ στα ψωµάκια», «δεν έχω κανένα πρόβληµα µε το βάρος µου, θέλω απλά να σφίξω». Αν κάποια από τις παραπάνω φράσεις θα µπορούσε να είναι και δικά σας λόγια, αυτούσια ή µε µικρές παραλλαγές, τότε µάλλον ανήκετε σε εκείνη την οµάδα των γυναικών που η ευρύτερη εκγύµναση δεν είναι ο µοναδικός τους σκοπός αλλά στοχεύουν και σε ένα συγκεκριµένο αποτέλεσµα. Κάπου στις παρακάτω κατηγορίες ίσως συναντήσετε τις δικές σας επιθυµίες, γι’ αυτό δώστε προσοχή!
Πόδια - ψωµάκια
Το πρόβληµα: Οι γυναίκες µε ψωµάκια ταλαιπωρούνται µε δίαιτες και γυµναστική που τις περισσότερες φορές δεν καταλήγουν στο αποτέλεσµα που περιµένουν. Αυτό συµβαίνει γιατί τα ψωµάκια δεν είναι τίποτε άλλο παρά συσσώρευση του λίπους στα συγκεκριµένα σηµεία, γεγονός που όµως καθορίζεται από το DNA µας και δυστυχώς δεν µπορούµε να κάνουµε κάτι γι’ αυτό. Άρα δεν µιλάµε για ένα ζήτηµα που απαιτεί µόνο γυµναστική, αλλά κυρίως δίαιτα, ώστε να µειώσουµε όσο µπορούµε την αποθήκευση του λίπους. Υπάρχει ένα µέγιστο δυνατό σηµείο στο οποίο µπορούµε να φτάσουµε αν η δίαιτά µας είναι σωστή και η γυµναστική µας µεθοδευµένη. Θέλει όµως υποµονή και επιµονή και κυρίως αφορισµό θεωριών που υπόσχονται πως ό,τι λίπος έχουµε εκεί θα σφίξει και θα γίνει µυς. Αυτό είναι λάθος! Άλλο µυς, άλλο λίπος.
Η λύση: Eστιάστε στις ασκήσεις των ποδιών µε βαριές αντιστάσεις. Πολύ σηµαντικό είναι και το τρέξιµο, και κυρίως το sprint, δηλαδή το γρήγορο τρέξιµο µικρών αποστάσεων. ∆εν πρέπει ωστόσο να αµελήσουµε το υπόλοιπο σώµα γιατί όσο πιο γυµνασµένοι είµαστε τόσο πιο πολύ λίπος καίµε. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι ο συνδυασµός αεροβικής άσκησης και ασκήσεων µε βάρη.
Γλουτοί
Το πρόβληµα: Το ότι η συγκεκριµένη περιοχή ανήκει επίσης στις λιπαποθήκες του σώµατος είναι και σε αυτή την περίπτωση η ισχυρότερη αιτία για την τυχόν απογοητευτική εικόνα της. Το γεγονός ότι έχετε φτάσει στο σηµείο να σκέφτεστε πώς θα διορθώσετε τους γλουτούς σας είναι καθαρά αποτέλεσµα του γενετικού σας κώδικα µε την παράλληλη συµβολή της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής, που όσο πιο έντονα είναι τόσο πιο έντονο κάνουν και το πρόβληµα.
Η λύση: Πέρα από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (που σηµαίνει ότι πρέπει να ξεχάσετε τα λιπαρά) το πρόγραµµα της άσκησής σας παραµένει περίπου το ίδιο µε την κατηγορία «πόδια - ψωµάκια». Πρέπει δηλαδή να εστιάσετε σε έντονες ασκήσεις αντιστάσεων για τα πόδια και να εξοπλιστείτε µε πολλή επιµονή. Παράλληλα, είναι απαραίτητες οι σύνθετες ασκήσεις που γυµνάζουν όλο το σώµα και σας διατηρούν σε καλή φυσική κατάσταση. Μην ξεχνάτε όµως ότι το Α και το Ω είναι η σωστή διατροφή.
Χέρια - στήθος
Το πρόβληµα: Τα µπράτσα σας έχουν αρχίσει να δείχνουν πλαδαρά, ενώ τα νιώθετε και αδύναµα, γεγονός που σηµαίνει ότι χρειάζονται άµεση ενίσχυση. Όσο για το στήθος, θα θέλατε να του προσφέρετε την ανόρθωση που δείχνει να έχει ανάγκη. Για τα χέρια υπάρχει λύση, αν και χρειάζεται δουλειά. Η ανόρθωση του στήθους όµως δυστυχώς δεν επιτυγχάνεται µε τη γυµναστική. Αυτό που µπορεί να κάνει ωστόσο η άσκηση για σας είναι να ενισχύσει τους µυς που υποστηρίζουν το στήθος σας και να δυναµώσει γενικά το πάνω µέρος του σώµατος.
Η λύση: Αρχικά µειώστε τα έντονα βάρη στα πόδια και κρατήστε µόνο απλές ασκήσεις ή αναερόβιες όπως το sprint που θα βοηθήσουν τον άνω κορµό αλλά θα διατηρήσουν και τα πόδια σας σε καλή κατάσταση. Οι ασκήσεις πρέπει να περιλαµβάνουν πολλά βάρη σε έντονο βαθµό για να φτάσετε στην απαραίτητη µυϊκή ενδυνάµωση. Η συνεχής και έντονη προπόνηση θα βάλει το σώµα σας σε συνεχή καύση θερµίδων, ακόµα και όταν δεν θα γυµνάζεστε και θα βοηθήσει στην καύση του λίπους γενικότερα αλλά και στην περιοχή του στήθους που σας απασχολεί.
Κοιλιά
Το πρόβληµα: Να ξεκαθαρίσουµε αρχικά ότι η εικόνα της τέλειας κοιλιάς που πιθανότατα τριγυρνάει στο µυαλό σας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Πρώτον, γιατί χρειάζεται πολλή δουλειά και, δεύτερον, γιατί η δουλειά αυτή αφορά κυρίως το τι κάνουµε στο τραπέζι µας και όχι στο γυµναστήριο. Με εντατική γυµναστική η κοιλιά µας σφίγγει µεν, αλλά µόνο µε δίαιτα και σωστή διατροφή µπορεί να «πέσει». Γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να απογοητεύεστε αν η γυµναστική σας είναι πολύ έντονη και δεν βλέπετε τη γράµµωση. Η γράµµωση θα φανεί µόνο αν φύγει το λίπος που έχει συσσωρευτεί στην περιοχη.
Η λύση: Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να φτάσετε στο καλύτερο δυνατό σηµείο µε σωστή διατροφή και έντονη άσκηση. Οι κοιλιακοί λοιπόν θα πρέπει να γίνουν καθηµερινότητά σας και να τους αυξάνετε προοδευτικά. Το υπόλοιπο σώµα µπορεί να διατηρεί τη δύναµή του µε σύνθετες ασκήσεις που και πάλι δεν θα αφήνουν την κοιλιά απέξω.
Extra συµβουλές
Αν είστε πολύ αδύνατη
Απαιτείται προπόνηση για όλο το σώµα µε αερόβια και αναερόβια γυµναστική, καθώς και µε αντιστάσεις και σύνθετες ασκήσεις που θα γίνονται πιο δύσκολες και θα εξελίσσονται προοδευτικά.
Για σωστή στάση σώµατος
Για να αποκτήσουµε σωστή στάση σώµατος χρειάζονται ασκήσεις ορθοσωµίας, τις οποίες καλό είναι να ξεκινάµε σε όσο το δυνατόν πιο νεαρή ηλικία προκειµένου να φτάσουµε στο σωστό αποτέλεσµα. Μια πολύ καλή πρόταση είναι το Pilates για υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης, αλλά, αν θέλετε ιδιαίτερη µυϊκή τόνωση, θα πρέπει να επιλέξετε και κάτι άλλο παράλληλα.


Της Άρτεµις Καράγιαννη
Με τη συνεργασία του Μιχάλη Μηνούδη, καθηγητή φυσικής αγωγής, πρώην πρωταθλητή Ελλάδας στο άλµα εις ύψος, προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυµναστηρίων και ιδιοκτήτη του Personal Training Places


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Συναισθηματική υπερφαγία: Πρακτικές συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

diatrofi_ygieini_yperfagia_symvoulesΌταν τα πράγματα δυσκολεύουν, πολλοί από εμάς κατευθυνόμαστε προς το ψυγείο.
Τρώμε επειδή βαριόμαστε, γιατί είμαστε αναστατωμένοι, θυμωμένοι, σε υπερένταση, γιατί έχουμε προβλήματα με το φίλο μας, το γάμο μας, τη δουλειά μας ή απλά επειδή είμαστε θλιμμένοι ή νιώθουμε μόνοι. Όταν τρώμε γιατί αισθανόμαστε άσχημα, είμαστε επιρρεπείς στο να τρώμε πάρα πολύ και το θέμα είναι ότι δεν μιλάμε για καρότα…
Φαντάζομαι ότι πολλές από εσάς θα έχετε αναρωτηθεί γιατί καταφεύγουμε στο φαγητό μετά από μια άσχημη μέρα…
Είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος διαφυγής από το πρόβλημα που μας απασχολεί, είναι το γέμισμα του κενού που αισθανόμαστε. Δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε συναισθήματα άγχους, θυμού, ενοχής, θλίψης, μοναξιάς και βρίσκουμε διέξοδο στο φαγητό. Αυτό που κάνουμε στην ουσία είναι να «τρώμε τα προβλήματα» μας.
Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι τρώγοντας ένα διπλό κομμάτι κέικ πλούσιο σε σοκολάτα μπορεί να μας αποσπάσει από τα συναισθήματά μας, και ορισμένα τρόφιμα πράγματι ενισχύουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. Όμως αυτό δεν αποτελεί ένα καλό ψυχολογικό δεκανίκι για να στηριχθούμε καθώς πρώτον, η ανακούφιση είναι μόνο προσωρινή και δεύτερον, προστίθενται στο σώμα περιττά κιλά.
Αν είστε εξοικειωμένες με τα παραπάνω , είναι ένα στοιχείο ότι το παραπάνω βάρος σας συνδέεται με το φαινόμενο της συναισθηματικής υπερφαγίας.
Είστε αποφασισμένες να πάρετε τον έλεγχο της πείνας σας, του βάρους σας αλλά και της ζωής σας; Διαβάστε τα παρακάτω 4 βήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τη συναισθηματική υπερφαγία.
Βήμα 1: Ξεχάστε τις απαγορεύσεις τροφίμων. Πολλές δίαιτες έχουν « κακά » τρόφιμα που υποτίθεται ότι θα πρέπει να αποφεύγετε, κάτι όμως που δεν είναι ρεαλιστικό. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να προγραμματίσετε εκ των προτέρων να τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά με μέτρο. Αυτό είναι που πρέπει να καταφέρετε, το μέτρο. Απαγορευμένα τρόφιμα δεν υπάρχουν.

Βήμα 2: Αναγνωρίστε την πραγματική πείνα. Δεν είναι εύκολο. Πολλές φορές ενώ νομίζουμε ότι πεινάμε στην πραγματικότητα διψάμε. Το να αποκλείσουμε τη δίψα δεν είναι και τόσο δύσκολο: Απλά πιείτε ένα ποτήρι νερό και δείτε αν η παρόρμηση να φάτε εξαφανίζεται. Ένα άλλο θέμα θα μπορούσε να είναι η λαχτάρα για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Για να γίνει διάκριση μεταξύ μιας λαχταράς και της γνήσιας πείνας, αναρωτηθείτε: Θα με ενδιέφερε να φάω ένα υγιεινό σνακ, όπως ένα μήλο, μια σαλάτα ή μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως; Εάν δεν μπορείτε να πάρετε εκείνη την σοκολάτα από το μυαλό σας, τότε έχετε να κάνετε με τη λαχτάρα για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Βήμα 3: Κάντε την λαχτάρα σας παρελθόν! Αναγνωρίζοντας ότι δεν είστε πραγματικά πεινασμένοι είναι ένα τεράστιο βήμα -αλλά από μόνη της η αναγνώριση της λαχτάρας πιθανότατα δεν θα την κάνει να εξαφανιστεί. Την επόμενη φορά που θα κατευθυνθείτε προς την κουζίνα, σταματήστε και αναρωτηθείτε: «Πώς θα αισθάνομαι αργότερα αν έχω καταβροχθίσει μια σακούλα τσιπς ή ένα οικογενειακό παγωτό" . Πιθανότατα θα νιώσετε ενοχή, απογοήτευση, και, ενδεχομένως, φουσκωμένη και άρρωστη. Αντί να κατευθυνθείτε προς την κουζίνα, κρατηθείτε μακριά για 10 λεπτά και αποσπάστε τον εαυτό σας με κάτι άλλο εκτός φαγητού. Αν τα 10 λεπτά έχουν περάσει και σκέφτεστε ακόμα τα τσιπς ή το παγωτό cream and cookies , προχωρήστε και επιδοθείτε σε μια μικρή ποσότητα. Μετρήστε 1/2 φλιτζάνι παγωτού ή, για κάτι σοκολατένιο, δοκιμάστε δύο μικρά σοκολατάκια ή ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα. Για κάτι αλμυρό και τραγανό, επιλέξτε ένα μικρό σακουλάκι τσιπς των 30γρ ή 3 φλιτζάνια ποπκόρν με λίγο βούτυρο.

Βήμα 4: Σχεδιάστε νέους τρόπους αντιμετώπισης. Το κλειδί για να σταματήσετε την κατανάλωση τροφής για συναισθηματικούς λόγους είναι να προγραμματίσετε από πριν, ώστε να ξέρετε τι να κάνετε όταν το συναίσθημα «θα μπορούσα να φάω μια ολόκληρη τούρτα τώρα» σας κατακλύζει. Για παράδειγμα:
Φτιάξτε μία λίστα καθημερινών δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφύγετε το φαγητό. Για παράδειγμα, κάντε έναν περίπατο, ακούστε μουσική, χορέψτε με τα αγαπημένα σας τραγούδια, τηλεφωνείστε σε μια φίλη, κάντε ένα ντους, κάντε δουλειές στο σπίτι, διαβάστε ένα βιβλίο. Σε αυτές τις δραστηριότητες θα καταφεύγετε όταν σας πιάνει «τρέλα» για φαγητό. Μην παρακολουθείτε τηλεόραση, καθώς η ανία και τα ερεθίσματα από τις διαφημίσεις μπορεί να σας αυξήσουν τη διάθεση για κατανάλωση φαγητού.

Γυμναστείτε.
Προσπαθήστε να γίνεται πιο δραστήριες, ακόμη και δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα άσκησης είναι μια καλή ευκαιρία να τονώσετε την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σας καθώς και να χαρίσετε στον οργανισμό σας ενέργεια και ευεξία. Η άσκηση αποφορτίζει από το άγχος, δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στην καλή φυσική κατάσταση.
Φτιάξτε μια λίστα με υγιεινά σνακ που σας ικανοποιούν και φροντίστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτά, ώστε μόλις νιώθετε ότι θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι να τρώτε πάντα από αυτά. Για παράδειγμα, φρούτα, γιαούρτι ή γάλα χαμηλά σε λιπαρά, λαχανικά, κράκερ σικάλεως.
Φροντίστε να κοιμάστε καλά μια και ο επαρκής ύπνος χαρίζει ευεξία και μειώνει την καταθλιπτική διάθεση.
Κανένας δεν είναι τέλειος και δε μπορούμε πάντα να εφαρμόζουμε όλα αυτά που πρέπει.
Έτσι δεν πρέπει να νιώθετε τύψεις για κάποιο επεισόδιο υπερφαγίας. Μην απογοητεύεστε, εστιάστε στα θετικά που πετυχαίνετε, πάρτε κουράγιο και μη σταματάτε την προσπάθεια σας. Οι παραπάνω στρατηγικές μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα σας και να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη συναισθηματική υπερφαγία και να έχετε μία πιο ευχάριστη ζωή, με καλύτερη υγεία.

Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών
www.facebook.com/pages/Δαμβουνέλη-Αλεξάνδρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


myworld
Διαβάστε περισσότερα » »

Η διατροφολόγος συμβουλεύει


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΒΑΡΟΣ ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ; ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ ΣΑΣ. 

Ξεχάστε το πρόχειρο φαγητό! Αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τα κέικ, οι πίτες, τα πατατάκια, οι σοκολάτες, τα ντόνατς, τα παγωτά, οι τηγανητές πατάτες, κ.λπ.
Περιορίστε στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα λίπους που καίει το σώμα για την απελευθέρωση ενέργειας.
Μην τρώτε μετά από 8:00μμ (Εκτός και εάν εργάζεστε βράδυ ή πηγαίνετε για ύπνο πολύ αργά). Το βράδυ είναι δύσκολο να «κάψετε» τις επιπλέον θερμίδες. Το πιο πλούσιο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι το πρωινό καθώς έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας για να «κάψετε» τις θερμίδες που πήρατε.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι προτιμότερο να έχετε 6 μικρά γεύματα αντί για τα 3 μεγάλα. Τρώγοντας μικρότερα γεύματα ο μεταβολισμός επιταχύνεται και ο πιο γρήγορος βασικός μεταβολισμός καίει περισσότερες θερμίδες από ό,τι ένας αργός μεταβολισμός.
Γίνεται πιο δραστήριοι! Προτιμήσετε να περπατήσετε αντί να πάρετε μα το αυτοκίνητο. Ανεβείτε τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ. Εάν έχετε μικρά παιδιά, βγείτε έξω και παίξτε μαζί τους. Αυτά είναι απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Ασκηθείτε! Ξέρω, πολλοί δεν αγαπάτε την άσκηση. Ωστόσο, εάν θέλετε σοβαρά να χάσετε βάρος, θα πρέπει να το πάρετε απόφαση. Δεν χρειάζεται να προπονείστε όπως ένας επαγγελματίας αθλητής αλλά θα πρέπει να ασκείστε τακτικά -3-4 φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να περπατάτε για μισή ώρα κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Μπορείτε ακόμα να κάνετε τρέξιμο, να κολυμπάτε ή να κάνετε ποδήλατο. Αν δεν θέλετε να βγαίνετε από το σπίτι, τότε μπορείτε να αγοράσετε κάποιο μηχανήματα εκγύμνασης όπως ελλειπτικό, διάδρομο ή στατικό ποδήλατο. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε DVD με προγράμματα εκγύμνασης ή ακόμη να τα κατεβάσετε από το διαδίκτυο.
Πίνετε νερό. Το νερό απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού. Επίσης, εάν είστε αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε.
Κοιμάστε καλά το βράδυ. Οι ειδικοί λένε ότι, αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να κοιμάστε τις σωστές ώρες. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι ορμόνες λεπτίνη και η γκρελίνη ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας και ότι η παραγωγή των δύο αυτών ορμονών επηρεάζεται από το πόσο πολύ ή λίγο κοιμόμαστε.
Αυτές είναι λοιπόν μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για να χάνετε βάρος άμεσα και με τον σωστό τρόπο.
Καλή επιτυχία!

Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Msc, Βασ. Παύλου 10, Βούλα, τηλ: 210 8995.614, www.balancediet.gr.

kathimerini








Διαβάστε περισσότερα » »

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Βρέθηκαν 400 επικίνδυνα κραγιόν με μόλυβδο- Δείτε τη λίστα

Ανησυχία έχει προκαλέσει έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει ότι βρέθηκαν ίχνη μολύβδου σε 400 κραγιόν, μεταξύ άλλων και του παγκοσμίου φήμης οίκου Yves Saint Laurent. Ο μόλυβδος είναι μία χημική ουσία, η οποία προκαλεί καρκίνο.....

Οι πρώτες αναφορές για μόλυβδο στα κραγιόν χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄90, ενώ έκτοτε κατά διαστήματα δημοσιεύονται νέες. Το 2007, η Campaign for Safe Cosmetics έλεγξε 33 κόκκινα κραγιόν, διαπιστώνοντας ότι τα δύο τρίτα περιείχαν μόλυβδο, με ένα από αυτά να υπερβαίνει το όριο που έχει θέσει η FDA για τον μόλυβδο στις καραμέλες.
Η FDA ακολούθησε το 2008 με τη δημοσίευση ελέγχου που η ίδια πραγματοποίησε σε 20 κραγιόν, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της νέα ανάλυση σε 400 μάρκες και αποχρώσεις κραγιόν.

Η Υπηρεσία γράφει στην ιστοσελίδα της πως είναι άδικο να συγκρίνονται τα κραγιόν με τις καραμέλες.
Οι μάρκες οι οποίες περιέχουν μόλυβδο είναι:


1. Christian Dior
2. LANCOME
3. CLINIQUE
4. Y.S.L
5. ESTEE LAUDER
6. SHISEIDO
7. RED EARTH (Lip Gloss)
8. CHANEL (Lip Conditioner)
9. Market America-Motives lipstick
Όσο περισσότερο μόλυβδο περιέχουν τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο. Προσέξτε ιδιαίτερα τα κραγιόν που κατασκευάστηκαν για να διαρκούν περισσότερο. Εάν το κραγιόν σας διατηρείται πιο πολύ από τα συνηθισμένα, οφείλεται στο ότι περιέχει υψηλό ποσοστό μόλυβδου.
Δοκιμάστε αυτό το τεστ μόνες σας:
1. Βάλτε λίγο κραγιόν στο χέρι σας.
2. Με ένα χρυσό δαχτυλίδι τρίψτε το χρώμα.
3. Αν το χρώμα του κραγιόν γίνει μαύρο, τότε ξέρετε ότι περιέχει μόλυβδο.

oparlapipas
Διαβάστε περισσότερα » »