Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Τα αναλγητικά φέρνουν

ΤΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ ΚΑΙ ΙΜΠΟΥΠΡΟΦΕΝΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Το 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από τακτικούς πονοκεφάλους είναι γυναίκες σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Και οι περισσότερες από αυτές διαπράττουν το ίδιο λάθος: καταφεύγουν στην καθημερινή χρήση αναλγητικών όπως η ασπιρίνη, η ιμπουπροφένη και η παρακεταμόλη. Ομως, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Οργανισμός με σημερινή ανακοίνωσή του, η εξάρτηση που αναπτύσουμε στα συγκεκριμένα φάρμακα επιδεινώνει την κατάσταση και οδηγεί σε πονοκεφάλους από «υπερβολική δόση φαρμάκων». Οπως εξηγεί ο δρ. Μάντζιτ Ματαρού, σύμβουλος του οργανισμού σε θέματα νευρολογικής φύσης, «οι ασθενείς με ημικρανίες και πονοκεφάλους τύπου τάσεως μπαίνουν σε ένα καταστροφικό φαύλο κύκλο με αποτέλεσμα οι πονοκέφαλοι να γίνονται ακόμα χειρότεροι». Ακόμα και η λήψη ασπιρίνης, παρακεταμόλης ή αντιφλεγμωνοδών -όπως η ιμπουπροφένη- σε επιτρεπτές δόσεις για ένα μήνα μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Εξίσου δυσάρεστες μπορεί να είναι οι συνέπειες από τη λήψη συνταγογραφούμενων αναλγητικών όπως τα οπιοειδή.
Η μόνη λύση σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανακοίνωσης είναι να κόψουμε τα φάρμακα μαχαίρι. Οπως δήλωσε ο δρ. Μάρτιν Αντεργουντ στην εφημερίδα Telegraph «αυτή είναι μια από τις πιο δυσάρεστες συζητήσεις που είμαι υποχρεωμένος να κάνω με ασθενείς διότι η ενόχληση από τον πονοκέφαλο είναι πάντα αυξημένη τις πρώτες ημέρες μετά από το κόψιμο των φαρμάκων».
Εναλλακτικά, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας προτείνει τη λύση του βελονισμού για την οποία αναφέρει ότι είναι η μόνη μέθοδος κατά των πονοκεφάλων που φέρνει αποδεδειγμένα αποτέλεσμα.

gynaikamag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου