Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Για κάθε περίπτωση υπάρχει το πέλµα σας

bearfoot-386Η πίεση που δέχονται τα πόδια µας καθηµερινά είναι µεγάλη. Ψηλά τακούνια, ορθοστασία, άθληση αλλά και έντονες ιδιοµορφίες στα κάτω άκρα βρίσκουν ανακούφιση µε το ανάλογο πέλµα.
Kάποτε τα πέλµατα κατασκευάζονταν µε βάση το αποτύπωµα του ποδιού σε εκµαγείο γύψου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε τον πελµατογράφο στην πρώτη γραµµή. Πλέον πατώντας πάνω σε µια ψηφιακή πλατφόρµα όλες οι πιέσεις του πέλµατος καταγράφονται και σε συνδυασµό µε την ιατρική γνωµάτευση δίνουν στον κατασκευαστή τη δυνατότητα να φτιάξει το δικό σας ορθοπεδικό πέλµα.
Πτώση µεταταρσίου
Η αγάπη των γυναικών για τα ψηλά και µοντέρνα παπούτσια, ειδικά για όσες έχουν µεγάλη καµάρα (κοιλοποδία), συχνά τις καθηλώνει µε αφόρητους πόνους κάνοντας το περπάτηµα εφιάλτη. Με τα πέλµατα ειδικής κατασκευής αποφορτίζονται τα σηµεία που δέχονται πίεση και ο πόνος σταδιακά µειώνεται.
Πλατυποδία - Βλαισοπλατυποδία
Παρουσιάζεται από τα πρώτα µας βήµατα και µας ακολουθεί µια ζωή αν δεν την αντιµετωπίσουµε εγκαίρως µε ορθοπεδικά παιδικά παπούτσια ή πέλµατα. Σε αυτούς που δεν έχει διορθωθεί µε το κατάλληλο ορθωτικό πέλµα τα πόδια πατάνε σωστά και οι πιθανές ενοχλήσεις παύουν.
Αθλητές
Είτε ασχολείστε µε τον αθλητισµό επαγγελµατικά είτε τρέχετε απλά στο διάδροµο, ένα πέλµα εκτός από τη διόρθωση του πατήµατός σας µειώνει κατά 20% τις πιέσεις που δέχεται το σώµα σας από τους κραδασµούς και την καταπόνηση της άθλησης.
∆ιαβητικοί
Πέρα από τη διόρθωση του πατήµατος µε τη χρήση ειδικών µαλακών υλικών (ppt) επιτυγχάνεται και η αποφυγή ή η επούλωση πληγών στην κάτω επιφάνεια του ποδιού. Σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία και η χρήση ειδικού διαβητικού παπουτσιού.
Στη διάρκεια της µέτρησης –πελµατογράφηµα– καταγράφεται η κατανοµή των πιέσεων στα πόδια προσφέροντας αντικειµενικά δεδοµένα σχετικά µε τη φόρτιση, το κέντρο βάρους και τις φάσεις στήριξης των κάτω άκρων.

Της Φαίης Ευθυµίου
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΟΥΛΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΠΕΛΜΑΤΩΝ & ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΣΩMΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ», www.somaigia.gr


myworld

1 σχόλιο:

  1. Πολύ χρήσιμο άρθρο. Ακόμα να συμπληρώσω πως όλα όσα αναφέρατε μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στα γόνατα (ρήξη μερική ή ολική μηνίσκου, επιδείνωση της χονδροπάθειας κ.α) και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να χρησιμοποιούμε ειδικά ανατομικά παπούτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή