Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ενα γονιδιακό τεστ σώζει


«ΠΡΕΠΕΙ Η ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΩ ΣΕ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;» ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΟΣΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ -ΣΩΣΤΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εως τώρα το επόμενο βήμα μετά από την χειρουργική επέμβαση μαστού ήταν η χημειοθεραπεία. Σήμερα μια νέα εξέταση που ονομάζεται OncotypeDX δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να δει ποιές γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν πραγματικά ανάγκη χημειοθεραπείας και ποιές όχι.
Οπως μας είπε ο καθηγητής χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής χειρουργικής εταιρείας μαστού Χρήστος Μαρκόπουλος: «Το OncotypeDX είναι ένα γονιδιακό τεστ που εξετάζει τη δράση 21 γονιδίων τα οποία σχετίζονται τόσο με την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία όσο και με την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Στόχος της εξέτασης είναι να προσδιοριστεί ποιές γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία».
Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι χρησιμοποιεί βιολογικό υλικό από το αρχικό χειρουργείο της ασθενούς, το οποίο φυλάσσεται στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε. Οταν ο θεράπων γιατρός ζητήσει την ανάλυση, το δείγμα του καρκινικού ιστού αποστέλλεται στις ΗΠΑ, όπου και αναλύεται. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται σε 10-14 μέρες ηλεκτρονικά.
 
Η εξέταση απευθύνεται σε ασθενείς με νόσο αρχικού σταδίου, που είναι θετικές στους υποδοχείς οιστρογόνων και με αρνητικούς λεμφαδένες. Τα αποτελέσματα είναι σε μορφή βαθμολογίας -από το 0 έως το 100- και όσο χαμηλότερος είναι ο «βαθμός», τόσο μικρότερος είναι και ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου και λιγότερες οι πιθανότητες να επωφεληθούν η ασθενής από τη χημειοθεραπεία -σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να προτείνει μόνο ορμονική θεραπεία.
 
Από την άλλη, σε γυναίκες με υψηλό «βαθμό», η πιθανότητα υποτροπής της νόσου είναι μεγάλη και, συνεπώς, η χημειοθεραπεία είναι πιθανότατα ενδεδειγμένη.
 
Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι, χωρίς την πληροφορία που δίνει η ανάλυση OncotypeDX, στις 100 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνου και αρνητικούς λεμφαδένες, οι 62 θα έπαιρναν χημειοθεραπεία -στη χώρα μας το ποσοστό μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Μετά από την ανάλυση 33 από τις 100 γυναίκες αφαίρεσαν τη χημειοθεραπεία από το θεραπευτικό πλάνο τους και 4 υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία που δεν είχε προβλεφτεί αρχικά. 
 
 
Ευγενία Καλτεζιώτη
 
gynaikamag







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου