Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η διατροφολόγος συμβουλεύει

 ΠΕΝΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΚΑΙ, ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ 


1. Εγκεφαλικά μηνύματα
Μερικοί άνθρωποι δεν νιώθουν ποτέ το αίσθημα του κορεσμού, με συνέπεια να τρώνε περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Το πρόβλημα ενδέχεται να οφείλεται σε μια δυσλειτουργία του εγκεφάλου -χημική ανισορροπία- η οποία δεν επιτρέπει στους παχύσαρκους να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα που στέλνει ο οργανισμός τους ότι δεν χρειάζονται περισσότερη τροφή.
 
2. Συνεχής κατανάλωση φαγητού
 
Οι υπέρβαροι και η παχύσαρκοι άνθρωποι τρώνε ακόμη και όταν δεν αισθάνονται πεινασμένοι. Συχνά καταφεύγουν στο φαγητό προκειμένου να νιώσουν καλύτερα όταν κάτι δυσάρεστο τους απασχολεί. Επίσης συχνά συνδέουν με το φαγητό με άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα, επισκέψεις, οικογενειακές ή φιλικές συναντήσεις, εξόδους για σινεμά κ.α.
 
3. Μειωμένη παραγωγή λεπτίνης
 
Μερικοί ανθρώποι δεν παράγουν αρκετή ποσότητα από μια χημική ουσία που ονομάζεται λεπτίνη. Η λεπτίνη παράγεται από τα λιποκύτταρα του ανθρώπινου σώματος και ενημερώνει τον εγκέφαλο (υποθάλαμο) σχετικά με το ποσοστό του αποθηκευμένου σωματικού λίπους, καταστέλλοντας έτσι την όρεξη. Οταν ο οργανισμός δεν παράγειι αρκετή λεπτίνη, ο άνθρωπος νιώθει πεινασμένος ακόμα και αν το βάρος του βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
 
4. Παθήσεις και φάρμακα
 
Ορισμένες παθήσεις καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων οδηγούν στην αύξηση της όρεξης καθιστώντας έτσι δύσκολο τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Αν λοιπόν το βάρος αυξομειώνεται χωρίς προφανή λόγο είναι απαραίτητο να ζητήσετε ιταρική βοήθεια.

5. Γονίδια
 
Οι άνθρωποι «καίνε» θερμίδες σε διαφορετικούς ρυθμούς. Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν εύκολα αυξομειώσεις βάρους σε σχέση με κάποιους άλλους. Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί;» βρίσκεται συχνά στα γονίδιά μας τα οποία είναι διαφορετικά.
 
Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Msc, Βασ. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ: 210 899.5614,  Website: http://www.balancediet.gr

gynaikamag







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου