Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Υγιεινά σνακ με τυρί

cheese-386Αν το τυρί ευχαριστεί τον ουρανίσκο σας, προσέξτε: Οι θερμίδες του τυριού μπορούν πραγματικά να σαμποτάρουν την προσπάθεια σας να ελέγξετε το βάρος σας. Ικανοποιήστε την επιθυμία σας για τυρί με λιγότερες θερμίδες με αυτά τα έξυπνα σνακ!
1. Ψημένα sticks μοτσαρέλας: Μια σειρά από sticks τυριών μπορεί να έχει 700 θερμίδες και 41 γραμμάρια λίπους-συν το κορεσμένο λίπος. Αλλά είναι τόσο νόστιμα! Φτιάξτε τα δικά σας με Panko (ιαπωνική τριμμένη φρυγανιά) και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί. Ανταλλάξτε τη μοτσαρέλα με μοτσαρέλα light ή cheddar και βουτήξτε τα στην αγαπημένη σας σάλτσα ή σάλτσα marinara.
2. Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το συνδυάζετε με ένα εξίσου θρεπτικό τρόφιμο. Φέτες λαχανικών και φρούτων είναι χαμηλά σε θερμίδες, ιδιαίτερα θρεπτικό και γευστικό συμπλήρωμα για κάθε τυρί. Είτε πρόκειται για φέτες ντομάτας και μοτσαρέλας, πράσινες πιπεριές και τυρί Κόλμπι, ή αχλάδια και Cheddar, θα λατρέψετε την αντίθεση του τραγανού και κρεμώδους, λαστιχωτού και τραγανού! Καλό τσιμπολόγημα!
3. Αυτό το σνακ είναι τόσο εύκολο, δεν απαιτεί κάποια συνταγή: Ανακατέψτε μια μερίδα (περίπου 30γρ.) τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με την αγαπημένη σας σάλτσα και βάλτε το στα μικροκύματα μέχρι να ζεσταθεί αρκετά. Σερβίρετε το με τα αγαπημένα σας τσιπς φούρνου ή με λαχανικά σε φέτες. Πολύ πιο υγιεινό από τις έτοιμες σάλτσες!

4. Quesadilla με τυρί: Όταν ποθείτε κάτι ζεστό με τυρί, μια απλή quesadilla είναι μια καλή επιλογή. Τοποθετήστε 30γρ. από το αγαπημένο σας τυρί με χαμηλά λιπαρά μέσα σε μια τορτίγια ολικής αλέσεως ή καλαμποκιού (όχι περισσότερο από 6 εκατοστά σε διάμετρο). Βάλτε την στα μικροκύματα ή στο τηγάνι για να ζεσταθεί. Κόψτε την σε κομμάτια και βουτήξτε τα σε σάλτσα πχ ντομάτας Μπόνους: προσθέστε άπαχο κοτόπουλο ή φασόλια για πρωτεΐνες και λαχανικά για να ενισχύσετε την πρόσληψη ινών!

5. Καλύτερα ντιπ τυριού: Διαβάσατε πρόσφατα την ετικέτα του αγαπημένου σας ντιπ τυριού; Οι πιθανότητες είναι, ότι δεν υπάρχει πολύ από πραγματικό τυρί. Φτιάξτε το δικό σας για να εξοικονομήσετε χρήματα, και θα επίσης να περικόψετε επιπλέον λίπος, αλάτι και θερμίδες.
6. Συνδυάστε αλμυρό με γλυκό: τυρί χαμηλών λιπαρών με φέτες μήλου, φράουλες, μπανάνα, σταφύλια, όλες νόστιμες και υγιεινές επιλογές.

7. Προσθήκη καπνού και μπαχαρικών: Υπάρχει πληθώρα αρωματισμένων τυριών εκεί έξω που προσθέτουν γεύση χωρίς πρόσθετες θερμίδες. Καπνιστή μοτσαρέλα και Provolone αναπαράγουν αυτήν την καπνιστή γεύση που προσφέρει το μπέικον σε ένα σάντουιτς, ενώ το πιπέρι προσθέτει μια έξτρα γεύση. Και επειδή οι γεύσεις τους είναι τόσο ισχυρές, μπορεί κανείς να καταναλώσει λιγότερο τυρί, εξοικονομώντας λίπος και θερμίδες.

8. Πάρτε τυρί τριμμένο ή κόψτε το σε μικρά κομματάκια: όποιο τυρί και να επιλέξετε, η ποσότητα παίζει ρόλο! Το τριμμένο τυρί απλώνεται ευκολότερα και πιθανόν να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ποσότητα. Έτσι θα μπορείτε και να απολαμβάνετε το τυρί σε κάθε μπουκιά!

Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών
www.facebook.com/pages/Δαμβουνέλη-Αλεξάνδρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

myworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου