Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΚΡΑΓΙΟΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, ΚΑΔΜΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΛΥΒΔΟΥ

Ένα δημοφιλές καλλυντικό προϊόν από αμνημονεύτων χρόνων, το κραγιόν, έχει χρησιμοποιηθεί εδω και χρόνια από τις γυναίκες σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς για να τονίσει τη θηλυκότητά τους και να πηγάζει τις μοναδικές εκφράσεις κομψότητας και του στύλ με τον έξω κόσμο.

Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley (UCB) της Δημόσιας Υγείας έχει εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης συμβατικών προϊόντων κραγιόν, καθώς πολλά από αυτά βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αλουμινίου, καδμίου, μολύβδου και άλλων τοξινών.

Οι ερευνητές του UCB εξέτασαν 32 κοινά κραγιόν και λίπ-γκλός προϊόντα που πωλούνται ευρέως στα καταστήματα σήμερα και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά είναι φορτωμένα με κάδμιο, χρώμιο, αργίλιο και τουλάχιστον πέντε άλλα μέταλλα. Δημοσιευμένα στο έγκριτο περιοδικό Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας , τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τα εν λόγω προϊόντα, ακόμη και σε μέτρια επίπεδα θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης σε μια σειρά από πιθανά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις, νευρική βλάβη, και τον καρκίνο.

" Τα Κραγιόν και τα λίπ-γκλός έχουν ιδιαίτερη ανησυχία, διότι όταν δεν διαποτίζονται σε λεπτό χαρτί ως σημάδια φιλιών, λαμβάνονται ή απορροφώνται, λίγο-λίγο, από το άτομο που τα φοράει », εξηγεί το δελτίο τύπου του UCB σχετικά με τη μελέτη. «Χρησιμοποιώντας τις αποδεκτές ημερήσιες χρήσης πρόσληψης που προκύπτουν από τη μελέτη αυτή, η μέση χρήση ορισμένων κραγιόν και λιπ-γκλος μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική έκθεση σε χρώμιο, μια καρκινογόνος ουσία που συνδέεται με τα έλκη του στομάχου."

Από τα 32 προϊόντα που δοκιμάστηκαν, οι ερευνητές βρήκαν ότι 24 από αυτά, ή το 75 τοις εκατό, περιείχαν επίσης μόλυβδο, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο, κυτταρική και ϋΝΑ βλάβη. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο, θεωρούνται ασφαλή για τα μικρά παιδιά, αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σχετική με πολλά νεότερα κορίτσια που χρησιμοποιούν κραγιόν με τις φίλες τους όταν παίζουν ντύνονται και άλλα παιχνίδια της παιδικής ηλικίας. 

 atheatignosi
eleftheriskepsii

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου