Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Γυναίκες και αλκοόλ




ΠΡΙΝ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟΝ ΟΡΟ 5 ΠΟΤΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ 8 ΕΝΩ, Η ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ, ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ -14 ΠΟΤΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Σε μικρές ποσότητες το ποτό ωφελεί. Μελέτες δείχνουν ότι 1-2 ποτά την ημέρα διεγείρουν την παραγωγή της «καλής» χοληστερίνης και ελαττώσουν την «κακή» προστατεύοντας μας έτσι από τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Ομως η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία. Ειδικά για τις γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν πρόεθετους κινδύνους.
Οι γυναίκες μεθούν πιο γρήγορα
Αν ένας άνδρας και μια γυναίκα του ιδίου ύψους και βάρους καταναλώσουν ακριβώς την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα θα μεθύσει γρηγορότερα. Αυτό οφείλεται στη μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό του γυναικείου σώματος, η οποία έχει ως συνέπεια το αλκοόλ να διαλύεται σε πιο αργούς ρυθμούς. Επιπλέον τα γυναικεία ηπατικά κύτταρα παράγουν μικρότερη ποσότητα από το ένζυμο αλκααλική διυδρογενάση, το οποίο διασπά το αλκοόλ, με συνέπεια το αλκοόλ να παραμένει περισσότερο στο αίμα.
Τα συμπώματα της μέθης είναι πιο έντονα στις γυναίκες
Το αλκοόλ συσωρεύεται στο αίμα των γυναικών σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, γι' αυτό οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν συμπτώματα μέθης (π.χ. στομαχικές διαταραχές, ενοχλητική δίψα, πονοκέφαλο) έπειτα από την κατανάλωση 5 ποτών.
Αλκοόλ και καρκίνος του μαστού
Σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές μελέτες ακόμα και ένα ποτό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 10%. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου·δεν θα έπρεπε όμως να μην υπερβαίνουν τα 5 ποτά την εβδομάδα.
Πάν μέτρον άριστον
Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο φαίνεται ότι ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών -ένα ποτηράκι την ημέρα μειώνει κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλιακό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ωστόσο η υπερκατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρκίνων (παχέος εντέρου, ήπατος και στόματος). Επίσης, οι υπερβολές καταστρέφουν πιο γρήγορα το γυναικείο ήπαρ.
Το αλκοόλ παχαίνει
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοόλ προκαλεί στις γυναίκες συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

 - Ευγενία Καλτεζιώτη

kathimerini





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου