Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Tα καλύτερα θρεπτικά συστατικά για αδυνάτισμα

diaita-adynatisma threptika systatikaΔείτε πως να χρησιμοποιήσετε το φαγητό για γρήγορα αποτελέσματα απώλειας βάρους!

Μονοακόρεστα λίπη
Η αντικατάσταση μέρους των υδατανθράκων στη διατροφή σας με μονοακόρεστα λίπη θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε και να απαλλαγείτε από το κοιλιακό λίπος.
Καλές πηγές: αβοκάντο, ξηροί καρποί macadamia και ελαιόλαδο. Οι τροφές αυτές είναι επίσης πλούσιες σε σημαντικές θρεπτικές ουσίες όπως αντιοξειδωτικά (ελαιόλαδο), φυτικές ίνες (αβοκάντο), και Β-βιταμίνες (ξηροί καρποί macadamia).

EGCG
Επιγαλλοκατεχίνη ή EGCG είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο πράσινο τσάι (και σε πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους που κυκλοφορούν σήμερα). Η EGCG αυξάνει τη θερμογένεση ή την παραγωγή θερμότητας μέσω της επιπλέον καύσης θερμίδων και της χρήσης του αποθηκευμένου λίπους για ενέργεια. Επίσης, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η EGCG μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των νέων λιποκυττάρων.
Που θα τη βρείτε: Οι μεγαλύτερες επιδράσεις της EGCG στην απώλεια βάρους παρατηρείται όταν συνδυάζεται με καφεΐνη, όπως συμβαίνει φυσικά στο πράσινο τσάι.

Raspberry Ketone
Η Raspberry Ketone είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα κόκκινα σμέουρα και έρευνες έχουν δείξει ενδιαφέροντα αποτελέσματα όσο αφορά την απώλεια λίπους. Η Rasberry Ketone μπορεί να αυξήσει την παραγώγη της ορμόνης αδιπονεκτίνης, η οποία αυξάνει τις καύσεις, και εμποδίζει την αύξηση των λιπώδων ιστών.
Από πού θα την πάρετε: Δεν μπορείτε να πάρετε αρκετή από αυτήν την ουσία μόνο τρώγοντας σμέουρα αλλά θα χρειαστεί να πάρετε συμπυκνωμένη Rasberry Ketone από συμπλήρωμα (διαθέσιμο σε καταστήματα υγιεινών τροφών).

Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA)
Δοκοσαεξανοϊκό οξύ ή DHA είναι ένα από τα δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Το DHA μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή των νέων λιπωδών κυττάρων.
Από πού θα το πάρετε: Για να πάρετε περισσότερο DHA από τη διατροφή σας, μπορείτε να φάτε περισσότερο λιπαρό ψάρι ή απλά να πάρετε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου. Αν είστε χορτοφάγος, πάρτε ένα συμπλήρωμα DHA με βάση τα φύκια για να αποκομίσετε τα ίδια οφέλη.

Οξικό οξύ
Το ξύδι, μια ήπια μορφή του οξικού οξέος, έχει ισχυρές ιδιότητες μείωσης του σακχάρου. Μια μελέτη στην Ιταλία διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες πρόσθεσαν 1 κουταλιά ξύδι στο γεύμα τους (όπως στο dressing της σαλάτας) παρουσίασαν 30 τοις εκατό μείωση στα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ο έλεγχος σακχάρου στο αίμα αποτελεί βασικό στοιχείο για την απώλεια βάρους και διατήρηση υγιούς σώματος.

Πρωτεΐνη
Πρωτεΐνη από πηγές, όπως άπαχο βοδινό κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια βοηθούν στη μείωση του βάρους. Τα αμινοξέα που αποτελούν την πρωτεΐνη προκαλούν το σώμα σας να απελευθερώσει την ορμόνη γλυκαγόνη η οποία έχει ιδιότητες καύσης του λίπους και σταθεροποίησης των επιπέδων ενέργειας. Επίσης διεγείρει το σώμα σας να απελευθερώσει την ορμόνη κορεσμού CCK. Αυτό και μόνο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χρειάζεται το σώμα σας περισσότερη ενέργεια για να χωνέψει τις πρωτεΐνες σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή το λίπος την καθιστά απαραίτητη σε κάθε γεύμα σας.
Από πού θα την πάρετε: Οι επιλογές είναι ατελείωτες, αλλά οι άπαχες πρωτεΐνες όπως το ελληνικό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το τυρί cottage, το ψητό κοτόπουλο, τα ψάρια είναι οι καλύτερες επιλογές.

Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι μία από τις πιο ισχυρές ενώσεις που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Η καφεΐνη εμποδίζει την καταστροφή μιας ένωσης που ονομάζεται κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη (cAMP) , η οποία είναι υπεύθυνη για την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.
Από πού θα την πάρετε: Μαύρο τσάι έναντι του πράσινου και ελαφριά καβουρδισμένο καφέ για μια μεγαλύτερη δόση καφεΐνης.

Φυτικές ίνες:
Oι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες για την απώλεια βάρους, γιατί επιβραδύνουν την πέψη, επιτρέποντας παρατεταμένη ενέργεια και σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον οι ίνες μπορούν να βελτιστοποιήσουν ορμόνες που απελευθερώνονται κατά την πέψη και που είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματα της πείνας και του κορεσμού.
Από πού θα τις πάρετε: Δοκιμάστε να πάρετε τις ίνες σας από ακατέργαστες τροφές όπως προϊόντα ολικής άλεσης και όχι από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία. Η επεξεργασία των ινών μπορεί να αλλάξει τη χημική τους δομή, που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα τους να προκαλούν κορεσμό και να μειώνουν τη χοληστερόλη.

Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών

www.facebook.com/pages/Δαμβουνέλη-Αλεξάνδρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

myworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου