Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Εσείς τι θέλετε να γυµνάσετε;

woman-gym-386Περνάτε ώρες στο γυµναστήριο προσπαθώντας να γυµνάσετε ένα συγκεκριµένο σηµείο του σώµατός σας; Μάθετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.
«Τα χέρια µου είναι µια χαρά, τα πόδια µου θέλουν δουλειά», «είµαι ευχαριστηµένη σε γενικές γραµµές µε το σώµα µου, πλέον θέλω να επικεντρωθώ στα ψωµάκια», «δεν έχω κανένα πρόβληµα µε το βάρος µου, θέλω απλά να σφίξω». Αν κάποια από τις παραπάνω φράσεις θα µπορούσε να είναι και δικά σας λόγια, αυτούσια ή µε µικρές παραλλαγές, τότε µάλλον ανήκετε σε εκείνη την οµάδα των γυναικών που η ευρύτερη εκγύµναση δεν είναι ο µοναδικός τους σκοπός αλλά στοχεύουν και σε ένα συγκεκριµένο αποτέλεσµα. Κάπου στις παρακάτω κατηγορίες ίσως συναντήσετε τις δικές σας επιθυµίες, γι’ αυτό δώστε προσοχή!
Πόδια - ψωµάκια
Το πρόβληµα: Οι γυναίκες µε ψωµάκια ταλαιπωρούνται µε δίαιτες και γυµναστική που τις περισσότερες φορές δεν καταλήγουν στο αποτέλεσµα που περιµένουν. Αυτό συµβαίνει γιατί τα ψωµάκια δεν είναι τίποτε άλλο παρά συσσώρευση του λίπους στα συγκεκριµένα σηµεία, γεγονός που όµως καθορίζεται από το DNA µας και δυστυχώς δεν µπορούµε να κάνουµε κάτι γι’ αυτό. Άρα δεν µιλάµε για ένα ζήτηµα που απαιτεί µόνο γυµναστική, αλλά κυρίως δίαιτα, ώστε να µειώσουµε όσο µπορούµε την αποθήκευση του λίπους. Υπάρχει ένα µέγιστο δυνατό σηµείο στο οποίο µπορούµε να φτάσουµε αν η δίαιτά µας είναι σωστή και η γυµναστική µας µεθοδευµένη. Θέλει όµως υποµονή και επιµονή και κυρίως αφορισµό θεωριών που υπόσχονται πως ό,τι λίπος έχουµε εκεί θα σφίξει και θα γίνει µυς. Αυτό είναι λάθος! Άλλο µυς, άλλο λίπος.
Η λύση: Eστιάστε στις ασκήσεις των ποδιών µε βαριές αντιστάσεις. Πολύ σηµαντικό είναι και το τρέξιµο, και κυρίως το sprint, δηλαδή το γρήγορο τρέξιµο µικρών αποστάσεων. ∆εν πρέπει ωστόσο να αµελήσουµε το υπόλοιπο σώµα γιατί όσο πιο γυµνασµένοι είµαστε τόσο πιο πολύ λίπος καίµε. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι ο συνδυασµός αεροβικής άσκησης και ασκήσεων µε βάρη.
Γλουτοί
Το πρόβληµα: Το ότι η συγκεκριµένη περιοχή ανήκει επίσης στις λιπαποθήκες του σώµατος είναι και σε αυτή την περίπτωση η ισχυρότερη αιτία για την τυχόν απογοητευτική εικόνα της. Το γεγονός ότι έχετε φτάσει στο σηµείο να σκέφτεστε πώς θα διορθώσετε τους γλουτούς σας είναι καθαρά αποτέλεσµα του γενετικού σας κώδικα µε την παράλληλη συµβολή της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής, που όσο πιο έντονα είναι τόσο πιο έντονο κάνουν και το πρόβληµα.
Η λύση: Πέρα από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (που σηµαίνει ότι πρέπει να ξεχάσετε τα λιπαρά) το πρόγραµµα της άσκησής σας παραµένει περίπου το ίδιο µε την κατηγορία «πόδια - ψωµάκια». Πρέπει δηλαδή να εστιάσετε σε έντονες ασκήσεις αντιστάσεων για τα πόδια και να εξοπλιστείτε µε πολλή επιµονή. Παράλληλα, είναι απαραίτητες οι σύνθετες ασκήσεις που γυµνάζουν όλο το σώµα και σας διατηρούν σε καλή φυσική κατάσταση. Μην ξεχνάτε όµως ότι το Α και το Ω είναι η σωστή διατροφή.
Χέρια - στήθος
Το πρόβληµα: Τα µπράτσα σας έχουν αρχίσει να δείχνουν πλαδαρά, ενώ τα νιώθετε και αδύναµα, γεγονός που σηµαίνει ότι χρειάζονται άµεση ενίσχυση. Όσο για το στήθος, θα θέλατε να του προσφέρετε την ανόρθωση που δείχνει να έχει ανάγκη. Για τα χέρια υπάρχει λύση, αν και χρειάζεται δουλειά. Η ανόρθωση του στήθους όµως δυστυχώς δεν επιτυγχάνεται µε τη γυµναστική. Αυτό που µπορεί να κάνει ωστόσο η άσκηση για σας είναι να ενισχύσει τους µυς που υποστηρίζουν το στήθος σας και να δυναµώσει γενικά το πάνω µέρος του σώµατος.
Η λύση: Αρχικά µειώστε τα έντονα βάρη στα πόδια και κρατήστε µόνο απλές ασκήσεις ή αναερόβιες όπως το sprint που θα βοηθήσουν τον άνω κορµό αλλά θα διατηρήσουν και τα πόδια σας σε καλή κατάσταση. Οι ασκήσεις πρέπει να περιλαµβάνουν πολλά βάρη σε έντονο βαθµό για να φτάσετε στην απαραίτητη µυϊκή ενδυνάµωση. Η συνεχής και έντονη προπόνηση θα βάλει το σώµα σας σε συνεχή καύση θερµίδων, ακόµα και όταν δεν θα γυµνάζεστε και θα βοηθήσει στην καύση του λίπους γενικότερα αλλά και στην περιοχή του στήθους που σας απασχολεί.
Κοιλιά
Το πρόβληµα: Να ξεκαθαρίσουµε αρχικά ότι η εικόνα της τέλειας κοιλιάς που πιθανότατα τριγυρνάει στο µυαλό σας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Πρώτον, γιατί χρειάζεται πολλή δουλειά και, δεύτερον, γιατί η δουλειά αυτή αφορά κυρίως το τι κάνουµε στο τραπέζι µας και όχι στο γυµναστήριο. Με εντατική γυµναστική η κοιλιά µας σφίγγει µεν, αλλά µόνο µε δίαιτα και σωστή διατροφή µπορεί να «πέσει». Γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να απογοητεύεστε αν η γυµναστική σας είναι πολύ έντονη και δεν βλέπετε τη γράµµωση. Η γράµµωση θα φανεί µόνο αν φύγει το λίπος που έχει συσσωρευτεί στην περιοχη.
Η λύση: Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να φτάσετε στο καλύτερο δυνατό σηµείο µε σωστή διατροφή και έντονη άσκηση. Οι κοιλιακοί λοιπόν θα πρέπει να γίνουν καθηµερινότητά σας και να τους αυξάνετε προοδευτικά. Το υπόλοιπο σώµα µπορεί να διατηρεί τη δύναµή του µε σύνθετες ασκήσεις που και πάλι δεν θα αφήνουν την κοιλιά απέξω.
Extra συµβουλές
Αν είστε πολύ αδύνατη
Απαιτείται προπόνηση για όλο το σώµα µε αερόβια και αναερόβια γυµναστική, καθώς και µε αντιστάσεις και σύνθετες ασκήσεις που θα γίνονται πιο δύσκολες και θα εξελίσσονται προοδευτικά.
Για σωστή στάση σώµατος
Για να αποκτήσουµε σωστή στάση σώµατος χρειάζονται ασκήσεις ορθοσωµίας, τις οποίες καλό είναι να ξεκινάµε σε όσο το δυνατόν πιο νεαρή ηλικία προκειµένου να φτάσουµε στο σωστό αποτέλεσµα. Μια πολύ καλή πρόταση είναι το Pilates για υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης, αλλά, αν θέλετε ιδιαίτερη µυϊκή τόνωση, θα πρέπει να επιλέξετε και κάτι άλλο παράλληλα.


Της Άρτεµις Καράγιαννη
Με τη συνεργασία του Μιχάλη Μηνούδη, καθηγητή φυσικής αγωγής, πρώην πρωταθλητή Ελλάδας στο άλµα εις ύψος, προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυµναστηρίων και ιδιοκτήτη του Personal Training Places


myworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου