Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Βάζετε προτεραιότητες

woman-386Σταματήστε να προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μαζί. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην κάνετε τίποτα.
Πότε θα καταλάβετε ότι αυτό που προκαλεί το χάος γύρω σας είναι η κακή σας συνήθεια να κάνετε πολλά πράγματα μαζί; Είναι σίγουρα δύσκολο να ικανοποιείτε και τον εαυτό σας και όλους τους άλλους, όμως είναι σίγουρο και ότι η λύση είναι μόνο μία: να βάλετε επιτέλους προτεραιότητες.
1. Ξεκαθαρίστε τι είναι πιο σημαντικό. Επειδή πολύ συχνά οι προτεραιότητές μας υπαγορεύονται από άλλους, π.χ. στο χώρο της δουλειάς, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τι τελικά μετράει περισσότερο για σας. Να είστε εντάξει με τους γύρω σας ή να ικανοποιείτε πρώτα απ' όλα τις δικές σας ανάγκες; Πριν βιαστείτε να καταλήξετε στο πρώτο, σκεφτείτε πως, αν δεν είστε εσείς καλά, θα είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσετε και τους άλλους.
2. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Κάθε φορά που πρέπει να αποφασίσουμε για κάτι, συνήθως δίνουμε προτεραιότητα σε ό,τι μας φαίνεται σημαντικό εκείνη τη στιγμή και ενεργούμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν όμως οι συνέπειες της απόφασής μας μπορεί να έχουν αντίκτυπο, καλό είναι να σκεφτόμαστε από πριν ποιος μπορεί να είναι αυτός. Βάλτε προτεραιότητες λοιπόν με βάση τους στόχους σας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.
3. Μην πιέζεστε. Επειδή είναι πολύ εύκολο να υποκύψουμε στις απαιτήσεις των πιο διεκδικητικών με αποτέλεσμα να εξυπηρετούμε τελικά τις δικές τους προτεραιότητες, που είναι πολύ πιθανόν να μην είναι οι πιο σημαντικές, βρείτε το χρόνο και το χώρο που χρειάζεστε για να παίρνετε τις αποφάσεις σας χωρίς πίεση και μακριά από άλλες επιρροές.
4. Ακολουθήστε το ένστικτό σας. Αν δεν μπορείτε να καταλήξετε στο ποια από τις προτεραιότητές σας είναι η πιο σημαντική ή η πιο επείγουσα, σκεφτείτε διαφορετικά. Ξεκινήστε από αυτήν που σας «εμπνέει» περισσότερο και που έχετε περισσότερη διάθεση να κάνετε εκείνη τη στιγμή. Τουλάχιστον δεν θα χάσετε πολύτιμο χρόνο μέχρι τελικά να αποφασίσετε.

Της Χρύσας Γιαννόπουλου
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΡ. ΙΛΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑ. ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


myworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου