Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η διατροφολόγος συμβουλεύει


Η ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΑΚΑΟ, ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ...

Τα υπέρ
Είναι πλέον γνωστό ότι η μαύρη σοκολάτα, εκτός από νόστιμη, είναι και υγιεινή. Οι σπόροι κακάο, βασικό συστατικό της, είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες στα κύτταρα και στα όργανά μας κατ’ επέκταση. Επίσης, οι φλαβανόλες που εμπεριέχονται στην μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις καρδιαγγειακές παθήσεις -σύμφωνα με πρόσφατες ερευνητικές μελέτες προστατεύουν από την συσσώρευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνουν τη ροή του αίματος. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of the American Medical Association τον Αύγουστο του 2003 αποδεικνύει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση. Εκτός από φλαβανόλες, η μαύρη σοκολάτα περιέχει σε μικρές ποσότητες τα διεγερτικά, θεοβρωμίνη και καφεΐνη.
Τα κατά
 
Παρά τα οφέλη της, η μαύρη σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες διότι η ζάχαρη και τα λιπαρά που περιέχει μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.
 
Μια μεσαίου μεγέθους πλάκα σοκολάτας (περίπου 30 γρ.) περιέχει, κατά μέσον όρο, γύρω στις 180 θερμίδες: 21 γραμμάρια ζάχαρη, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα 8 είναι κορεσμένο λίπος. Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων -και των λιπαρών- διαφέρει σημαντικά από μάρκα σε μάρκα -κάποιες μάρκες μαύρης σοκολάτας περιέχουν 200 με 250 θερμίδες και 17 έως 24 γραμμάρια λιπαρών ανά πλάκα.
 
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης λιπαρά οξέα: ελαϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ και στεατικό οξύ. Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονο-ακόρεστο λιπαρό οξύ το οποίο περιέχεται και στο ελαιόλαδο, το παλμιτικό οξύ ανήκει στα κορεσμένα λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) -γνωστή και ως κακή χοληστερόλη- και, τέλος, το στεατικό οξύ ανήκει επίσης στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και αφήνει ανεπηρέαστα τα επίπεδα χοληστερόλης.
 
Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Msc, Βασ. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ: 210 899.5614, Website: http://www.balancediet.gr


gynaikamag






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου