Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τσάι: Tα πολύτιμα οφέλη του στην υγεία μας

woman-tea-386Το τσάι περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι τσάι έχει λιγότερη από τη μισή καφεΐνη του καφέ και είναι πιο ήπιo για το σώμα. Παρόλα αυτά το τσάι θα ενισχύσει σίγουρα τα επίπεδα της ενέργειας σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Το τσάι προέρχεται από το φυτό Camellia sinensi - ποικιλίες περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι, μαύρο τσάι, άσπρο τσάι και oolong τσάι. Όσο τα φύλλα του τσαγιού είναι παρόντα, τότε έχει όλα τα οφέλη. Προσθέστε τα αγαπημένα σας βότανα ή μπαχαρικά, όπως άνθη πορτοκαλιάς ή Chai, και απολαύστε. Σκεφτείτε επίσης τα προστιθέμενα οφέλη για την υγεία των φυτικών μειγμάτων, όπως μέντα για μείωση των εξάψεων, τζίντζερ για τη βοήθεια της πέψης, ή Rooibos, το οποίο είναι χωρίς καφεΐνη και πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Δείτε παρακάτω 8 λόγους για να απολαμβάνετε το τσάι.
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Το τσάι περιέχει κατεχίνες, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Η, επίσης γνωστή ως βιοτίνη, είναι παρούσα στο τσάι και βοηθά επίσης στο να έχουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, το τσάι περιέχει φλαβονοειδή, είδος αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών, της καρδιαγγειακής νόσου, των δερματικών παθήσεων και βλαβών στο DNA από την UV ακτινοβολία.
2. Προλαμβάνει την τερηδόνα και καταπολεμά την κακή αναπνοή.
Το φθόριο στο τσάι βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Οι κατεχίνες, ή αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην πρόληψη δυσοσμίας του στόματος καθώς σκοτώνουν τα βακτηρίδια στο στόμα. Το τσάι περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν υγιή οστά και δόντια.
3. Δυναμώνει τα οστά
Το τσάι περιέχει βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση των οστών. Επίσης, τα αμινοξέα που υπάρχουν στο τσάι δημιουργούν πρωτεΐνες που βοηθούν το σώμα μας να χτίσει μυς, γερά οστά, υγιές δέρμα και μαλλιά. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση συνήθως συμβουλεύονται να περιορίσουν την καφεΐνη διότι προκαλεί απώλεια της οστικής μάζας. Ωστόσο, το τσάι δεν περιέχουν τόση καφεΐνη όπως ο καφές και μπορούν γυναίκες στην εμμηνόπαυση να το απολαύσουν. (Να είστε βέβαιες ότι έχετε ρωτήσει το γιατρό σας πρώτα.) Εναλλακτικά, δοκιμάστε τσάι χωρίς καφεΐνη.
4. Προστατεύει την καρδιά μας
Η αντιοξειδωτική δράση του πράσινου τσαγιού, επιταχύνει την αποκατάσταση των κυττάρων της καρδιάς και ελαχιστοποιεί την καταστροφή των κυττάρων μετά από μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το πράσινο τσάι επίσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, λόγω της υψηλής ποσότητας αντιοξειδωτικών, και συγκεκριμένα φλαβονοειδών, μπορεί να μειώσει την ποσότητα της χοληστερόλης στις αρτηρίες. Τσάι δρα ως αντιφλεγμονώδες και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
5. Προλαμβάνει τη γήρανση και καθαρίζει το έντερο.
Το τσάι βοηθά με την αντιοξείδωση των κυττάρων, επειδή περιέχει βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά, και είναι επομένως ευεργετικό στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Οι κατεχίνες σκοτώνουν τα βακτήρια στο έντερο, ενώ διατηρούν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν ασθένειες όπως το γαστρικό έλκος και την αρτηριοσκλήρυνση. Οι τανίνες στο τσάι βοηθούν να ηρεμήσει το στομάχι και βοηθούν στον καθαρισμό του εντερικού σωλήνα.
6. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών
Μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2005 υποστηρίζει ότι η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 46 τοις εκατό. Στη 15-ετών μελέτη συμμετείχαν μόλις πάνω από 60.000 Σουηδέζες.
7. Συμβάλλει στη μείωση του λίπους
Τα αντιοξειδωτικά που ονομάζεται κατεχίνες είναι υψηλότερα στο πράσινο τσάι και βρίσκονται σε χαμηλές δόσεις στο μαύρο τσάι. Οι κατεχίνες δρουν ως « αποκλειστές του λίπους», ειδικά του κοιλιακού λίπους. Στο πεπτικό σύστημα, οι κατεχίνες μειώνουν την απορρόφηση των διατροφικών λιπών.
8. Ενισχύει τη μνήμη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ
Ένα αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι που ονομάζεται EGCg μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. To EGCg μειώνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται β-αμυλοειδές, η οποία μπορεί να σχηματιστεί σε αδιάλυτη πλάκα και να υποβαθμίζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το τσάι, τόσο μικρότερη είναι η καφεΐνη και μεγαλύτερα τα οφέλη. Το λευκό τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο. Όλα τα τσάγια προέρχονται από το ίδιο φυτό. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους.
Το λευκό τσάι έχει λιγότερη καφεΐνη από το πράσινο τσάι (15 mg ανά μερίδα σε σχέση με τα 20 mg πράσινου τσαγιού ανά μερίδα) και έχει μια ελαφρύτερη, πιο γλυκιά γεύση από το πράσινο τσάι.
Πώς να απολαύσετε το τσάι μας;
Μια νέα μελέτη από τη Γερμανία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε δύο φορές σχετικά με την προσθήκη γάλακτος. Η μελέτη, που εμφανίστηκε σε απευθείας σύνδεση στο European Heart Journal, αναφέρει ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μπορεί να μειώσει τα οφέλη για την υγεία. Φαίνεται ότι ορισμένες πρωτεΐνες του γάλακτος προσκολλώνται στις κατεχίνες, εμποδίζοντάς τις να ελευθερώσουν τα οφέλη τους.

Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών
www.facebook.com/pages/Δαμβουνέλη-Αλεξάνδρα-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

myworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου