Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Λαβύρινθος

headache-386Όταν ο λαβύρινθος φέρνει τα πάνω κάτω!
Τα πάντα γυρίζουν και το στομάχι σας ανακατεύεται. Μήπως η αιτία βρίσκεται στα αφτιά σας;
Τι είναι ο λαβύρινθος
Είναι τμήμα του έσω ωτός και αποτελεί το κυρίως όργανο της ακοής και της ισορροπίας του σώματος, αφού από αυτόν ξεκινά το νεύρο της ακοής (κοχλιακό) και της ισορροπίας (αιθουσαίο). Διακρίνεται σε οστέινο και υμενώδη. Μεταξύ οστέινου και υμενώδους λαβυρίνθου υπάρχει υγρό, η έξω λέμφος, ενώ εντός του υμενώδους λαβυρίνθου υπάρχει η έσω λέμφος.
Η νόσος του Meniere
Είναι από τις συχνότερες παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο και οφείλεται σε ίδρωτα (συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας υγρού) του υμενώδους λαβυρίνθου, λόγω διαταραχής στην παραγωγή και την απορρόφηση της έσω λέμφου.
Πως προκαλείται
Η αιτιολογία της νόσου δεν είναι απολύτως γνωστή. Παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα με νευροφυτικές διαταραχές, ψυχικό στρες, κατάχρηση καπνίσματος και αλκοόλ. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι απότομες καιρικές μεταβολές και αλλεργίες έχουν σχέση.
Συμπτώματα
Η νόσος του Meniere χαρακτηρίζεται από:
1. Οξεία προσβολή περιστροφικού ιλίγγου, με εμετούς ή τάση προς εμετό, ωχρότητα και εφίδρωση.
2. Βαρηκοΐα μικρού ή μεγάλου βαθμού, η οποία επιδεινώνεται κατά την κρίση.
3. Εμβοές στο 80% των ασθενών και αίσθημα μπουκώματος.
Ο ίλιγγος εκδηλώνεται χωρίς προειδοποίηση, διαρκεί λίγα λεπτά, ώρες ή ημέρες, ακολουθείται από διαστήματα πλήρους ηρεμίας και επαναλαμβάνεται υστέρα από μήνες ή και χρόνια.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία του συνδρόμου μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Το 90% των ασθενών παρουσιάζει βελτίωση με τη συντηρητική αγωγή, που συνίσταται στη χορήγηση κατευναστικών του λαβυρίνθου, ηρεμιστικών και διουρητικών κατά την κρίση.
Επίσης χορηγούνται αγγειοδιασταλτικά και κορτικοειδή με θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον συνιστάται η λήψη λίγων υγρών και η αποφυγή αλατιού. Δυστυχώς δεν υπάρχει μόνιμη και οριστική φαρμακευτική θεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται σε ασθενείς με πολύ έντονα συμπτώματα που δυσκολεύουν τη ζωή τους.
 
Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ, ωτορινολαρυγγολόγου, διδάκτορα του ΑΠΘ

myworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου