Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η κουζίνα της κρίσης

laxanika-386Είναι λογικό να φοβόµαστε ότι η κρίση θα επηρεάσει και τη διατροφή µας. Κι όµως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθούµε ούτε την ποιότητα, ούτε τη γεύση, ούτε την ποικιλία. Κι όλα αυτά χωρίς να ξοδέψουµε πολλά.
Η λύση είναι η µεσογειακή διατροφή
Η παραδοσιακή µεσογειακή διατροφή (πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρι και σχετικά φτωχή σε κόκκινο κρέας) φηµίζεται για τις ευεργετικές της επιπτώσεις στην υγεία µας και φυσικά για τη γεύση της. Βασικό χαρακτηριστικό της όµως είναι και το ότι µπορεί να δώσει την απάντηση και σε περιόδους κρίσης όπως αυτή, αφού συµφέρει και την τσέπη µας.
Γιατί είναι οικονοµική;
Στη χώρα µας έχουµε ποικιλία φρούτων και λαχανικών και την τύχη να τα απολαµβάνουµε σε σχετικά χαµηλές τιµές. Επίσης τα όσπρια, που είναι µια οικονοµική επιλογή, συµβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών µας σε πρωτεΐνη, ειδικά αν τα συνδυάσουµε µε ρύζι (π.χ. φακές µε ρύζι), ενώ παράλληλα παρέχουν σηµαντικές ποσότητες φυτικών ινών, µετάλλων, ιχνοστοιχείων κ.λπ. Επίσης η µειωµένη κατανάλωση κρέατος δεν κάνει καλό µόνο στην υγεία αλλά και στην τσέπη µας. Όσο για το ψάρι, ίσως βιαστείτε να πείτε ότι δεν είναι και η φθηνότερη τροφή. Κι όµως, δεν είναι ανάγκη να επιλέγετε µεγάλα και ακριβά ψάρια για το τραπέζι σας. Ψάρια όπως η σαρδέλα είναι και οικονοµικά, και νόστιµα, και πλούσια σε ω-3 λιπαρά, γνωστά για τα οφέλη τους, ενώ µαγειρεύονται και µε αρκετούς τρόπους (ψητές, τηγανητές, στο φούρνο) προσφέροντας και ποικιλία επιλογών. Τέλος, εννοείται ότι προτιµούµε το ελαιόλαδο από άλλα έλαια. Εξάλλου στην Ελλάδα είναι αρκετά πιο οικονοµικό συγκριτικά µε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν χρειάζεται να χρησιµοποιούµε µεγάλη ποσότητα, για να περιορίσουµε όχι µόνο το κόστος αλλά και τις παραπανίσιες θερµίδες. Υπολογίστε λοιπόν µία κουταλιά της σούπας για κάθε µερίδα µαγειρεµένου φαγητού. Έτσι θα προστατέψετε και την υγεία, και τη γραµµή, αλλά και την τσέπη σας.
Καλύτερα κατεψυγµένα παρά καθόλου
Εννοείται ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι πάντα προτιµότερα. Αν ωστόσο σας φαίνονται ακριβά, µπορείτε να τα αντικαθιστάτε µε κατεψυγµένα. Αν π.χ. αποφεύγετε το ψάρι ή κάποια λαχανικά γιατί τα βρίσκετε «τσιµπηµένα» (ή «µπελαλίδικα» στην προετοιµασία), είναι καλύτερο να προτιµήσετε κατεψυγµένα παρά να µην φάτε καθόλου.
Περίσσεψε;  Φτιάξε κάτι άλλο
Κιµάς
• Τηγανίστε πατάτες και περιχύστε τες µε τον κιµά. Πασπαλίστε µε τριµµένο τυρί και ψήστε µέχρι να λιώσουν τα τυριά. Επίσης φτιάξτε λίγη ζύµη για πίτσα, κόψτε την σε µικρά στρογγυλά πιτάκια πάχους 1-2 εκ., σκορπίστε από πάνω τον κιµά και λίγο τυρί και ψήστε µέχρι να ροδίσουν.

Λαχανικά
• Ψιλοκόψτε πιπεριές, µελιτζάνες, κολοκύθια κ.λπ. και αναµείξτε τα µε τυρί και 4-5 αβγά χτυπηµένα. Αδειάστε σε ένα λαδωµένο πυρέξ και ψήστε για 20-25 λεπτά.
• Ψιλοκόψτε ό,τι λαχανικά περίσσεψαν, σοτάρετέ τα σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέστε 2 φλιτζάνια ρύζι και 4 φλιτζάνια νερό και αφήστε το πιλάφι να πιει το ζουµί του.
• Αν σας µείνουν κολοκυθάκια, ανακατέψτε τα µε λίγο γάλα και 1-2 αβγά, δυόσµο, τριµµένο κρεµµύδι και σιµιγδάλι. Ψήστε στους 180 βαθµούς για 40 λεπτά και θα έχετε µια γρήγορη και νόστιµη κολοκυθόπιτα.
• Σας έµειναν ντοµάτες που παρα-ωρίµασαν ή χωριάτικη σαλάτα από το µεσηµέρι; Ψιλοκόψτε τα λαχανικά, προσθέστε ό,τι µυρωδικό θέλετε, σιγοβράστε και φτιάξτε µια πεντανόστιµη σάλτσα για µακαρόνια. Μπορείτε επίσης να κάνετε και µια ζύµη τάρτας, να απλώσετε τη σαλάτα και να ψήσετε µέχρι να ροδίσει.
Μακαρόνια
Αδειάστε τα µακαρόνια σε ένα µπολ και προσθέστε τριµµένη φέτα, ψιλοκοµµένη ντοµάτα, λίγο γάλα και γιαούρτι και 1-2 αβγά χτυπηµένα. Αδειάστε σε ένα πυρέξ, στρώστε φέτες ντοµάτας, πασπαλίστε µε τυρί και ψήστε στους 180 βαθµούς µέχρι να ροδίσει.
Κέικ
∆εν φάγατε όλο το κέικ και κοντεύει να ξεραθεί; Κόψτε το σε µπουκιές, φτιάξτε ένα ελαφρύ σιρόπι µε νερό, ζάχαρη και κονιάκ, ραντίστε το και στρώστε λίγο στον πάτο ενός ποτηριού. Βάλτε µία στρώση σαντιγί (ή παγωτό) και φρέσκα φρούτα ή γλυκό κουταλιού (εναλλάξ µέχρι να γεµίσει το ποτήρι) και παγώστε στο ψυγείο για ένα δροσερό επιδόρπιο.
Μην αγοράζετε υπερβολικές ποσότητες φαγητού που µπορεί να µείνει και να χαλάσει. Υπολογίστε τις ανάγκες
του σπιτιού σας ανά εβδοµάδα για τα φρέσκα προϊόντα και ανά µήνα για ό,τι µπορεί να διατηρηθεί περισσότερο και πράξτε αναλόγως.

Με τη συνεργασία των Γιάννη Χρύσου, κλινικού διαιτολόγου - διατροφολόγου, και Μυρσίνης Λαµπράκη, γαστρονόµου - σεφ

myworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου