Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Κρατήστε το κεφάλι σας ήσυχο

ponikefalos_386 Υποφέρετε από πονοκεφάλους; Κάντε το τεστ που σας προτείνουμε, εντοπίστε τον ένοχο και απαλλαγείτε.

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο είναι πολλές. Μπορεί να οφείλεται σε μια ιγμορίτιδα, ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα, μια ωτίτιδα αλλά και σε πιο σοβαρές καταστάσεις. Κάθε πονοκέφαλος για τον οποίο υπάρχει μια σαφής και αναγνωρίσιμη αιτία ονομάζεται δευτεροπαθής. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές το πρόβλημα οφείλεται κάπου αλλού και τότε ονομάζεται πρωτοπαθής. Παραδείγματα πρωτοπαθών πονοκεφάλων είναι η ημικρανία, η κεφαλαλγία τύπου τάσεως και η αθροιστική κεφαλαλγία.

Αναγνωρίστε τον ένοχο

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις και δείτε από ποιο είδος πρωτοπαθούς πονοκεφάλου είναι πιθανό να πάσχετε.

Όταν πονάει το κεφάλι σας:


1. Ο πόνος αλλάζει πλευρά (αριστερά/δεξιά) από κρίση σε κρίση; NAI OXI

2. Ο πόνος μοιάζει «σαν να χτυπάει ρυθμικά ένα σφυρί ή ο σφυγμός μέσα στο κεφάλι σας»; NAI OXI

3. Την ώρα του πόνου σάς ενοχλεί το φως πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως; NAI OXI

4. Την ώρα του πόνου σάς ενοχλούν οι ήχοι πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως; NAI OXI

5. Την ώρα του πόνου σάς ενοχλούν οι μυρωδιές πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως; NAI OXI

6. O πόνος παρουσιάζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού ταυτόχρονα; NAI OXI

7. O πόνος μοιάζει «σαν να σφίγγει μια μέγγενη το κεφάλι» ή «σαν βάρος»; NAI OXI

8. O πόνος παρουσιάζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού; NAI OXI

9. Ο πόνος εντοπίζεται πίσω από το μάτι; NAI OXI

10. Την ώρα του πόνου το μάτι από τη μεριά του πόνου δακρύζει; NAI OXI

11. Την ώρα του πόνου το ρουθούνι από τη μεριά του πόνου βουλώνει ή «τρέχει»; NAI OXI

• Αν απαντήσατε «Ναι» στις ερωτήσεις 1-5 και «Όχι» στις υπόλοιπες, πιθανότατα πάσχετε από ημικρανία.
• Αν απαντήσατε «Ναι» στις ερωτήσεις 6-7 και «Όχι» στις υπόλοιπες, είναι ένδειξη ότι έχετε πονοκέφαλο τάσεως.
• Αν απαντήσατε «Ναι» στις ερωτήσεις 8-11 και «Όχι» στις υπόλοιπες ερωτήσεις, μάλλον πρόκειται για αθροιστική κεφαλαλγία

Ημικρανία

Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού: συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο ή στην κορυφή του κεφαλιού, μόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στον αυχένα αλλά και σε ολόκληρο το κεφάλι. Επίσης ο πόνος «μεταφέρεται» από κρίση σε κρίση. Μπορεί δηλαδή τη μια φορά να εντοπίζεται στο δεξί μισό του κεφαλιού και την επόμενη στο αριστερό. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα δυνατός και ο πάσχων δεν μπορεί να ανεχθεί το φως, τους έντονους ήχους και τις μυρωδιές, ενώ μπορεί να έχει τάση για εμετό ή και να κάνει εμετούς. Η κρίση μπορεί να διαρκεί από λίγες ώρες έως και 2-3 ή και περισσότερες ημέρες και να επανέρχεται ύστερα από λίγες μέρες ή αρκετούς μήνες. Ο ασθενής δεν μπορεί να έχει φυσιολογική δραστηριότητα κατά τη διάρκειά της, ενώ μπορεί να νιώθει την ανάγκη να ξαπλώσει. Η φαρμακευτική θεραπεία της ημικρανίας περιλαμβάνει παυσίπονα, ειδικά φάρμακα και, ενδεχομένως, ειδική προφυλακτική αγωγή.

Πονοκέφαλος τάσεως (κεφαλαλγία τύπου τάσεως, απλός πονοκέφαλος)

Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο πονοκεφάλου. Συνήθως πονάνε και οι δύο πλευρές του κεφαλιού, «σαν να τις σφίγγει μια πρέσα ή μια μέγγενη». Η δραστηριότητα του πάσχοντος συνήθως δεν επηρεάζεται, αν και μπορεί να γίνεται με ενόχληση ή δυσκολία. Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει παυσίπονα και, ενδεχομένως, ειδική προφυλακτική αγωγή.

Αθροιστική κεφαλαλγία
Πρόκειται για σπάνια, αλλά εξαιρετικά έντονη μορφή πονοκεφάλου. Ο πόνος εντοπίζεται πάντα στη μία πλευρά του κεφαλιού (σε κάθε ασθενή, πάντα στην ίδια) και μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα ή καταρροή. Μάλιστα μπορεί να διαρκεί από 20 λεπτά έως λίγες ώρες, ενώ οι κρίσεις έρχονται με συχνότητα από μία ώς και πέντε ή περισσότερες την ημέρα κατά περιόδους. Συνήθως έχουν διάρκεια μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια χάνονται για μήνες ή και χρόνια μέχρι να επανέλθουν. Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδική προφυλακτική αγωγή, με την οποία επιτυγχάνεται καταστολή των κρίσεων (σταματούν να εμφανίζονται ή γίνονται πιο ήπιες), αλλά και αγωγή που χορηγείται για το γρήγορο τερματισμό τους σε περίπτωση που εμφανιστούν παρά τα προληπτικά μέτρα.

info

Σας πονάει συχνά μια το δεξί μισό του κεφαλιού και μια το αριστερό; Δεν μπορείτε να ανεχτείτε το φως, τις έντονες μυρωδιές και παρουσιάζετε τάση για εμετό; Αυτά είναι κάποια από τα βασικά συμπτώματα της ημικρανίας.


Της Ελένης Κουρούκλη
Με τη συνεργασία του Μιχάλη Βικελή, νευρολόγου, M.Sc. in Headache Medicine

 
myworld



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου