Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Summertime


ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΖΕΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΤΟΥ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΚΑΤ’ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Tο λείο, βελούδινο, ελαφρώς μαυρισμένο δέρμα των μοντέλων που θαυμάζουμε στις διαφημίσεις αντηλιακών δεν είναι απαραιτήτως αποτέλεσμα Photoshop… Το τακτικό scrub, η καθημερινή ενυδάτωση και μια μικρή βοήθεια από ένα self tan μπορούν να κάνουν θαύματα. Ας προετοιμαστούμε λοιπόν κι εμείς κατάλληλα:
• Μια φορά την εβδομάδα, πριν μπούμε στο ντους, ψεκάζουμε όλο το σώμα με ξηρό λάδι και με τη βοήθεια μιας τρίχινης βούρτσας τρίβουμε με κοφτές, απαλές κινήσεις το δέρμα, αρχίζοντας από τα πόδια και φτάνοντας μέχρι τον λαιμό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, αυτή τη φορά στην μπανιέρα, χρησιμοποιώντας ένα scrub σώματος. Επιμένουμε στα τραχιά σημεία, δηλαδή στους αγκώνες, στα γόνατα, στις φτέρνες. Ξεπλένουμε καλά με χλιαρό νερό και συνεχίζουμε με το συνηθισμένο μας αφρόλουτρο. Οταν βγαίνουμε από το ντους, ταμπονάρουμε ελαφρά το δέρμα με την πετσέτα και απλώνουμε άφθονο ενυδατικό γαλάκτωμα.
• Καθημερινά μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ scrub με τρίχινο γάντι κατά τη διάρκεια του ντους, για να διατηρούμε το δέρμα λείο και απαλό. Και λίγο προτού ντυθούμε, μπορούμε να απλώνουμε αντηλιακό γαλάκτωμα σε όλα τα σημεία του σώματος που πρόκειται να εκτεθούν, έστω κι αν δεν κατευθυνόμαστε στην παραλία.
• Αν δεν υπάρχει ηλιοθεραπεία στο πρόγραμμα, η κοσμητολογία μάς προσφέρει δύο έξυπνες και 100% ασφαλείς λύσεις για να απαλλαγούμε από την αντιαισθητική ασπρίλα της επιδερμίδας. Από τη μία πλευρά, τα προϊόντα self tan έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά: εφαρμόζονται πια πανεύκολα και χαρίζουν στην επιδερμίδα απόλυτα φυσικό χρώμα - πολλές φόρμουλές τους περιέχουν μάλιστα χρωστικές που μας βοηθούν να απλώσουμε το προϊόν ομοιόμορφα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αρχίσουμε με απολέπιση -για να διατηρηθεί το χρώμα περισσότερο- και να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή. Από την άλλη πλευρά, έχουμε στη διάθεσή μας τα bronzers και τα tan boosters, δηλαδή τα ενυδατικά γαλακτώματα με «ενισχυτικά» μαυρίσματος. Τα bronzers χρωματίζουν επιφανειακά την επιδερμίδα του προσώπου -αλλά και του σώματος- όπως τα μέικαπ, χαρίζουν λάμψη και είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά στον ιδρώτα. Τα boosters περιέχουν συστατικά που ενεργοποιούν την παραγωγή μελανίνης και με αυτόν τον τρόπο επιταχύνουν τη φυσική διαδικασία μαυρίσματος. Και τα μεν και τα δε έχουν μάλιστα ένα μεγάλο πλεονέκτημα: προσφέρουν στην επιδερμίδα υψηλή αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία, και έτσι μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά αντί του ενυδατικού γαλακτώματος σώματος.

Παρά τρίχα…
«Ασε, δεν φαίνεται». Πόσες φορές μέχρι τώρα δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο, προκειμένου να γλιτώσουμε την αγγαρεία της αποτρίχωσης... Τώρα όμως τα ψέματα τελείωσαν. Τα καλσόν έχουν καταχωνιαστεί, τα αέρινα φορέματα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, μια επίσκεψη σε κοντινή παραλία μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Επομένως η απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα δεν χωράει άλλη αναβολή και καλό θα ήταν να δείτε με κάποια προσοχή τις τρεις μεθόδους που ακολουθούν:
• Τα γυναικεία ξυραφάκια -με τις πολλαπλές και ειδικά σχεδιασμένες λεπίδες για βαθύτερο ξύρισμα, καθώς και με την κεφαλή που απελευθερώνει ενυδατικά και μαλακτικά συστατικά για μεγαλύτερη απαλότητα- είναι η πιο γρήγορη λύση αποτρίχωσης για τις γάμπες και τις μασχάλες. Γρήγορο αποτέλεσμα προσφέρουν και οι ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές, αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματά τους διαρκούν για μόλις 24 έως 48 ώρες.
• Η αποτρίχωση με κερί προσφέρεται για όσες από εμάς προτιμάμε να ξενοιάζουμε από την ενοχλητική τριχοφυΐα για 2 έως 3 εβδομάδες. Πολύ πρακτικές είναι και οι λωρίδες ψυχρού κεριού, ιδιαίτερα για μικρές περιοχές όπως το μπικίνι ή το πρόσωπο. Στην αγορά διατίθεται επίσης κερί σε μπίλιες, το οποίο ζεσταίνεται σε μπεν μαρί και συνοδεύεται από υφασμάτινες λωρίδες, ενώ τελευταία κυκλοφόρησαν συσκευές roll-on που ζεσταίνονται με ηλεκτρισμό. Ομως προσοχή: η αποτρίχωση με ζεστό κερί δεν συνιστάται αν έχουμε κυκλοφορικό πρόβλημα ή ευρυαγγείες.
• Η αποτρίχωση με ηλεκτρική μηχανή είναι ιδανική για όσες από εμάς θέλουμε τέλειο αποτέλεσμα, σχετικά ανώδυνο και οπωσδήποτε διαρκές. Οι σχετικές συσκευές έχουν πλέον εξελιχθεί, είναι εξοπλισμένες με ειδικά εξαρτήματα για αποτρίχωση σε διαφορετικά σημεία του σώματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στο ντους.

Sun & the city
Μολονότι στο άκουσμα της λέξης αντηλιακό μάς έρχονται αυτόματα στον νου εικόνες ηλιοθεραπείας, στην πραγματικότητα η υπεριώδης ακτινοβολία που δεχόμαστε κυκλοφορώντας καθημερινά στην πόλη, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, είναι πολύ περισσότερη. Οι επιλογές προστασίας που μας προσφέρονται είναι πάντως πολλές:
• Πολλές ενυδατικές ή αντιγηραντικές συνθέσεις -όπως και αρκετά φον ντε τεν- έχουν δείκτη προστασίας SPF 15. Αν η καθημερινή έκθεσή μας στον ήλιο είναι περιορισμένη (σύντομες αποστάσεις με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο) ή αν ο φωτότυπός μας είναι σκούρος, τότε ο δείκτης αυτός είναι αρκετός και δεν χρειάζεται να αλλάξουμε συνήθειες.
• Τα tinted moisturizers, δηλαδή οι ενυδατικές κρέμες με χρώμα, μπορούν άνετα να υποκαταστήσουν την ενυδατική κρέμα και το φον ντε τεν τους καλοκαιρινούς μήνες, αν δεν έχουμε ανάγκη από προϊόντα μεγάλης καλυπτικότητας. Οι συγκεκριμένες συνθέσεις έχουν συνήθως μεσαίο δείκτη προστασίας (SPF 15) και προσφέρουν ανάλαφρο χρώμα και ματ τελείωμα στην επιδερμίδα.
• Οι BB (blemish balm) creams, για τις οποίες τελευταία γίνεται πολύς λόγος, είναι ίσως η ιδανική καλοκαιρινή λύση για τις νέες γυναίκες αλλά και για όσες αναζητούν αποτελεσματική προστασία και μια ελαφριά βάση, στη θέση των παραδοσιακών φον ντε τεν. Εκτός από αντηλιακά φίλτρα, διαθέτουν ενυδατικά, αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά. Επιπλέον, περιέχουν κι αυτές χρωστικές ουσίες. Οι τελευταίες δεν λειτουργούν ωστόσο όπως στις κρέμες με χρώμα: προσαρμόζονται στον χρωματικό τόνο της δικής μας επιδερμίδας, τον διορθώνουν και τον τελειοποιούν.
• Τα «αντηλιακά πόλης», όπως συνηθίσαμε να τα αποκαλούμε, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για τις ενυδατικές κρέμες. Περιέχουν φωτοσταθερά συστήματα διαρκούς προστασίας από τις ακτίνες UV και τις ελεύθερες ρίζες, ενυδατώνουν το δέρμα, είναι ανθεκτικές στον ιδρώτα και -παρά τον υψηλό δείκτη προστασίας τους- έχουν υφή ανάλαφρη, που δεν αφήνει λευκά ίχνη.

Tip: Ερευνες έχουν αποδείξει ότι η χωρίς προστασία έκθεση στις ακτίνες UV διεγείρει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Αν λοιπόν έχετε λιπαρή επιδερμίδα που γυαλίζει, μπορείτε να παραλείψετε το πρωί την ενυδατική κρέμα και να χρησιμοποιήσετε μόνο αντηλιακό σε μορφή τζελ – θα σας δώσει ματ τελείωμα.
Στον ήλιο με ασφάλεια
«Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο βλάπτει»: ιδού μια σύσταση που ακούμε χρόνια από τα χείλη των δερματολόγων, τη λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν στην αρχή του καλοκαιριού και δυστυχώς την ξεχνάμε λίγο αργότερα. Από την άλλη, σύμφωνα με τις στατιστικές, οι καταναλωτές ενημερώνονται όλο και περισσότερο για τις επιβλαβείς συνέπειες της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και αναζητούν προϊόντα με υψηλούς δείκτες προστασίας. Μάλιστα το 2010 στην Ελλάδα -όπως μας ενημέρωσε η χημικός Παναγιώτα Δραγάνη, η Research & Developement manager της Apivita- τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 50+ έφτασαν να κατέχουν το 20% της συνολικής αγοράς, ενώ οι χαμηλοί δείκτες υποχώρησαν αισθητά. Είναι όμως τέτοιες επιλογές αρκετές;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγαλύτερη σημασία από τον δείκτη έχει η επαρκής ποσότητα αντηλιακού και η συχνότητα ανανέωσής του. Στην πράξη, ωστόσο, υποπίπτουμε σε δύο βασικά λάθη. Αφενός, χρησιμοποιούμε κάθε φορά πολύ μικρότερη ποσότητα προϊόντος από την ενδεδειγμένη - όση χωράει σε ένα σφηνάκι. Αφετέρου, ξεχνάμε ότι με τη θάλασσα, τον ιδρώτα, την τριβή του δέρματος από την πετσέτα το αντηλιακό μας εξαφανίζεται. Σε αυτά δε τα λάθη μπορεί να προστεθεί ένα ακόμη: η ψευδαίσθηση ασφάλειας που αποκτάμε μόλις πάρουμε το πρώτο χρώμα. Τότε παύουμε να φοράμε αντηλιακό –ή έστω αμελούμε να το χρησιμοποιούμε συστηματικά– και ξεχνάμε ότι προορισμός του δεν είναι το μαύρισμα αλλά η προστασία.
Ποιο αντηλιακό να διαλέξουμε;
Σύμφωνα με σύσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημοσιεύτηκε το 2006, τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να προστατεύουν τόσο από την ακτινοβολία UVB όσο και από τη UVA. Η UVB ακτινοβολία ευθύνεται κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα, αλλά επίσης ενοχοποιείται για τη φωτογήρανση και για την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος. Η UVA συμβάλλει κατά 80% στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, ενισχύει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Νεότερες έρευνες έχουν όμως αποδείξει ότι και η υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού φάσματος, αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, προκαλεί βλάβες στο DNA και δημιουργεί σοβαρές κυτταρικές αλλοιώσεις στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Στην πλειονότητά τους οι μεγάλες μάρκες καλλυντικών προσφέρουν πλέον ολοκληρωμένες σειρές αντηλιακών συνθέσεων, με φίλτρα φωτοπροστασίας από τις ακτίνες UVA και UVB. Για να είμαστε όμως απόλυτα σίγουρες ότι το προϊόν που επιλέγουμε μας προστατεύει και από τους δύο τύπους ακτινών UV, πρέπει στη συσκευασία -δίπλα στον γνωστό δείκτη SPF (Sun Protection Factor)- να εντοπίσουμε και κύκλο γύρω από την ένδειξη UVA, ο οποίος υποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο προϊόν προστατεύει επαρκώς από τη UVA ακτινοβολία, όπως απαιτεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από κει και πέρα, προστασία από την υπέρυθρη ακτινοβολία υπόσχονται μέχρι στιγμής η Lancaster με τη Sun beauty, μια νέα σειρά αντηλιακών βασισμένων στην καινοτόμο τεχνολογία Infrared, και η ελληνική μάρκα Frezyderm, με τη σειρά Sun screen velvet που βασίζεται στην τεχνολογία Second skin. Σημαντικό κριτήριο, ωστόσο, για την αγορά ενός αντηλιακού πρέπει να είναι και η παρουσία αντιοξειδωτικών και αντιγηραντικών συστατικών στη φόρμουλα του προϊόντος.
Φυσικά ή χημικά φίλτρα;
Η διαφορά τους βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο προστατεύουν την επιδερμίδα. Τα φυσικά ή ορυκτά φίλτρα αντανακλούν τις ακτίνες, τα χημικά τις απορροφούν. Κατά τα άλλα, με εξαίρεση τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα για δυσανεκτικές ή αλλεργικές στον ήλιο επιδερμίδες, τα οποία περιέχουν μόνο φυσικά φίλτρα, όλα σχεδόν τα αντηλιακά για ενήλικες έχουν συστήματα που συνδυάζουν χημικά φίλτρα νέας γενιάς και ορυκτά φίλτρα, ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία ευρέως φάσματος, ασφάλεια, άνεση και καλλυντική ευχαρίστηση.
Εξειδικευμένες ανάγκες
Οι ιδιαίτερες ανάγκες μας, οι προτιμήσεις μας και οι συνήθειές μας είναι σε τελική ανάλυση οι παράγοντες που μας κάνουν να επιλέγουμε ποια σύνθεση και ποια υφή θα έχει το αντηλιακό μας. Οσο για τη βιομηχανία της ομορφιάς, έχει φροντίσει για όλα: στην αγορά θα βρούμε κρέμες προσώπου για προστασία από τις πανάδες, λοσιόν για επιδερμίδες με λιπαρότητα ή ακμή, συνθέσεις για φωτοαλλεργικούς (με 100% φυσικά φίλτρα, χωρίς paraben και άρωμα), στικ για ευαίσθητες ζώνες, αντηλιακά ακόμη και για την προστασία των τατουάζ!


Λένα Ιωαννίδου
gynaikamag



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου