Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Διατροφή και φροντίδα του δέρματος το καλοκαίρι

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κατά τους θερινούς μήνες, αυξάνει τις ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος. Τα συστατικά στα οποία επικεντρώνονται οι περισσότερες μελέτες περιλαμβάνουν τις βιταμίνες, τα καροτενοειδή και μια κατηγορία λιπιδίων, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα συστατικά αυτά φαίνεται να εμφανίζουν φωτοπροστατευτική δράση. Δρουν θεραπευτικά σε περιπτώσεις διαταραχής της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση μαζί με κάποιες ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή και το σελήνιο, προστατεύουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.
 
Επιπλέον, είναι απαραίτητο τα συστατικά αυτά να συνδυάζονται στις κατάλληλες ποσότητες, γιατί εμφανίζουν συνδυασμένη δράση και το ένα βοηθά στην αναγέννηση του άλλου. Οι ουσίες αυτές δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες (μόρια που επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος και όχι μόνο) εξουδετερώνοντάς τες.
Οι κυριότερες διατροφικές πηγές αντιοξειδωτικών αναφέρονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα.
 
Συγκεκριμένα:
 
 
Β-καροτένιο ΚαροτενοειδήΦρούτα και χυμοί φρούτων, κυρίως εσπεριδοειδή(πορτοκάλια,
μανταρίνια, κίτρα), φράουλες, σταφύλια, βατόμουρα, μούρα, φραγκοστάφυλα,   λαχανικά ιδιαίτερα τα κίτρινα και τα πορτοκαλί
Βιταμίνη CΦρούτα και χυμοί, κυρίως εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κραμβοειδή (σπανάκι, μπρόκολο)
Βιταμίνη ΕΦυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο
ΣελήνιοΚρέας, συκώτι, θαλασσινά
ΦλαβονοειδήΚόκκινο κρασί, ελαιόλαδο

Σταφύλι, πράσινο τσάι, ρόδι

Λαχανικά

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το β-καροτένιο, τα καροτενοειδή και η βιταμίνη C έχουν μεγάλη φωτοευαισθησία με αποτέλεσμα η έκθεση αυτών στο φως, χωρίς προστασία να τα καταστρέφει. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, όπως να μη μένουν εκτεθειμένα πολλή ώρα μετά τον καθαρισμό τους τα φρούτα, οι χυμοί κ.α., να προτιμώνται τα ωμά φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τα μαγειρεμένα, καθώς με το μαγείρεμα, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνουν ένα σημαντικό μέρος της θρεπτικής τους αξίας.

Μια επίσης σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο ανθρώπινο σώμα, διότι ρυθμίζουν τη δομή και τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και συμμετέχουν στη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος. Ιδιαίτερη σημασία έχει η σωστή αναλογία πρόσληψης των υποκατηγοριών τους (ω-6 και ω-3) και, όχι τόσο το συνολικό ποσό πρόσληψής τους.

Από έρευνες έχει προκύψει ότι αυτή η κατηγορία λιπιδίων της διατροφής, συμβάλει στην βελτίωση της κατάστασης ασθενών με αλλεργική δερματίτιδα και ψωρίαση, καθώς ρυθμίζουν την παράγωγη ενδιάμεσων ουσιών που σχετίζονται με την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού και κατ’ επέκταση του δέρματος. Π.χ. η διατροφική πρόσληψη ορισμένων φυτικών συστατικών (χόρτα, όπως η αδράχλα) και ορισμένων ψαριών (π.χ. σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια) είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν την ισορροπία μεταξύ των φλεγμονωδών μεσολαβητών.

 Έτσι, είναι χρήσιμα στη θεραπεία των φλεγμονών του δέρματος. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι, μέσω της διατροφής, ρυθμίζεται η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών που είναι αναγκαία για την διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος σε όλα τα στρώματα, σε αντίθεση με τα προϊόντα προστασίας που χρησιμοποιούνται εξωτερικά.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια συστατικά του δέρματος που σχετίζονται με καλύτερη υγεία και αντοχή, αποτελούν έναν επιπλέον σύμμαχο. Ένα από αυτά είναι το υαλουρονικό οξύ. Είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό που συγκρατεί, ανά γραμμάριο, σχεδόν 6 λίτρα νερό !! Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη, κύριο συστατικό της θεμέλιας ουσίας του δέρματος.

Το υαλουρονικό οξύ :
- ελέγχει το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς
- επιβραδύνει τη διάχυση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα, αυξάνοντας την ενυδάτωση
- μεταφέρει πρωτεΐνες
- αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες
- αποτρέπει την μετατροπή του διαλυτού κολλαγόνου σε αδιάλυτο
- ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος

Χρησιμοποιείται ως ελαστικό διάφανο gel (ενέσιμο εμφύτευμα) για τη βελτίωση των ρυτίδων γήρανσης και αύξηση του όγκου των χειλέων. Επίσης, στη μεσοθεραπεία προσώπου (Mesolifting), είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με βιταμίνες. Ως συνέπεια, προσδίδει στο δέρμα σφρηγιλότητα, όγκο, φυσική ελαστικότητα και σύσφιξη, καθώς και βαθιά ενυδάτωση.

Θα το βρείτε σε μικρές ποσότητες σε ένα είδος γλυκοπατάτας και σε ζωικά τρόφιμα, όπου υπάρχει συνδετικός ιστός. Για εσάς που θέλετε άμεσα αποτελέσματα θα το βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι συνήθως προϊόν βιοτεχνολογίας ή λαμβάνεται ως εκχύλισμα φυσικών ουσιών. Έτσι, ως φυσικό προϊόν δε δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα αλλεργίας ή άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών.

eumedline.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου