Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η δίαιτα αυξάνει τη χοληστερίνη


ΟΙ ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ

Επιδημιολογικά στοιχεία είκοσι πέντε χρόνων συγκέντρωσαν οι Σουηδοί επιστήμονες που πήραν μέρος στην έρευνα για τους παράγοντες πίσω από τα αυξημένα ποσοστά καρδιακών παθήσεων στην βόρεια Σουηδία. Στοιχεία που αφορούσαν στην διατροφή, το σωματικό βάρος, το ύψος και τα επίπεδα χοληστερίνης του πληθυσμού από το 1986 έως σήμερα συγκεντρώθηκαν και έγιναν αντικείμενο προσεκτικής επεξεργασίας από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας. Τα συμπεράσματα ήταν πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δεκαετία του 1990 σημαδεύτηκε από σημαντική βελτίωση της συνολικής εικόνας καθώς η δείκτες χοληστερίνης σημείωσαν πτώση λόγω της μείωσης στην κατανάλωση λιπαρών. Η βελτίωση ήταν αποτέλεσμα μια μεγάλης εθνικής καμπάνιας ενημέρωσης για θέματα διατροφής που υποχρέωσε τις εταιρείες τροφίμων να αναφέρουν ευκρινώς στις συσκευασίες την θρεπτική αξία των προϊόντων καθώς και την περιεκτικότητά τους σε βλαβερά συστατικά.
Ομως, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλάζει μετά το 2004. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η μεταστροφή οφείλεται στην επιρροή των διαφόρων πρωτεϊνικών διαιτών (π.χ. Ατκινς) που άρχισαν εκείνη την εποχή να γίνονται δημοφιλείς. Οι δίαιτες αυτές μας προτρέπουν να καταναλώνουμε δυσανάλογα πολλές πρωτεϊνες και λίπη ενώ εξωβελίζουν από την διατροφή μας τους υδατάνθρακες. Οι συνέπειες έγιναν γρήγορα αντιληπτές. Η κατανάλωση βούτυρου όχι απλώς επανήλθε στα επίπεδα του 1986 αλλά τα ξεπέρασε. Το επίπεδο χοληστερίνης σημείωσε αλματώδη άνοδο ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται πλέον φάρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της χοληστερίνης αυξήθηκε δραματικά.
Η σουηδική έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει την σχέση ανάμεσα στις «θαυματουργές» δίαιτες και στην αύξηση του επιπέδου της χοληστερίνης και, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να γίνει αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης.
 
 
gynaikamag




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου