Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Πάµε για ποδηλατάδα;

bicycle-386Επιτέλους, το ποδήλατο αποκτά οπαδούς, και µάλιστα φανατικούς.
Μυηθείτε στο πιο οικονοµικό και οικολογικό µέσο µετακίνησης και ταυτόχρονα γυµναστείτε. Τι καλύτερο;
Το ποδήλατο σε αριθµούς
Οκτακόσια εκατοµµύρια ποδήλατα κινούνται σε όλο τον κόσµο, σχεδόν διπλάσια από τα αυτοκίνητα, ενώ κάθε χρόνο κατασκευάζονται 100 εκατοµµύρια νέα ποδήλατα. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις στο Βέλγιο, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη ∆ανία, την Ολλανδία, τη Γερµανία, σε χώρες δηλαδή όπου το ποδήλατο έχει µια ισχυρή παρουσία, δίνουν ιδιαίτερη έµφαση στη διάδοσή του.
Γιατί να επιλέξω το ποδήλατο;
• ∆εν ρυπαίνει.
• Είναι υγιεινό, γιατί µε έµµεσο τρόπο επιβάλλει τη φυσική άσκηση στον αναβάτη. Οι µυϊκές οµάδες που γυµνάζονται κυρίως είναι οι εµπρόσθιοι και οπίσθιοι µύες των ποδιών, οι γάµπες και οι γλουτοί. Παράλληλα συµβάλλει στην καλή υγεία του καρδιαναπνευστικού συστήµατος.
• Είναι οικονοµικό.
• ∆εν χρειάζεται πολύ χώρο για να κινηθεί. Ένας ποδηλατόδροµος µονής κατεύθυνσης πλάτους 2 µέτρων εξυπηρετεί 5.200 ποδήλατα, τη στιγµή που σε έναν αυτοκινητόδροµο πλάτους 4 µέτρων κινούνται το ανώτερο έως 2.500 αυτοκίνητα την ώρα.
• Είναι το πιο γρήγορο µέσο µετακίνησης µέσα στην πόλη. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι, αν οι µετακινήσεις µέχρι 5 χιλιόµετρα µέσα στις πόλεις γίνονταν µε ποδήλατο ή µε τα πόδια, η κίνηση θα µειωνόταν περίπου στο µισό.
Απαραίτητος εξοπλισµός για ασφαλή µετακίνηση
• Κράνος
• Στήριγµα παγουριού
• παγούρι
• Τρόµπα
• Φωτάκια
• Σακίδιο
• Γυαλιά
• Γάντια
• Λουκέτο - αλυσίδα
Ποιο να επιλέξω;
Η σωστή επιλογή ποδηλάτου πρέπει να γίνει βάσει των αναγκών και της χρήσης που θέλετε να κάνετε στο µέλλον.
Βουνού (mountain)
Τα ποδήλατα βουνού είναι σχεδιασµένα κυρίως για ανώµαλους και απότοµους δρόµους. Είναι ιδανικά γι’ αυτούς τους ποδηλάτες που θέλουν εκτός της καθηµερινής χρήσης να τα χρησιµοποιούν και για µια εξόρµηση στο βουνό. Μπορούν επίσης να χρησιµοποιηθούν και στην πόλη, αλλά τα φαρδιά τους λάστιχα επιβραδύνουν την ταχύτητα του ποδηλάτου.
Μικρά αναδιπλούµενα ποδήλατα ή folding bikes
Ένα αναδιπλούµενο ποδήλατο διπλώνει για εύκολη αποθήκευση και µεταφορά. Χρησιµοποιείται στην πόλη και όχι σε ανώµαλους δρόµους. Έχει την ίδια δυναµική και ταχύτητα µε εκείνη ενός απλού ποδηλάτου.
Ηλεκτρικό ποδήλατο
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι έτσι σχεδιασµένα ώστε να υποβοηθούν τον ποδηλάτη µε τη δύναµη ενός µικρού ηλεκτροκινητήρα, για περισσότερη άνεση και ξεκούραστες διαδροµές. Ανεβαίνουν εύκολα τις ανηφόρες, σαν να ήταν ευθείες. Κινούνται µε µεγαλύτερη ασφάλεια, γιατί επιτυγχάνουν ταχύτητες πιο κοντά στην ταχύτητα ροής του δρόµου, είναι όµως ογκώδη και µε βαρύ σκελετό.
City
Τα ποδήλατα City είναι τα πλέον συνηθισµένα και πολυσυζητηµένα ποδήλατα µε καλάθι, φανάρια και όλα τα αξεσουάρ για τη βόλτα στην πόλη.
Ο σύγχρονος σχεδιασµός τους έχει ενσωµατώσει αρκετά ανταλλακτικά και αξεσουάρ των ποδηλάτων βουνού, όπως αναρτήσεις, ταχύτητες και εργονοµικό σχεδιασµό.
Υβριδικά / trekking
Τα ποδήλατα trekking ή αλλιώς υβριδικά µπορούν να χρησιµοποιηθούν είτε για γρήγορη µετακίνηση στην πόλη είτε για µια βόλτα στο βουνό. Στον πίσω τροχό των ποδηλάτων αυτών έχει προσαρµοστεί ένας µικρός κόκκινος κύλινδρος. Ο νέος τροχός χρησιµοποιεί ένα σύστηµα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας. Έτσι συγκρατεί την ενέργεια που πάει χαµένη όταν ο ποδηλάτης φρενάρει ή κατεβαίνει ένα λόφο. Με αυτή την ενέργεια φορτίζεται η µπαταρία που βρίσκεται στο κέντρο του τροχού.
Μπορώ να κάνω ποδήλατο;
Τα προβλήµατα της σπονδυλικής στήλης συνήθως δεν είναι αντένδειξη για ποδηλασία. Αντιθέτως το ποδήλατο, ως αεροβική άσκηση, συστήνεται σε ασθενείς µε τέτοια προβλήµατα. Οι παθήσεις όµως του γόνατος είναι συνήθως αντένδειξη για ποδηλασία. Σε επίµονο πόνο παρά τη σωστή τεχνική ή τις προφυλάξεις, συνιστώνται πάγος και µη στεροειδή αντιφλεγµονώδη φάρµακα (ΜΣΑΦ) και, αν ο πόνος δεν µπορεί να υποχωρήσει µέσα σε µία εβδοµάδα, συνιστάται ιατρική αξιολόγηση.
Κάντε το σωστά...
Ο πόνος στον αυχένα, την πλάτη και τα γόνατα είναι τα πιο συνηθισµένα µυοσκελετικά προβλήµατα στην ποδηλασία τόσο στους ερασιτέχνες όσο και στους επαγγελµατίες ποδηλάτες. Τόσο ο πόνος στον αυχένα όσο και στη µέση σχετίζονται κυρίως µε την υπερέκταση (υπερβολική λόρδωση, δηλαδή την έκταση προς τα πίσω) και µπορεί να επιδεινωθούν από διάφορους παράγοντες που αφορούν στη θέση οδήγησης και την τεχνική.
Ο πόνος στα γόνατα εξαρτάται από το βαθµό κάµψης του γόνατος κατά την εφαρµογή της µέγιστης πίεσης. Αλλαγές στην τεχνική οδήγησης µπορούν να βοηθήσουν τον πόνο στη σπονδυλική στήλη (αλλαγές της απόστασης της σέλας από το τιµόνι, του ύψους του τιµονιού ή οδήγηση µε τεντωµένους ή λυγισµένους αγκώνες). Το ύψος της σέλας καθορίζει σε µεγάλο βαθµό τη φόρτιση των γονάτων. Γι' αυτό στην αρχή της αθλητικής σεζόν θα πρέπει οι αναβάτες να αυξήσουν προοδευτικά την απόδοσή τους (κατά 10% κάθε εβδοµάδα) και αρχικά να οδηγούν σε υψηλό ρυθµό και χαµηλή αντίσταση.

Της Μαρίας ∆εληγιαννάκη
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΣΠΟΝ∆ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ / ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥMΕ TH ΛΥΔΙΑ ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ» ΚΑΙ TOΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΝΟΥΔΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΛMΑ ΕΙΣ ΥΨΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΓΥMΝΑΣΤΗΡΙΩΝ

myworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου