Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Η άμυνα του δέρματος


Η ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας το οποίο έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και δρα σαν ασπίδα προστασίας ενάντια στο φως και τη ζέστη, ρυθμίζοντας έτσι την θερμοκρασία του σώματος. Ενας προστατευτικός χιτώνας βοηθάει τη λειτουργία του και το προστατεύει από την μόλυνση..
Τι είναι το δέρμα μας;
Το δέρμα μας αποτελείται από διάφορες στοιβάδες, καθεμιά από τις οποίες εκτελεί διαφορετική λειτουργία.
Καλύπτεται από ένα μείγμα ιδρώτα και λίπους που σχηματίζουν ένα υδρολιπιδικό φιλμ το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και δίνει στο δέρμα βελούδινη όψη. Το δέρμα λειτουργεί ως θερμοστάτης.
Χάρη στα αιμοφόρα αγγεία και στην έκκριση ιδρώτα, η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σταθερή. Οταν αισθανόμαστε κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συσπώνται για να εμποδίσουν την απώλεια θερμοκρασίας. Οταν αισθανόμαστε ζέστη, η ροή του αίματος αυξάνεται και παράγεται ιδρώτας για να μειωθεί η θερμοκρασία στην επιφάνεια του δέρματος. Η βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, δομείται στην επιδερμίδα με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Πως θα προστατεύσουμε το δέρμα μας στη διάρκεια του ταξιδιού;
Το δέρμα ενός ταξιδιώτη είναι εκτεθειμένο σε συνθήκες οι οποίες διαφέρουν από τις συνηθισμένες.
Τα προβλήματα αρχίζουν από τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται ανά περίσταση. Εάν πρόκειται για αεροσκάφος, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η θερμοκρασία και η υγρασία θα είναι διαφορετικές από τις συνήθεις. Ενα πολυήμερο ταξίδι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υγρασίας από την επιδερμίδα, κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη για όσους έχουν την τάση να υποφέρουν από τοπικές δερματίτιδες ή αλλεργίες στην γύρη, στο τρίχωμα των ζώων ή στα ακάρεα. Το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στις δερματικές πτυχές και λόγω της πολύωρης ακινησίας που επιβάλει ένα μεγάλο ταξίδι.
Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, η λύση είναι μία: Το δέρμα πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένο πριν από την επιβίβαση. Ενα δροσερό ντους και η επάλειψη με μια ενυδατική κρέμα είναι αρκετά. Αν μάλιστα φροντίσουμε να είμαστε ντυμένες με ελαφρά βαμβακερά ρούχα, τότε θα είναι ευκολότερο να προλάβουμε ερεθισμούς, εκζέματα και έντονη φαγούρα.
Τι πρέπει να προσέχουμε στην παραλία;
Για τους τουρίστες με προορισμό ηλιόλουστα και παραθαλάσσια μέρη είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας πάνω από 30 και ενυδατικής κρέμας. Ωστόσο η πρόληψη δεν σταματά εδώ. Η άμμος, η βλάστηση και η θάλασσα είναι μέρη όπου παραμονεύουν μικρά «ζώα». Η βαλίτσα μας θα πρέπει να περιέχει κάποια ανάλογη προστασία, όπως ένα εντομοαπωθητικό. Επίσης, δε είναι κακή ιδέα να πάρουμε μαζί μας κάποια φάρμακα για ανακούφιση και προστασία από απρόβλεπτες καταστάσεις.
Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του ταξιδιού;
Κορτιζονούχες αλοιφές, αντισταμινικά και χάπια κορτιζόνης για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων, ηλιακών εγκαυμάτων και πολύμορφου ηλιακού ερυθρήματος λόγω αλλεργίας στον ήλιο. -Ευγενία Καλτεζιώτη

kathimerini






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου