Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η διατροφολόγος συμβουλεύει


ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
Αν ανησυχείτε για το βάρος σας, μάθετε ότι, όταν τρώμε συγκεντρωμένοι στο φαγητό, τρώμε λιγότερο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν τα μέλη μιας ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο η προσοχή και η μνήμη επηρεάζουν τον τρόπο που τρώμε. Για να πετύχουν τον σκοπό τους οι επιστήμονες οργάνωσαν δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας «απολάμβαναν» τα γεύματά τους συνοδεία τηλεόρασης ενώ τα μέλη της άλλης απολάμβαναν τα ίδια εδέσματα χωρίς περισπασμούς. Τα συμπεράσματα ήταν δύο:
1. Οσο πιο αφηρημένος είναι κάποιος την ώρα που τρώει, τόσο περισσότερο φαγητό καταναλώνει.
2. Ο χρόνος και η σκέψη που αφιερώνει κάποιος στο γεύμα του είναι αντριστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση φαγητού.
Τα συμπεράσματά τους είναι σημαντικά διότι αποδεικνύουν ότι το αίσθημα της πείνας δεν είναι το μοναδικό πράγμα που επηρεάζει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε κατά διάρκεια της ημέρας. Η προσοχή και η μνήμη παίζουν και αυτές το ρόλο τους. Για παράδειγμα, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος για ν' αρχίσει ο εγκέφαλος να στέλνει το μήνυμα «έχω χορτάσει», μήνυμα το οποίο καταστέλλει την όρεξη. Οταν δεν έχουμε επίγνωση του τι τρώμε, δεν είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε το συγκεκριμένο μήνυμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποθηκεύεται στη μνήμη μας. Και χωρίς να θυμόμαστε τι φάγαμε, είναι πιθανό να φάμε πιο γρήγορα απ' ό,τι εάν τρώγαμε με επίγνωση και προσοχή.
Τρώγοντας με προσοχή
Η συνειδητή κατανάλωση φαγητού προϋποθέτει μια διαφορετική στάση ζωής. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα μας αλλά και γύρω μας κάθε στιγμή. Φυσικά για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται καθημερινή άσκηση σε όλα τα επίπεδα – η διατροφή είναι ένα από αυτά.
Συνειδητή κατανάλωση φαγητού σημαίνει επίσης συνειδητοποίηση των χρωμάτων, της μυρωδιάς, του αρώματος και της υφής τους φαγητού μας. Σημαίνει επίσης απαλλαγή από παρενοχλήσεις όπως η τηλεόραση, το διάβασμα ή η δουλειά στον υπολογιστή.
Εάν έχετε συνηθίσει να τρώτε κάνοντας παράλληλα άλλα πράγματα, αλλάξτε συνήθειες σταδιακά. Ιδού τέσσερα τρικ που θα σας βοηθήσουν να τρώτε πιο αργά, συγκεντρωμένοι στο φαγητό σας:
1. Bάλτε το ρολόι σας να χτυπήσει σε 20 λεπτά από την στιγμή που θα κάτσετε στο τραπέζι και επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει και να καταναλώσει ένα κανονικό σε μέγεθος γεύμα.
2. Δοκιμάστε να φάτε μετο χέρι που δεν σας βολεύει: Εάν είσαστε δεξιόχειρας, κρατήστε το πιρούνι στο αριστερό σας χέρι.
3. Κάντε μικρές δαγκωματιές και μασήστε καλά.
4. Πριν ανοίξετε το ψυγείο ή το ντουλάπι της κουζίνας πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναρωτηθείτε εάν πραγματικά πεινάτε. Αν δεν πεινάτε, ασχοληθείτε με κάτι άλλο, πάρτε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο ή βγείτε για μια σύντομη βόλτα.
Η συνειδητή κατανάλωση φαγητού μπορεί να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Δίνοντας προσοχή στο τι τρώτε και πίνετε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάνετε σωστότερες επιλογές τροφίμων αλλά και να απολαμβάνετε περισσότερο τα γεύματα και τα snacks σας.

Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Msc, Βασ. Παύλου 10, Βούλα, τηλ: 210 8995.614, www.balancediet.gr.


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου