Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Τα μάτια σας... 14


Η ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τα μάτια μας διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από τον ήλιο αφού η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει διαρκώς και έτσι μεγαλύτερες ποσότητες της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνούν την ατμόσφαιρα και έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα μας.
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στα μάτια διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα -βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του οποίου είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο- είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος που προσβάλει τα βλέφαρα. Εμφανίζεται μ΄ ένα μικρό ογκίδιο ή πληγή στα βλέφαρα, το οποίο δεν περνά και προοδευτικά μεγαλώνει σε μέγεθος και εξαπλώνεται. Η έγκαιρη διάγνωση και η αφαίρεση είναι συνήθως σωτήρια. Ομως, αν το πρόβλημα παραμεληθεί, απειλούνται η όραση και η ακεραιότητα του ματιού.
Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στην εξωτερική μεμβράνη που καλύπτει το μάτι και λέγεται επιπεφυκώς. Η συχνότερη πάθηση, που σχετίζεται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είναι το πτερύγιο, που αποτελεί μια εκφύλιση του επιπεφυκότος.
 
SOS Στα παιδιά το αποτέλεσμα της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστικό και γίνεται φανερό μετά από πολλά χρόνια. Για το λόγο αυτό τα παιδιά πρέπει να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου από μικρή ηλικία.
 
Τα γυαλιά ηλίου
Αν οι φακοί των γυαλιών δεν είναι απορροφητικοί αλλά απλώς σκούροι, τότε έχουμε διαστολή της κόρης του ματιού, που σημαίνει ότι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας δέχεται περισσότερη ακτινοβολία και τα μάτια σας κινδυνεύουν με σοβαρότατο τραυματισμό. Γι΄αυτό τα γυαλιά ηλίου πρέπει να αγοράζονται από οπτικά καταστήματα και να συνοδεύονται από πιστοποίηση ότι απορροφούν τις ακτίνες UVA και UVB σε ποσοστό 99-100%. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν κάνει την εμφάνισή τους φακοί προστασίας από τον ήλιο, ειδικοί για την απορρόφηση των ακτίνων υψηλής ενέργειας ορατού φάσματος, γνωστοί ως φακοί μελανίνης.
 
Υπάρχουν φυσικά και οι φακοί με πολωτικό φίλτρο (polarized), που εξαλείφουν το θάμβος από την κάθετη αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος, το παρμπρίζ των αυτοκινήτων, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την οδήγηση αλλά και για την παραμονή μας στην ύπαιθρο και στη θάλασσα.
 
Τέλος, όπως μας είπε ο Ηλίας Σαπουνάκης, οπτικός-οπτομέτρης, ένα νέο επαναστατικό υλικό για την κατασκευή φακών επαφής, το οποίο μιμείται τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου κερατοειδούς, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2012. Το νέο αυτό υλικό δίνει στα άτομα με διαθλαστικά προβλήματα -μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό- τη δυνατότητα να συνδυάσουν τους φακούς επαφής με τα απορροφητικά γυαλιά της επιλογής τους για τέλεια όραση και μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. 
 
 
-Ευγενία Καλτεζιώτη


gynaikamag





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου