Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Παιχνίδια στο νερό

water-sport-386Η θάλασσα γίνεται το επίκεντρο και τα water sports η νέα µας αδυναµία µε την καθοδήγηση της έµπειρης πρoπονήτριας Ελένης Μανιάτη.
θαλάσσια σπορ, εκτός του ότι µας γυµνάζουν, είναι και µια πολύ καλή ευκαιρία για εκτόνωση. Αυτό εξάλλου υποστηρίζει και η πλέον ειδική στον τοµέα Ελένη Μανιάτη, η οποία είναι προπονήτρια wind surfing και θαλάσσιου σκι της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού. Η κυρία Μανιάτη ασχολείται µε τα θαλάσσια σπορ εδώ και περίπου 25 χρόνια, έχοντας παράλληλα συµµετάσχει σε αγώνες, ενώ σήµερα διδάσκει θαλάσσια σπορ στο Καράβι Σχοινιά. Ως expert λοιπόν µας παρουσίασε τα δηµοφιλέστερα water sports και µας καλεί να διαλέξουµε αυτό που µας ταιριάζει για να χαρούµε το καλοκαίρι κάνοντας παράλληλα κάτι καλό για το σώµα µας.
Windsurf
Μπορεί να µοιάζει απλό στο άκουσµα ή στο θέαµα, όµως σίγουρα δεν είναι. Για να µπορέσετε να µάθετε windsurf χρειάζεται να είστε σε µια οργανωµένη παραλία που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισµό και κάποιον δάσκαλο για να σας καθοδηγεί. Ο εξοπλισµός είναι σηµαντικός, καθώς στα πρώτα µαθήµατα είναι καλύτερα να εξασκηθείτε µε διαφορετική σανίδα από τις κανονικές, µε ειδικό πλάτος, συγκεκριµένα λίτρα (πόσα λίτρα µπορεί να σηκώσει πάνω στο νερό όταν δεν κινείται) και µικρότερο πανί. Σε λίγα µόλις µαθήµατα θα καταφέρετε να αισθανθείτε σιγουριά πάνω στη σανίδα, αρκεί να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας.
Είναι για µένα;
Το windsurf απευθύνεται σε ανθρώπους µε ενέργεια, καλή ισορροπία και υποµονή! Αν είστε ένας από αυτούς, τολµήστε το, αφού γυµνάζει σχεδόν όλους του µυς του σώµατος, και κυρίως το πάνω µέρος του, καθώς ο θώρακας, τα χέρια και οι ώµοι είναι αυτά που φροντίζουν να κρατάνε το πανί στη θέση του και να οδηγούν την κίνηση. Αν λοιπόν ζητάτε ενέργεια και αποτελεσµατική άσκηση, µην χάνετε χρόνο.
KiteSurf
Το σκάφος αναπτύσσει ταχύτητα και ο kitesurfer βρίσκεται στον αέρα! Προσοχή όµως. Μπορεί να µοιάζει εύκολο, όµως προϋποθέτει απόλυτη προσήλωση στις υποδείξεις του εκπαιδευτή, συγκέντρωση και πειθαρχία, αλλιώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τραυµατισµού. Γι’ αυτό πρέπει να προηγηθούν κάποια µαθήµατα στη στεριά, ώστε ο αρχάριος να µάθει να ελέγχει και να προσγειώνει τον αετό του και µετά να ακολουθήσει η εκπαίδευση στη θάλασσα.
Είναι για µένα;
Είναι ίσως το πιο extreme από τα water sports, γι’ αυτό σίγουρα χρειάζεται παραπάνω αγάπη για αδρεναλίνη. Πέρα από αυτό, αν θέλετε να το δοκιµάσετε, πρέπει να το πάρετε πολύ σοβαρά, καθώς τίθεται έντονα και το θέµα της ασφάλειάς σας. Έχετε υπόψη ότι χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση. Όσον αφορά στην εκγύµναση του σώµατος, και εδώ καµία µυϊκή οµάδα δεν µένει παραπονεµένη! Όλα τα σηµεία ασκούνται συγχρόνως, ενώ ειδικά το πάνω µέρος του σώµατος ωφελείται λίγο περισσότερο.
Surf
∆εν είναι τόσο διαδεδοµένο στην Ελλάδα λόγω του ότι οι παραλίες µας δεν ενδείκνυνται, αφού προϋποθέτει µεγάλα κύµατα που στη χώρα µας δεν βρίσκονται εύκολα, εκτός από συγκεκριµένα σηµεία. Παρ’ όλ’ αυτά οι λάτρεις του έχουν αρχίσει και µυούν ολοένα και περισσότερους φαν και γίνονται οργανωµένες προσπάθειες να διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Μια σανίδα και τα κύµατα είναι όλα όσα χρειάζονται και φυσικά πολλή υποµονή και προσοχή, καθώς ακόµα και το περιβόητο paddling (η στάση µπρούµυτα πάνω στη σανίδα και τα χέρια ως κουπιά) που φαίνεται απλό είναι κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο για να γίνει σωστά και µε ασφάλεια.
Είναι για µένα;
Αν έχετε την ψυχραιµία να αντικρίσετε τα κύµατα και έχετε στο νου σας ότι θα χρειαστεί πολλές φορές να βρεθείτε µέσα στο νερό αντί πάνω στη σανίδα, τότε γιατί όχι; Εξάλλου η ικανότητα ισορροπίας που θα αποκτήσετε θα ενεργοποιήσει όλους του µυς σας και θα σας χαρίσει ένα σφιχτό και αρµονικό σώµα.
Wakeboard
Eίναι ένα από τα πιο δηµοφιλή θαλάσσια σπορ γιατί συνδυάζει πολλά διαφορετικά αθλήµατα µαζί: snowboard, skateboard και surf. Αρχικά µάλιστα λεγόταν skurfer, αφού έµοιαζε να είναι συνδυασµός του σκι µε το surf. Αν και δεν µετράει πολλά χρόνια ζωής, είναι από τα πιο ανερχόµενα σπορ ενώ είναι και η αιτία που πολλοί εγκαταλείπουν το θαλάσσιο σκι. Τα απαραίτητα είναι φυσικά ένα σκάφος, µια σανίδα για wakeboard και ένα σκοινί µε λαβή. Απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή όµως που θα κρίνει αν θα χρειαστείτε κάποια µαθήµατα στον προσοµοιωτή (την µπάρα δίπλα στο σκάφος που θα σας βοηθήσει να σηκώνεστε και να στέκεστε στη σανίδα) ή αν µπορείτε να πέσετε κατευθείαν στα... βαθιά.
Είναι για µένα;
Το wakeboard απαιτεί δύναµη, συγκέντρωση και ενέργεια, γι’ αυτό και απευθύνεται κυρίως σε νέες ηλικίες που έχουν την υποµονή και τη διάθεση να µάθουν. Γυµνάζει όλο το σώµα αλλά πιο πολύ τα πόδια, το θώρακα και τους κοιλιακούς. Αν θέλετε να δοκιµάσετε τον εαυτό σας, σκεφτείτε σοβαρά να το προσπαθήσετε!
Θαλάσσιο σκι
Είναι από τα πιο διαδεδοµένα θαλάσσια αθλήµατα, µε πολλούς φανατικούς, άντρες και γυναίκες. Ένα σκοινί συνδεδεµένο µε ένα σκάφος µάς σηκώνει σε πέδιλα 170 περίπου εκατοστών για να σκίσουµε τα νερά. Για να φτάσουµε µέχρι εκεί όµως χρειάζεται πρώτα να εξασκηθούµε στο simulator, την ειδική µπάρα-εξοµοιωτή που µας βοηθάει να µάθουµε τον τρόπο να «σηκωνόµαστε» και να στεκόµαστε στα πέδιλα. Έπειτα µπορούµε να περάσουµε στην εκτέλεση χωρίς την µπάρα αλλά µε το σκοινί. Είναι γρήγορο και έντονο και µπορείτε να το «βρείτε» στις οργανωµένες παραλίες της χώρας µας χωρίς να ψάξετε πολύ.
Είναι για µένα;
Αν αγαπάτε τη θάλασσα και την ταχύτητα, τότε ναι. Αξίζει να το δοκιµάσετε, αρκεί να επιδείξετε λίγη υποµονή µέχρι να καταφέρετε να σηκωθείτε. Όσον αφορά στην εκγύµναση των µυών, το σκι γυµνάζει έντονα και το πάνω και το κάτω µέρος του σώµατος, καθώς χέρια (δικέφαλοι), θώρακας, πλάτη και πόδια (τετρακέφαλοι) είναι σε πλήρη ενέργεια. ∆είξτε προσοχή όµως αν έχετε πρόβληµα µε τα γόνατα, καθώς το σκι συµβάλλει µεν στην ελαστικότητα των αρθρώσεων, δεν ευνοεί όµως αυτούς που έχουν κάποια κάκωση στην περιοχή.
Της Άρτεµις Καράγιαννη
µε τη συνεργασία της Ελένης Μανιάτη, προπονήτριας θαλάσσιων σπορ
Ευχαριστούµε πολύ την πλαζ Καράβι στο Σχοινιά (www.karavi.gr)

myworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου