Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Οι 10 καλύτερες τροφές για τη γυναίκα


Στις μέρες μας οι περισσότερες γυναίκες είναι πιο αγχωμένες από ποτέ. Προκειμένου να μάθουν να φροντίζουν το σώμα τους, πιστεύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τρώνε τα 'κατάλληλα' τρόφιμα. Αν και ο καθένας θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα ακόλουθα 10 τρόφιμα, οι διατροφικές απαιτήσεις του κάθε ατόμου, είναι συγκεκριμένες και ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Όμως επειδή οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις, παρακάτω ακολουθούν οι 10 σημαντικότερες τροφές για την διατροφή τους.

Τα φασόλια

Τα φασόλια είναι γνωστά για το ότι κάνουν πολύ καλό στην καρδιά. Επίσης είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, χαμηλά σε λιπαρά και έχουν πολύ χαμηλό κόστος! Στην πραγματικότητα, μισό φλιτζάνι φασόλια περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Το Λάχανο

Το λάχανο είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Μελέτες συνιστούν οι γυναίκες να καταναλώνουν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου η έλλειψη του φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα του εμβρύου.

β-καροτένιο

Το β-καροτένιο είναι φυσική χημική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών. Εκτός από τα καρότα, το β-καροτένιο βρίσκεται στα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, τα πορτοκάλια, τις ντομάτες, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα κίτρινα φρούτα (πεπόνι, βερίκοκο κ.λ.π.). Το σώμα μας μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, μέσω αυτής της βιταμίνης βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων του δέρματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος και φυσικά το λάδι του είναι μία άριστη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι οι καρδιοπάθειες παραμένουν μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου μεταξύ των γυναικών. Επίσης ο λιναρόσπορος είναι και πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Ένας τρόπος για να προσθέσετε το λιναρόσπορο στη διατροφή σας είναι, να προσθέτετε λιναρόσπορο στο μπολ με τα δημητριακά σας κάθε πρωί.

Ο Σίδηρος

Για να έχετε ισορροπία στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να καλύπτετε και τις ανάγκες του σώματός σας σε σίδηρο. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο μέσω των τροφών που καταναλώνουν και όχι μόνο μέσω συμπληρωμάτων. Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι, συκώτι, χοιρινό, κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, χυμός από δαμάσκηνα, όσπρια, μπιζέλια, ξηροί καρποί, σπανάκι, στρείδια, εμπλουτισμένο ψωμί και δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η σόγια

Συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας σόγια, η κατανάλωση της οποίας μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να μειώσουν σημαντικά την κακή χοληστερόλη ( LDL) και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL). Μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης από σόγια είναι το μαλακό τυρί από σόγια (tofu). Ακόμα και αν δεν σας αρέσει το τυρί από σόγια υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, όπως ο κιμάς από σόγια.

Το νερό

Άφθονο πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για την υγεία των γυναικών αλλά και των ανδρών. Το νερό είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός βοηθός στην απώλεια βάρους, δεδομένου ότι καταστέλλει την όρεξη και βοηθά το σώμα σας να μεταβολίσει το αποθηκευμένο λίπος.

Το μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι απολύτως απαραίτητο για την υγεία της γυναίκας. Το μπρόκολο είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου η οποία περιέχει και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες όπως το κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το ασβέστιο

Αν και η ημερήσια συνιστώμενη δόση του ασβεστίου είναι περίπου 800mg, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν σχεδόν το διπλάσιο ποσό από αυτό. Συμπεριλαμβάνοντας καθημερινά στη διατροφή σας γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι ένας πολύ καλός και εύκολος τρόπος, ιδιαίτερα για τις ηλικιωμένες γυναίκες, να προστατευθούν από την οστεοπόρωση.

Ο σολομός

Αυτό το ιδιαίτερο ψάρι είναι μια άριστη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Ο σολομός έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Ακόμα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο.

iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου