Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ανακαλύφτηκε τεράστιο ροζ διαμάντι στην Αυστραλία

Ανακάλυψη ρεκόρ έγινε πρόσφατα στην Αυστραλία εφόσον βρέθηκε το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι όλων των εποχών. Τα ροζ διαμάντια θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνια και πανάκριβα γι’ αυτό και η ανακάλυψη τους τείνει να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας. Το σπάνιο αυτό ροζ διαμάντι ανακαλύφτηκε στο γνωστό ορυχείο Argyle της Rio Tinto που βρίσκεται στην περιοχή Κίμπερλεϋ της Δυτικής Αυστραλίας.
Το διαμάντι, που ονομάστηκε Argyle Pink Jubilee, δεν είναι το πρώτο που βγαίνει από το συγκεκριμένο ορυχείο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ροζ διαμαντιών. Έχει βάρος 12,76 καράτια και παρόμοιο χρώμα με το 24 καρατίων Williamson Pink, το οποίο δόθηκε στην Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του γάμου της και αργότερα δέθηκε σε καρφίτσα από την Cartier.
Η τιμή του διαμαντιού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, φτάνει τα 10 με 12 εκατομμύρια δολάρια καθότι είναι πολύ καλής ποιότητας. Μάλιστα, την τελευταία 20ετία έχει ανέβει στα ύψη η τιμή των ροζ διαμαντιών γι’ αυτό και η Rio Tinto προτίθεται να δημοσιοποιήσει την πώληση του σε πολύ στενό κύκλο αγοραστών. Μάλιστα, μέσα στα άμεσα σχέδια της είναι η κοπή και η λείανση του Argyle Pink Jubilee και η μετέπειτα αξιολόγηση του από κάποιον αναγνωρισμένο οργανισμό. Η τελική πώληση του θα γίνει μετά την παγκόσμια τουρνέ κάπου προς τα τέλη του 2012 ώστε να το θαυμάσουν όσο γίνεται περισσότερα ζευγάρια μάτια.
Μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση της τιμής, αλλά η τελική τιμή για το θαυμάσιο αυτό ροζ διαμάντι θα διαμορφωθεί ανάλογα με την κοπή και λείανση που πρόκειται γα γίνει. Τις εργασίες αυτές έχει αναλάβει ο Richard Kim Kam ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όχι μόνο γιατί θα τον παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος, αλλά και γιατί οι διαδικασίες της κοπής και λείανσης μπορεί να μειώσουν μέχρι 50% την αξία ενός πετραδιού.
Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε ένα από τα πιο ακριβά πολύτιμα πετράδια στον κόσμο με το ενδεχόμενο να σπάσει το ρεκόρ ενός άλλου ροζ διαμαντιού των 24,78 καρατίων το 2010 που αγοράστηκε από τον Laurence Graff έναντι 29 εκατομμυρίων λιρών. Ο ίδιος έχει αγοράσει και το δεύτερο (μέχρι στιγμής) σε αξία μπλε διαμάντι, το πασίγνωστο Wittelsbach του 17ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου