Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ο μύθος της ταυτόχρονης σεξουαλικής κορύφωσης των δύο φύλων

Γράφει ο Θάνος Ασκητής
Μια από τις συχνότερες ανησυχίες των ανδρών είναι το κατά πόσο η σύντροφός τους μπορεί να φτάσει σε οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες προσπαθούν και επιδιώκουν να κορυφώνουν ταυτόχρονα με τη γυναίκα.


Το «πρέπει» του οργασμού της γυναίκας και το κυνήγι της ταυτόχρονης κορύφωσης, που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού, έχει τις ρίζες του στο κοινωνικό στερεότυπο που επιβάλλει πως «ο άνδρας πρέπει πάντα να ικανοποιεί την γυναίκα».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η επίτευξη του οργασμού της γυναίκας αποτελεί την υπέρτατη ναρκισσιστική επιβεβαίωση του ανδρικού «εγώ» και προβάλλεται έτσι από φίλους, γνωστούς, οικογένεια και φυσικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις ταινίες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την ευρεία χρήση του διαδικτύου, η οποία έχει συσχετιστεί με σημαντική αύξηση στην παρακολούθηση ταινιών πορνό, ο νεαρός άνδρας και η νεαρή γυναίκα γίνονται αποδέκτες πολλών μύθων που αφορούν τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Ένας από τους σεξουαλικούς μύθους που η βιομηχανία του πορνό συνεχίζει να ενισχύει, είναι ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για τον οργασμό της γυναίκας είναι ο άνδρας και φυσικά ότι «αν ο άνδρας είναι ικανός εραστής, την φτάνει πάντα σε οργασμό». Αλήθεια έχετε δει ποτέ κάποια ταινία πορνό όπου η γυναίκα δεν φτάνει σε έναν ή και περισσότερους οργασμούς;

Αυτό το άγχος πολλές φορές μεταδίδεται και στη γυναίκα η οποία στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον σύντροφό της μπορεί να προσποιηθεί ότι κορυφώνει κατά την επαφή. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που αγγίζει το 60%, έχουν προσποιηθεί οργασμό τουλάχιστον μια φορά στη σεξουαλική τους ζωή.

Εν αντιθέσει με τον άνδρα, ο οργασμός της γυναίκας δεν είναι τόσο ευδιάκριτος. Έτσι είναι δύσκολο να αντιληφθεί ο άνδρας εάν πράγματι η παρτενέρ του κορυφώνει ή εάν «τον ξεγελά». Το πραγματικό όμως ερώτημα δεν είναι «πώς θα καταλάβω εάν προσποιείται;» αλλά γιατί να χρειάζεται να προσποιηθεί η γυναίκα; Και γιατί ο άνδρας αγωνιά στην προσπάθειά του να την κορυφώσει;

Αν κατορθώσουμε να ξεφύγουμε από τους μύθους και τα στερεότυπα, τότε μπορούμε να δούμε καθαρά ότι ο οργασμός της γυναίκας σε κάθε σεξουαλική επαφή δεν είναι υποχρεωτικός. Μάλιστα, οτιδήποτε είναι υποχρεωτικό στη σεξουαλική μας συνεύρεση «σκοτώνει» την ηδονή και την ευχαρίστηση. Η γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία του να υποκριθεί οργασμό, αυτομάτως χάνει τη δυνατότητά της να βιώσει την ηδονή της σεξουαλικής της επαφής, αφού έχει φύγει από τον ρόλο της ερωμένης και έχει μπει στο ρόλο της ηθοποιού.

Η γυναίκα μπορεί και απολαμβάνει το σεξ κατά τη διάρκεια της επαφής χωρίς απαραίτητα να κορυφώσει. Οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες αν κορυφώνουν τις μισές περίπου φορές που έρχονται σε σεξουαλική συνεύρεση, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα. Η συναισθηματική, ψυχική και σωματική ηδονή που μοιράζεται με τον σύντροφό της είναι περισσότερο πολύτιμη από ότι το αντανακλαστικό του οργασμού της. Άλλωστε το σεξ, πάνω από όλα είναι επικοινωνία και μοίρασμα. Δεν ήταν και ούτε θα γίνει ποτέ ένα «στείρο πρέπει ανταλλαγής οργασμών».

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
&
Κουρούσιας Κυριάκος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επιστημονικός Συνεργάτης του Ι.Ψ.Σ.Υ.


medicalnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου